Brokkolisaláta 2.
- 3% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 3% Zsír
A salátához
-
125g brokkoli26 kcal
-
45g paradicsom8 kcal
-
13g lilahagyma5 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
A tálaláshoz
-
15g tartármártás32 kcal
-
5g tökmag22 kcal
-
0g bors0 kcal
- 3% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 3% Zsír
A salátához
-
500g brokkoli104 kcal
-
180g paradicsom32 kcal
-
50g lilahagyma18 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
A tálaláshoz
-
60g tartármártás127 kcal
-
20g tökmag89 kcal
-
0g bors0 kcal
- 3% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 3% Zsír
A salátához
-
61.7g brokkoli13 kcal
-
22.2g paradicsom4 kcal
-
6.2g lilahagyma2 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
A tálaláshoz
-
7.4g tartármártás16 kcal
-
2.5g tökmag11 kcal
-
0g bors0 kcal
- 3% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 86% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Likopin
-
Lut-zea
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.7 g
Zsír
-
Összesen 3.9 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 1 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 290.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 50 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 36 mg
-
Foszfor 72 mg
-
Nátrium 129 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 12.6 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 131 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 44 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 75 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 89 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 58 micro
-
Kolin: 19 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 67 micro
-
β-karotin 487 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 1158 micro
-
Lut-zea 1134 micro
- 3% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 86% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Likopin
-
Lut-zea
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 15 g
Zsír
-
Összesen 15.4 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 4 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1161.7 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 198 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 144 mg
-
Foszfor 286 mg
-
Nátrium 515 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 50.2 g
-
Cukor 14 mg
-
Élelmi rost 15 mg
VÍZ
-
Összesen 524.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 177 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 302 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 355 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 233 micro
-
Kolin: 77 mg
-
Retinol - A vitamin: 2 micro
-
α-karotin 267 micro
-
β-karotin 1950 micro
-
β-crypt 24 micro
-
Likopin 4631 micro
-
Lut-zea 4535 micro
- 3% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 86% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Likopin
-
Lut-zea
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 1.9 g
Zsír
-
Összesen 1.9 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 1 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 143.4 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 24 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 18 mg
-
Foszfor 35 mg
-
Nátrium 64 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 6.2 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 64.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 22 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 37 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 44 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 29 micro
-
Kolin: 9 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 33 micro
-
β-karotin 241 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 572 micro
-
Lut-zea 560 micro
Hozzávalók
A salátához
-
50 dkg brokkoli
-
1 nagy db paradicsom
-
1 kis fej lilahagyma
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
A tálaláshoz
Elkészítés
A salátához
- Tegyük fel a brokkoliblansírozó vizet főni az ételízesítővel (vagy leveskockával), várjuk meg, amíg lobogva forr.
- Tisztítsuk meg a zöldségeket, a brokkolit szedjük nagyobb rózsákra, a szárát hámozzuk meg (egészen a világoszöld részig, eltávolítva a fehér szálakat - így nem lesz fás, és a húsos szárrész is kitűnően használható), a paradicsomot kockázzuk fel.
- A lilahagymát tisztítás után vágjuk apróra, és sózzuk meg 1 teáskanál sóval, majd alaposan keverjük össze (mindenhol érje a só, így mire a brokkoli elkészül, a hagyma selymes, kellemes, enyhén csípős ízű lesz.)
- Ha a víz forr, tegyük bele a brokkolit, majd főzzük 8-10 percig (szűken mérjük, ne hagyjunk rá több időt!)
- Szűrjük le a brokkolit, majd várjuk meg, amíg meghűl (ezalatt elkészíthető a tartár és a magok pirítása).
- A kihűlt brokkolit szedjük apró rózsáira, a szárat karikázzuk fel, szórjuk meg a hagymával és a paradicsommal is, keverjük össze.
- Tálaláskor locsoljuk meg tartármártással, és szórjuk meg pirított magokkal, tört borssal.
- Receptkönyvben: 450
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 9
- Össznézettség: 48724
- Feltöltés dátuma: 2011. január 09.
Ajánló
A "profik" a blansírozás után jeges vízfürdőbe teszik a zöldséget, így megőrizve a roppanós állagát és a színét. Én nem alkalmaztam ezt a technikát, de így is finom maradt. Ha van maradék zöldség-, vagy húsalaplé, akkor abban blansírozzuk a brokkolit! Tartár nélkül is nagyon finom, így vegánok is elkészíthetik. A képen látható saláta házi tartárral, pirított (sótlan) napraforgómaggal és kesudióval készült.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- konyhatechnológia:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Ebben a salátában az a különleges, hogy a brokkolit egy picit hőkezeljük (tényleg csak egy picit, hogy a vitamintartalmat megőrizzük!), az összes többi zöldséget pedig nyersen adjuk hozzá. A blansírozás (alapanyag főzése rövid ideig forró vízben) során előcsalogatjuk a brokkoli mélységesen gyönyörű zöld színét és jellegzetes ízét, ugyanakkor megtartjuk fogkemény, roppanós állagát. Ráadásul a brokkoli magas vitamin és ásványi anyag tartalmú, baktériumölő hatású, és a szervezet méregtelenítését is támogatja. Kell ennél több, hogy imádjuk ezt a salátát?