Christmas pudding
- 4% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 14% Zsír
-
10g finomliszt35 kcal
-
10g zsemlemorzsa38 kcal
-
19g sertésháj154 kcal
-
10g cukor37 kcal
-
10g nádcukor36 kcal
-
137 kcal
-
61 kcal
-
18g tojás23 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
5g brandy12 kcal
-
2g vaj17 kcal
- 4% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 14% Zsír
-
57g finomliszt207 kcal
-
57g zsemlemorzsa225 kcal
-
114g sertésháj926 kcal
-
57g cukor221 kcal
-
57g nádcukor217 kcal
-
342g aszalt gyümölcsök821 kcal
-
367 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
32g brandy74 kcal
-
14g vaj100 kcal
- 4% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 14% Zsír
-
6g finomliszt22 kcal
-
6g zsemlemorzsa24 kcal
-
11.9g sertésháj97 kcal
-
6g cukor23 kcal
-
6g nádcukor23 kcal
-
35.8g aszalt gyümölcsök86 kcal
-
11.9g kandírozott narancshéj38 kcal
-
11.5g tojás15 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
3.4g brandy8 kcal
-
1.5g vaj11 kcal
- 4% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 26% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.2 g
Zsír
-
Összesen 21.1 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 76 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 337.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 65 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 34 mg
-
Foszfor 107 mg
-
Nátrium 118 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 85.2 g
-
Cukor 56 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 40.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 65 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 36 micro
-
K vitamin: 35 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 23 micro
-
Kolin: 60 mg
-
Retinol - A vitamin: 42 micro
-
α-karotin 32 micro
-
β-karotin 230 micro
-
β-crypt 55 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 169 micro
- 4% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 26% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 37 g
Zsír
-
Összesen 126.6 g
-
Telített zsírsav 48 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 55 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 16 g
-
Koleszterin 455 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2026.6 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 75 mg
-
Kálcium 388 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 201 mg
-
Foszfor 640 mg
-
Nátrium 705 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 510.9 g
-
Cukor 339 mg
-
Élelmi rost 30 mg
VÍZ
-
Összesen 242.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 391 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 218 micro
-
K vitamin: 209 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 12 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 137 micro
-
Kolin: 357 mg
-
Retinol - A vitamin: 255 micro
-
α-karotin 195 micro
-
β-karotin 1380 micro
-
β-crypt 332 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1016 micro
- 4% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 26% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.9 g
Zsír
-
Összesen 13.3 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 48 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 212.4 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 41 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 21 mg
-
Foszfor 67 mg
-
Nátrium 74 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 53.6 g
-
Cukor 35 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 25.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 41 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 23 micro
-
K vitamin: 22 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 14 micro
-
Kolin: 37 mg
-
Retinol - A vitamin: 27 micro
-
α-karotin 20 micro
-
β-karotin 145 micro
-
β-crypt 35 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 106 micro
Hozzávalók
-
57 g finomliszt
-
57 g zsemlemorzsa
-
57 g cukor
-
1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék (amit használok: "mixed spice": szegfűbors, szegfűszeg, fahéj, szerecsendió, gyömbér, koriander, kömény)
-
1 csipet só
Elkészítés
- A hozzávalókat nagyon alaposan összekeverjük. Nagyon (!) darabos, de nedves, semmiképp nem tésztaszerű lesz az állaga.
- Beleöntjük egy alaposan kivajazott pudingformába. Fontos, hogy a forma ne legyen tele, mert a tészta picit megdagad.
- A tészta tetejére kör alakra vágott sütőpapírt simítunk akkorát, hogy a forma belső falára is felragadjon.
- Alufóliával szorosan lezárjuk, kívülről még zsinórral is át lehet kötni, hogy biztosan jól záródjon, én vastag, erős,befőttes gumit teszek rá. Nagyon fontos hogy ne menjen víz semmiképp a fólia alá, a pudding ne érintkezzen vízzel.Az alufólia szélét körben felgyűrjük, hogy ne nagyon érjen bele a vízbe.
- Magasabb falú fazékba állítjuk, amit a forma 3/4-ig felöntünk meleg vízzel. A tetejére fedőt rakunk.
- 4 órát gyengéden forraljuk.
- Óvatosan kiemeljük a formát a vízből, leszedjük az alufóliát, a sütőpapír,tés egy tiszta, száraz textillel lefedjük. Karácsony napjáig hideg helyen tároljuk.
- Karácsony napján levesszük róla a textilt, új sütőpapír darabot simítunk a tetejére, alufóliával megint szorosan lezárjuk, kívülről még zsinórral is át lehet kötni, hogy biztosan jól záródjon, én befőttes gumit teszek rá. Az alufólia szélét körben felgyűrjük, hogy ne nagyon érjen bele a vízbe. Megint magasabb falú fazékba állítjuk, amit a forma 3/4-ig felöntünk meleg vízzel. A tetejére fedőt rakunk. Ez alkalommal 2-3 órát forraljuk gyöngyözve.
- Ezután óvatosan kivesszük a formát a fazékból, lefejtjük az alufóliát és a sütőpapírt, majd ráteszünk egy tányért, és az egészet átfordítjuk. Hagyjuk picit pihenni, és leemeljük a formát a kész, forró pudingról. Forrón, azonnal tálaljuk.
- Elkészítettem: 6 alkalommal
- Receptkönyvben: 38
- Tegnapi nézettség: 5
- 7 napos nézettség: 38
- Össznézettség: 15505
- Feltöltés dátuma: 2012. november 29.
Ajánló
A faggyú hamar kihűl és megkeményedik - ebben az állapotban a süti ehetetlen -, de szépen újra lehet melegíteni, jelentős minőségromlás nélkül. Persze frissen a legjobb. A pudding forma olyan, mint egy vastag virágcserép.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
Minden évben hagyományosan advent első vasárnapját megelőző vasárnap készül ez a gőzölt, alkoholos, nagyon tömény puding, ami karácsony napjáig alaposan összeérik, és aznap még két óra gőzöléssel lesz kész valójában. Kínálják magában, vaníliaszósszal, sima tejszínnel, rumos szósszal, brandys/rumos tejszínhabbal. Piros bogyós magyal ággal díszítik. Ez a legáltalánosabb, legegyszerűbb christmas pudding recept egy 1952-es szakácskönyvből. Ben Neelson: The Penguin Cookery Book. A 3*114 g vegyes aszalt gyümölcs a leghagyományosabb összetételben (én is így készítem) háromféle mazsola: sultanas, raisins, currants. Azaz világos aranyszínű, mag nélküli nagyszemű mazsola, sötét nagyszemű mazsola és apró savanykás szinte fekete mazsola. Persze lehet aszalt datolyát vagy más aszalt gyümölcsöt is használni. Régi hat pennyseket szoktunk elrejteni a nyers tésztában. Szerencsét hoz annak, aki megtalálja. Fázisfotók itt A christmas puding nem összetévesztendő a christmas cake-kel, ami sütőben sült sütemény szintén rengeteg aszalt gyümölccsel, készen meglocsolva alkohollal, majd bevonva vajas cukros krémmel vagy fehér marcipánnal, amit aztán feldíszítenek. Gyümölcsök és alkohol nélkül mindennapos, egyszerűbb téli édesség lekvárral. Az angoloknak több olyan desszertjük és főételük is van, amihez faggyút használnak. Faggyút ezért minden boltban lehet kapni, persze nem frissen, hanem dobozolva, apró lisztes darabokban, ami úgy néz ki, mint valami granulátum. Csak egy márkát látok, a neve Atora. Nem tudom beírni a "mixed spice"-t, azt a fűszerkeveréket, amit Angliában használnak ebben és más karácsonyi sütikben és néhány kalácsban. Eléggé hasonlít a mézeskalács fűszerkeverékhez a kardamom és a csillagánizs kivételével. Amiket tartalmaz őrölve: szegfűbors, szegfűszeg, gyömbér, szerecsendió, kömény (sima nem római), koriander, fahéj