r
Nosalty Logó

Búzacsírás fehér kenyér

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
Gurulókrumpli
Búzacsírás fehér kenyér
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
kenyérsütő
  • 9% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 2% Zsír

A tésztához

A tetejére

Összesen 1116 kcal
  • 9% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 2% Zsír

A tésztához

A tetejére

Összesen 4466 kcal
  • 9% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 2% Zsír

A tésztához

A tetejére

Összesen 244 kcal
  • 9% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 40% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    38.9 g

Zsír

  • Összesen
    8.6 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3120.9 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    126 mg
  • Kálcium
    71 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    191 mg
  • Foszfor
    749 mg
  • Nátrium
    1959 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    219.7 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    15 mg

VÍZ

  • Összesen
    181.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    306 micro
  • Kolin:
    32 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    61 micro
Összesen 1116 kcal
  • 9% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 40% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    155.6 g

Zsír

  • Összesen
    34.4 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    19 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    12483.6 g
  • Cink
    37 mg
  • Szelén
    504 mg
  • Kálcium
    284 mg
  • Vas
    26 mg
  • Magnézium
    763 mg
  • Foszfor
    2996 mg
  • Nátrium
    7836 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    34 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    878.6 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    60 mg

VÍZ

  • Összesen
    726.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    6 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    33 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1223 micro
  • Kolin:
    128 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    245 micro
Összesen 4466 kcal
  • 9% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 40% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.5 g

Zsír

  • Összesen
    1.9 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    682.2 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    28 mg
  • Kálcium
    16 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    42 mg
  • Foszfor
    164 mg
  • Nátrium
    428 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    48 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    39.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    67 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    13 micro
Összesen 244 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A tetejére

  • 1 ek lenmag (vagy napraforgómag, vagy szezámmag)

Elkészítés

A tésztához

  1. A kimért langyos vízből egy bögrényit kitöltünk, és belemorzsoljuk az élesztőt. Egy csipet cukrot is rakhatunk hozzá.
  2. Amíg az élesztő megfut a bögrényi vízben, kimérjük a többi hozzávalót, és egy tálban összekeverjük.
  3. A száraz anyagokhoz keverjük a megfutott élesztőt és a maradék vizet is. Ruganyos, sima felületű tésztává gyúrjuk. Amennyiben valakinek nem elég lágy, kb. 10 g vizet még gond nélkül felvesz a tészta.
  4. A tésztából gömbőcöt formázunk, és egy tálban pihentetjük, míg kb. a kétszeresére nem nő. (kb. 20 perc)
  5. A megnőtt tésztát kenyérré formázzuk. Tehetjük formába is (előtte alaposan olajozzuk ki), én jobb szeretem kis csúcsos kávészem formájúra készíteni, és aztán egy sima tepsibe sütőpapírra rakni.
  6. A tésztát a formában/tepsibenkétszeresére kelesztjük (kb. 30 perc). Ha hideg vanotthon, és nem akar kelni, akkor betehetjük a sütőbe is kelni. A lényeg, hogy egy tűzálló tálban vagy kis tepsiben rakjunk alá vizet, és a sütő hőmérséklete nem mehet 35 fok fölé, mert akkor az élesztő meghal, és a kenyerünk sose nő meg.
  7. A megkelt kenyeret vízzel megkenjük, a tetejét tetszés szerint beirdaljuk, és magokkal szórjuk.
  8. 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük. A sütőbe mindenképp tegyünk egy lábos vagy tepsi vizet a kenyér alá, hogy ezáltal gőzös közeget teremtsünk.
  9. Ha a kenyér teteje már láthatólag szépen megsült, kivesszük, ahogy a vizes edényt is alóla. Formából/tepsiből kifordítjuk, a tetejét ismét megkenjük vízzel, majd visszatesszük a sütőbe a rácsra mindaddig, míg az alja is szépen meg nem sül. (Ha megkopogtatjuk a kenyér fenekét, hallani fogjuk, jó-e már. Kong, mint a dinnye.)
  10. A kész kenyeret rácson vagy alárakott fakanalakon hűtjük (a lényeg, hogy legyen alatta tér, ne párásodjon be a feneke), és védjük a családtól, ne falják fel forrón.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 16
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 2120
  • Feltöltés dátuma: 2012. november 16.

Receptkategóriák

Búzacsírás fehér kenyér
Gurulókrumpli 3 recept

Mióta elkezdtem péknek tanulni, rájöttem, hogy sokkal jobb, ha otthon sütöm a kenyeret. Jobb szeretem lisztjavítók nélkül a reggelim. Szóval kiszámoltam egy alapkenyeret, és azóta azt tökeletesítem, variálom. Remélem, másnak is ízlik majd.:)

Hozzávalók

A tésztához

A tetejére

Címlapról ajánljuk

További cikkek