Croissant Kornél konyhájából
- 5% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 24% Zsír
Az alaptésztához:
-
42g víz0 kcal
-
5g élesztő5 kcal
-
17g vaj120 kcal
-
2g só0 kcal
-
8g cukor32 kcal
-
83g finomliszt303 kcal
A vajas bázishoz:
-
42g vaj299 kcal
A tészta kidolgozása:
A croissant-ok készítése:
A croissant sütése:
- 5% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 24% Zsír
Az alaptésztához:
-
250g víz0 kcal
-
30g élesztő32 kcal
-
100g vaj717 kcal
-
12g só0 kcal
-
50g cukor194 kcal
-
500g finomliszt1820 kcal
A vajas bázishoz:
-
250g vaj1793 kcal
A tészta kidolgozása:
A croissant-ok készítése:
A croissant sütése:
- 5% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 24% Zsír
- 35% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 10.5 g
Zsír
-
Összesen 49 g
-
Telített zsírsav 30 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 14 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 155 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1026.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 32 mg
-
Kálcium 34 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 23 mg
-
Foszfor 137 mg
-
Nátrium 798 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 72.9 g
-
Cukor 9 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 70.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 412 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 66 micro
-
Kolin: 45 mg
-
Retinol - A vitamin: 404 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 92 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 56 micro
- 5% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 24% Zsír
- 35% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 63.2 g
Zsír
-
Összesen 294 g
-
Telített zsírsav 179 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 85 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 14 g
-
Koleszterin 933 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6158.7 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 191 mg
-
Kálcium 203 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 137 mg
-
Foszfor 821 mg
-
Nátrium 4788 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 437.5 g
-
Cukor 52 mg
-
Élelmi rost 16 mg
VÍZ
-
Összesen 423.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2471 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 26 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 399 micro
-
Kolin: 270 mg
-
Retinol - A vitamin: 2426 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 553 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 333 micro
- 5% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 24% Zsír
- 35% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.1 g
Zsír
-
Összesen 23.6 g
-
Telített zsírsav 14 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 75 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 493.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 15 mg
-
Kálcium 16 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 66 mg
-
Nátrium 384 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 35.1 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 34 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 198 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 32 micro
-
Kolin: 22 mg
-
Retinol - A vitamin: 195 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 44 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 27 micro
Hozzávalók
Elkészítés
Az alaptésztához:
- Először a pontosan kimért vízben keverjük el az élesztőt. Közben egy keverőtálban vegyítsük össze a lisztet sóval és a cukorral. Adjuk hozzá az elkevert élesztős vizet, kezdjük el dagasztani a tésztát. Adjuk hozzá a lágy, szobahőmérsékletű vajat, és jól dolgozzuk össze. Ezen a ponton egy rendkívül ragacsos masszát fogunk kapni, de nem szabad további lisztet adnunk hozzá, hanem gyúródeszkán jól ki kell dolgozni lágy tésztává. Jó párszor csapjuk a deszkához a tésztát gyúrás közben. Habkártya segítségével könnyebbé tudjuk tenni a kidolgozást. (Nekem is habkártyával sikerült.)
- Egy rendkívül könnyű, lágy tésztát fogunk kapni, hozzávetőlegesen tíz percnyi dagasztást követően. A tésztát tegyük kelesztőedénybe, és két órát hagyjuk pihenni szobahőmérsékleten (kb. 23 celsius fok).
- Amikor a tésztánk megkelt, lisztezett deszkán kézzel, majd sodrófával enyhén lapítsuk ki, majd alaposan csomagoljuk fóliába, és tegyük a hűtőszekrénybe újabb két órára pihenni.
A vajas bázishoz:
- A tészta pihenő ideje alatt készítsük el a vajat. Hagyjuk szobahőmérsékleten, hogy könnyebb legyen nyújtani. Tegyük a vajat nejlon zacskóba vagy fóliába, és sodrófával nyújtsuk ki 17x20 cm-es négyzetalapra. Tegyük hűtőszekrénybe felhasználásig. Fontos, hogy a felhasználás előtt egy órával a vajat vegyük ki, és hagyjuk szobahőmérsékleten pihenni, amíg lágy lesz.
A tészta kidolgozása:
- Lisztezett deszkán nyújtsuk ki a tésztánkat 18x40 cm nagyságúra, tegyük a szélére a vajat, majd hajtsuk be a másik felét, mint egy könyvet. Ügyeljünk, hogy a tészta mindenhol fedje egymást. Lágyan nyomkodjuk le a sodrófával, majd nyújtsuk ki a tésztát 60x20 cm nagyságúra.
- Ekkor a hosszabbik oldal széle felől, balról jobbra hajtsuk be a tésztát kb. kétharmad részig, majd a jobb széléről jobbról balra a már behajtott tészta széléig a maradék harmadot.
- Nyújtsuk ki 40x20 cm nagyságúra, ujjunkkal jelöljük meg a közepét, majd hajtsuk össze balról jobbra, mint egy könyvet.
- Újból nyújtsuk ki a tésztát 60x20 cm nagyságúra, majd balról hajtsuk be félig, a jobb oldali részét pedig hajtsuk a behajtott tésztára úgy, hogy a tésztaszélek mindenhol fedjék egymást. Sodrófával kissé nyomkodjuk le, csomagoljuk fóliába, majd újabb egy órára tegyük hűtőszekrénybe.
A croissant-ok készítése:
- Amíg a tészta utoljára pihen, verjünk fel egy tojást, adjunk hozzá egy csipet sót, amivel majd kenni fogjuk a croissant-ok tetejét.
- A pihenő idő lejártával a tésztát fektessük gyúródeszkára, kissé nyújtsuk meg hosszanti irányban, majd vágjuk félbe. Az egyik felét fóliázva tegyük vissza a hűtőbe, amíg sorra kerül.
- A megfelezett tésztát nyújtsuk ki 45x23 cm nagyságúra. A tészta vastagsága hozzávetőlegesen 3 mm kell, hogy legyen. Konyhakéssel egyenesítsük ki a széleket, majd vágjunk hat egyforma nagyságú háromszöget úgy, hogy a háromszögek alapja mindig a tészta hosszabbik oldalából legyen. Ismételjük meg ugyanezt az eljárást a tészta másik felével is, amit a hűtőszekrénybe tettünk.
- A háromszögekből formázzunk kifliket, a szélesebb felétől csavarjuk fel a hegyesebb irányába a tésztát, majd tegyük kivajazott sütőlemezre. Hagyjunk a kiflik között elegendő helyet, mivel a kelesztéskor és a sütéskor is növekedni fog a térfogatuk.
- Kenjük le a kifliket a felvert tojással, majd pihentessük őket 2,5-3 órát szobahőmérsékleten. Hozzávetőlegesen másfélszeresére fognak nőni a kiflik.
A croissant sütése:
- Melegítsük elő a sütőt 215-220 Celsius fokra. Süssük a kifliket 10 percig ezen a hőmérsékleten, majd csökkentsük a hőt 185 Celsius fokra, és süssük további 15 percig. Amennyiben a színük túl világos lenne, egy-két percig még hagyhatjuk a sütőben.
- A sütés befejeztével tegyük a kifliket rácsra, hogy a kiáramló gőzöktől ne váljanak vizessé.
- Sütés hőfoka: 220 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 25 perc
- Receptkönyvben: 231
- Tegnapi nézettség: 5
- 7 napos nézettség: 16
- Össznézettség: 40305
- Feltöltés dátuma: 2013. november 26.
Ajánló
Ez egy kiváló reggeli eledel, még ha macerás is az elkészítése. A kész tészta egyébként eltartható hűtőszekrényben is, igaz 12 órát nem meghaladó időhosszúságig. A tésztába számtalan adalékot tehetünk a kiflik készítésekor, pl.: lekvárt, csokikrémet, pudingot, illetve különböző sajtkrémeket, sajtot sonkával vagy éppen darált húsos tölteléket. Ezeknek csak a fantáziánk szab határt.
Receptjellemzők
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Az elmúlt napokat azzal töltöttem, hogy használható, otthon is elkészíthető croissant receptet kerestem. Egy francia szakács oldalán bukkantam erre az összeállításra, amely bátran állíthatom, felveszi a versenyt az itthon kapható termékekkel, sőt... Másképpen készül, mint a korábban feltöltött sonkás croissant receptem, és lényegesen jobb is annál. Aki igazi, hamisítatlan friss, ropogós, forró croissant-ra vágyik az otthoni sütőből, annak feltétlenül áldozni kell rá időt, hogy elkészítse ezt a receptet. Bizonyos, hogy nem éri csalódás...