Citromtorta ahogy Hevike készíti
- 6% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 19% Zsír
A piskótatésztához
-
64g tojás81 kcal
-
12g cukor45 kcal
-
18g finomliszt64 kcal
-
2g sütőpor1 kcal
-
83 kcal
A citromos krémhez
-
117g tejföl231 kcal
-
13g cukor52 kcal
-
6 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
7g citromlé1 kcal
-
3g zselatin11 kcal
-
126 kcal
-
1g habfixáló5 kcal
A díszítéshez
-
84 kcal
-
1g habfixáló5 kcal
-
28g citrom4 kcal
-
21g őszibarack8 kcal
- 6% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 19% Zsír
A piskótatésztához
-
385g tojás484 kcal
-
70g cukor271 kcal
-
105g finomliszt382 kcal
-
12g sütőpor6 kcal
-
56g napraforgó olaj495 kcal
A citromos krémhez
-
700g tejföl1386 kcal
-
80g cukor310 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
40g citromlé9 kcal
-
20g zselatin67 kcal
-
300g növényi habtejszín753 kcal
-
8g habfixáló30 kcal
A díszítéshez
-
200g növényi habtejszín502 kcal
-
8g habfixáló30 kcal
-
170g citrom26 kcal
-
127g őszibarack48 kcal
- 6% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 19% Zsír
A piskótatésztához
-
16.8g tojás21 kcal
-
3g cukor12 kcal
-
4.6g finomliszt17 kcal
-
0.5g sütőpor0 kcal
-
2.4g napraforgó olaj22 kcal
A citromos krémhez
-
30.5g tejföl60 kcal
-
3.5g cukor13 kcal
-
0.4g vaníliás cukor2 kcal
-
0.3g citromhéj0 kcal
-
1.7g citromlé0 kcal
-
0.9g zselatin3 kcal
-
13.1g növényi habtejszín33 kcal
-
0.3g habfixáló1 kcal
A díszítéshez
-
8.7g növényi habtejszín22 kcal
-
0.3g habfixáló1 kcal
-
7.4g citrom1 kcal
-
5.5g őszibarack2 kcal
- 6% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 56% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 17.4 g
Zsír
-
Összesen 56.7 g
-
Telített zsírsav 33 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 281 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1114.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 28 mg
-
Kálcium 306 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 27 mg
-
Foszfor 425 mg
-
Nátrium 325 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 59.4 g
-
Cukor 38 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 168.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 238 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 14 mg
-
D vitamin: 46 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 42 micro
-
Kolin: 193 mg
-
Retinol - A vitamin: 232 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 63 micro
-
β-crypt 24 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 313 micro
- 6% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 56% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 104.4 g
Zsír
-
Összesen 340.4 g
-
Telített zsírsav 199 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 71 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 33 g
-
Koleszterin 1683 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6686 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 167 mg
-
Kálcium 1839 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 160 mg
-
Foszfor 2549 mg
-
Nátrium 1952 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 356.5 g
-
Cukor 228 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 1012.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1431 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 30 mg
-
C vitamin: 85 mg
-
D vitamin: 278 micro
-
K vitamin: 18 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 252 micro
-
Kolin: 1155 mg
-
Retinol - A vitamin: 1389 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 376 micro
-
β-crypt 141 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1879 micro
- 6% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 56% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.5 g
Zsír
-
Összesen 14.8 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 73 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 291.1 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 80 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 7 mg
-
Foszfor 111 mg
-
Nátrium 85 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 15.5 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 44.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 62 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 12 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 11 micro
-
Kolin: 50 mg
-
Retinol - A vitamin: 60 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 16 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 82 micro
Hozzávalók
A piskótatésztához
-
7 db tojás
-
7 ek cukor
-
7 evőkanál finomliszt
-
1 csomag sütőpor
-
7 ek napraforgó olaj
A citromos krémhez
-
700 g tejföl
-
1 csomag vaníliás cukor
-
1 citromból nyert citromhéj
-
1 citromból nyert citromlé
-
20 g zselatin
-
300 ml növényi habtejszín
-
1 csomag habfixáló
A díszítéshez
-
200 ml növényi habtejszín
-
1 csomag habfixáló
-
1 db citrom
Elkészítés
A piskótatésztához
- Először elkészítjük a piskótát. Ehhez a tojásokat (fehérje + sárgája egyben) egy nagyobb tálba tesszük, és robotgéppel a legmagasabb fokozaton kb. 5 percig verjük. Akkor jó, ha apró buborékos.
- Beletesszük a cukrot, és tovább verjük szintén 4-5 percig.
- A lisztet a sütőporral beleszitáljuk, az olajat belecsurgatjuk, és lassú fokozaton keverjük tovább.
- Sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük a tésztát, megsütjük.
- Amíg hűl a piskóta, elkészítjük a krémet: 2 nagy tejfölt magas falú tálba öntünk. A citrom héját belereszeljük, 6-8 ek cukorral és vaníliás cukorral ízesítjük. Aki édesebben szereti, tegyen hozzá még cukrot.
- A citrom levét kifacsarjuk, és a zselatinnal összekeverjük.
- Ráöntjük a zselatinos citromlevet a tejfölre, majd közepes lángon felmelegítjük. Ne forrjon, de jó meleg legyen!
- A tűzről levéve hagyjuk hűlni. Gyorsabb, ha hideg vízfürdőbe állítjuk, és időnként megkeverjük.
- Ha kihűlt, akkor felverjük a tejszínt kemény habbá, beletesszük a habfixálót, majd összekeverjük óvatosan a tejfölös krémmel.
- A kihűlt piskótát vízszintesen kettévágjuk, az alsó lapot visszatesszük a tortaformába, ráöntjük a krém 3/4-ét, erre tesszük a piskóta másik felét, majd a krém maradék részével teljesen befedjük a tésztát. Nem baj, ha lecsurog a tészta oldalára a krém.
- Legalább 6-8 órára hűtőszekrénybe tesszük, de az se baj, ha egész éjszakára.
- Ha megdermedt a krém, akkor a tortát tányérra áttesszük, a maradék tejszínhabot felverjük, a torta tetejét és oldalát körbekenjük vele.
- Ízlés szerint díszítjük vékonyra vágott citromkarikákkal, gyümölcsökkel, cukorgyöngyökkel.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 25x25x7
- Sütés ideje: 20 perc
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 144
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 30090
- Feltöltés dátuma: 2013. augusztus 14.
Ajánló
Forró nyári napon, igazi felfrissülés ez a kellemesen citromos ízű süti.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
Időnként sütök ismerősöknek, barátoknak rendelésre. Most is jött egy felkérés: torta kellene szülinapra. Nem is akármilyen: citromtorta! De ne legyen se túl vajas, se csömör, se túl édes. Hmm... Még sose csináltam citromtortát! Semmi baj! Nekiültem keresgélni a neten. Sok receptet, tapasztalatot végigolvastam, és íme a végeredmény. Nagyon finom, könnyű, kellemesen citromos íze van. Gyorsan el lehet készíteni. A piskóta elkészítése tudom, kicsit szokatlan, de higgyétek el, pont olyan lesz, mintha külön felvernénk a fehérjét, és aztán tennénk bele a cukrot, majd a sárgáját. Én évek óta így készítem a piskótát, csalódni még nem csalódtam benne, és még a mosogatnivalóm is kevesebb lett. A hozzáadott olajtól pedig nem szárad ki a piskóta. Érdemes kipróbálni.