Chilis bab 7. - amerikai módon
- 13% Fehérje
- 21% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
125g fejtett bab416 kcal
-
125g darált marhahús178 kcal
-
125g vöröshagyma46 kcal
-
18 kcal
-
0g római kömény0 kcal
-
0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
34 kcal
-
0g só0 kcal
-
8g lilahagyma3 kcal
- 13% Fehérje
- 21% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
500g fejtett bab1665 kcal
-
500g darált marhahús710 kcal
-
500g vöröshagyma182 kcal
-
72 kcal
-
0g római kömény0 kcal
-
0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
15g mangalica zsír135 kcal
-
0g só0 kcal
-
30g lilahagyma11 kcal
- 13% Fehérje
- 21% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
27.1g fejtett bab90 kcal
-
27.1g darált marhahús38 kcal
-
27.1g vöröshagyma10 kcal
-
16.3g passzírozott paradicsom4 kcal
-
0g római kömény0 kcal
-
0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0.8g mangalica zsír7 kcal
-
0g só0 kcal
-
1.6g lilahagyma1 kcal
- 13% Fehérje
- 21% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 63% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 58.4 g
Zsír
-
Összesen 12.1 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 80 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1876.9 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 57 mg
-
Kálcium 344 mg
-
Vas 17 mg
-
Magnézium 291 mg
-
Foszfor 695 mg
-
Nátrium 458 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 90.6 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 22 mg
VÍZ
-
Összesen 280.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 17 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 5 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 14 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 10 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 522 micro
-
Kolin: 209 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 195 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 10421 micro
-
Lut-zea 23 micro
- 13% Fehérje
- 21% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 63% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 233.7 g
Zsír
-
Összesen 48.3 g
-
Telített zsírsav 17 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 20 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 319 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7507.5 g
-
Cink 40 mg
-
Szelén 230 mg
-
Kálcium 1378 mg
-
Vas 69 mg
-
Magnézium 1163 mg
-
Foszfor 2781 mg
-
Nátrium 1831 mg
-
Réz 6 mg
-
Mangán 10 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 362.3 g
-
Cukor 42 mg
-
Élelmi rost 89 mg
VÍZ
-
Összesen 1121.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 66 micro
-
B6 vitamin: 6 mg
-
B12 Vitamin: 22 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 57 mg
-
D vitamin: 15 micro
-
K vitamin: 38 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 38 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 2089 micro
-
Kolin: 835 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 782 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 41685 micro
-
Lut-zea 91 micro
- 13% Fehérje
- 21% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 63% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 12.7 g
Zsír
-
Összesen 2.6 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 17 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 406.9 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 75 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 63 mg
-
Foszfor 151 mg
-
Nátrium 99 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 19.6 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 60.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 4 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 113 micro
-
Kolin: 45 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 42 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 2259 micro
-
Lut-zea 5 micro
Hozzávalók
-
50 dkg vöröshagyma
-
1 db babérlevél
-
1 ek mangalica zsír
-
só ízlés szerint
Elkészítés
- Előző napa babot megmossuk, és egy éjszakára beáztatjuk. Bármilyen babot használhatunk, tarkát, fehéret, vöröset, tetszés szerint.
- A bab áztatólevét leöntjük és bő vízben főzni kezdjük. Tehetünk bele egy babérlevelet is. Félfövésben megsózzuk és készre, puhára főzzük.
- Egy akkora edényben, amiben legvégül minden el fog férni, a zsíron megpároljuk a finomra felvágott hagymát.
- A hagymán fehéredésig pirítjuk a húst, és felöntjük a paradicsommal.
- Fűszerezzük a húst: sózzuk és bőven megszórjuk római köménnyel - intenzív illatúnak - ízűnek kell lennie. Ízlés szerint csípősre készítjük.
- Ha a hús is megpuhult, összekeverjük a kész,leszűrt babbal. Még most is továbbfűszerezhetjük. Ha túl sűrűnek találjuk, paradicsommal hígítsuk.
- Pár percig együtt rotyogtatjuk az alkotóelemeket - közben csorgó nyállal szaglásszuk a kumin fűszeres illatát.
- Tálaláskor finomra vágott lilahagymával is megszórhatjuk.
- Receptkönyvben: 124
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 8
- Össznézettség: 30216
- Feltöltés dátuma: 2010. december 22.
Ajánló
Kenyérrel fogyasztjuk, és adhatunk mellé salátát vagy savanyúságot, mert eléggé tömény étel.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- Speciális étrendek:
Évekkel ezelőtt egy amerikai lánnyal dolgoztunk együtt, ő mutatta meg ezt a receptet. Elmondása szerint Mexikóban tanulta, amit el is hiszek, mert roppant egyszerű és kiadós, mint az ország többi étele. Ez az az étel, ami mindent kibír: készülhet marhából, sertésből és vegyesen is; tarka babból, apró fehérből, de fagyasztott fejtett babból is. A recept lelke a római kömény vagy kumin, melynek egészen speciális íze, de főként illata van. Nem helyettesíthetjük chili-fűszerkeverékkel, mert azok túl kevés kumint és túl sok csípős paprikát tartalmaznak, a végeredmény nem lesz eléggé intenzív. A kumin használatakor vegyük figyelembe, hogy az is ad egy kevés csípős ízt az ételnek. Mint látható, méretezése egyszerű, mivel a bab-hús-hagyma azonos mennyiségben szerepel, a sűrűségét pedig a paradicsommal állítjuk be. Melegítés után még jobb - összeérnek az ízek - és kitűnően lehet fagyasztani, vagyis praktikus nagy adagot készíteni belőle. Nálunk bevált január elsejei ebéd, korábban elkészíthető, bab van benne és finoman (?) béleli a szilveszterkor megviselt gyomrot.