r
Nosalty Logó

Búzacsírás fehér kenyér

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
Gurulókrumpli
Búzacsírás fehér kenyér
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
kenyérsütő
  • 9% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 2% Zsír

A tésztához

A tetejére

Összesen 1116 kcal
  • 9% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 2% Zsír

A tésztához

A tetejére

Összesen 4466 kcal
  • 9% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 2% Zsír

A tésztához

A tetejére

Összesen 244 kcal
  • 9% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 40% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    38.9 g

Zsír

  • Összesen
    8.6 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3120.9 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    126 mg
  • Kálcium
    71 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    191 mg
  • Foszfor
    749 mg
  • Nátrium
    1959 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    219.7 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    15 mg

VÍZ

  • Összesen
    181.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    306 micro
  • Kolin:
    32 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    61 micro
Összesen 1116 kcal
  • 9% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 40% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    155.6 g

Zsír

  • Összesen
    34.4 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    19 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    12483.6 g
  • Cink
    37 mg
  • Szelén
    504 mg
  • Kálcium
    284 mg
  • Vas
    26 mg
  • Magnézium
    763 mg
  • Foszfor
    2996 mg
  • Nátrium
    7836 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    34 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    878.6 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    60 mg

VÍZ

  • Összesen
    726.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    6 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    33 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1223 micro
  • Kolin:
    128 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    245 micro
Összesen 4466 kcal
  • 9% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 40% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.5 g

Zsír

  • Összesen
    1.9 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    682.2 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    28 mg
  • Kálcium
    16 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    42 mg
  • Foszfor
    164 mg
  • Nátrium
    428 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    48 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    39.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    67 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    13 micro
Összesen 244 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A tetejére

  • 1 ek lenmag (vagy napraforgómag, vagy szezámmag)

Elkészítés

A tésztához

  1. A kimért langyos vízből egy bögrényit kitöltünk, és belemorzsoljuk az élesztőt. Egy csipet cukrot is rakhatunk hozzá.
  2. Amíg az élesztő megfut a bögrényi vízben, kimérjük a többi hozzávalót, és egy tálban összekeverjük.
  3. A száraz anyagokhoz keverjük a megfutott élesztőt és a maradék vizet is. Ruganyos, sima felületű tésztává gyúrjuk. Amennyiben valakinek nem elég lágy, kb. 10 g vizet még gond nélkül felvesz a tészta.
  4. A tésztából gömbőcöt formázunk, és egy tálban pihentetjük, míg kb. a kétszeresére nem nő. (kb. 20 perc)
  5. A megnőtt tésztát kenyérré formázzuk. Tehetjük formába is (előtte alaposan olajozzuk ki), én jobb szeretem kis csúcsos kávészem formájúra készíteni, és aztán egy sima tepsibe sütőpapírra rakni.
  6. A tésztát a formában/tepsibenkétszeresére kelesztjük (kb. 30 perc). Ha hideg vanotthon, és nem akar kelni, akkor betehetjük a sütőbe is kelni. A lényeg, hogy egy tűzálló tálban vagy kis tepsiben rakjunk alá vizet, és a sütő hőmérséklete nem mehet 35 fok fölé, mert akkor az élesztő meghal, és a kenyerünk sose nő meg.
  7. A megkelt kenyeret vízzel megkenjük, a tetejét tetszés szerint beirdaljuk, és magokkal szórjuk.
  8. 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük. A sütőbe mindenképp tegyünk egy lábos vagy tepsi vizet a kenyér alá, hogy ezáltal gőzös közeget teremtsünk.
  9. Ha a kenyér teteje már láthatólag szépen megsült, kivesszük, ahogy a vizes edényt is alóla. Formából/tepsiből kifordítjuk, a tetejét ismét megkenjük vízzel, majd visszatesszük a sütőbe a rácsra mindaddig, míg az alja is szépen meg nem sül. (Ha megkopogtatjuk a kenyér fenekét, hallani fogjuk, jó-e már. Kong, mint a dinnye.)
  10. A kész kenyeret rácson vagy alárakott fakanalakon hűtjük (a lényeg, hogy legyen alatta tér, ne párásodjon be a feneke), és védjük a családtól, ne falják fel forrón.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 16
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 4
  • Össznézettség: 2126
  • Feltöltés dátuma: 2012. november 16.

Receptkategóriák

Búzacsírás fehér kenyér
Gurulókrumpli 3 recept

Mióta elkezdtem péknek tanulni, rájöttem, hogy sokkal jobb, ha otthon sütöm a kenyeret. Jobb szeretem lisztjavítók nélkül a reggelim. Szóval kiszámoltam egy alapkenyeret, és azóta azt tökeletesítem, variálom. Remélem, másnak is ízlik majd.:)

Hozzávalók

A tésztához

A tetejére

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...