Borjúmáj vajban sütve
- 16% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 16% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 16% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 61% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 30.3 g
Zsír
-
Összesen 35.6 g
-
Telített zsírsav 16 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 13 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 555 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 838.2 g
-
Cink 18 mg
-
Szelén 34 mg
-
Kálcium 26 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 35 mg
-
Foszfor 578 mg
-
Nátrium 119 mg
-
Réz 18 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 5.1 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 112.3 g
Vitaminok
-
Összesen 1
-
A vitamin (RAE): 17739 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 90 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 16 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 190 micro
-
Kolin: 470 mg
-
Retinol - A vitamin: 17725 micro
-
α-karotin 20 micro
-
β-karotin 142 micro
-
β-crypt 17 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
- 16% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 61% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 60.5 g
Zsír
-
Összesen 71.2 g
-
Telített zsírsav 32 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 26 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 1110 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1676.4 g
-
Cink 36 mg
-
Szelén 69 mg
-
Kálcium 51 mg
-
Vas 20 mg
-
Magnézium 71 mg
-
Foszfor 1155 mg
-
Nátrium 237 mg
-
Réz 36 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 10.2 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 224.7 g
Vitaminok
-
Összesen 1
-
A vitamin (RAE): 35477 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 180 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 12 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 16 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 7 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 32 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 379 micro
-
Kolin: 939 mg
-
Retinol - A vitamin: 35451 micro
-
α-karotin 39 micro
-
β-karotin 283 micro
-
β-crypt 33 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
- 16% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 61% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 16.3 g
Zsír
-
Összesen 19.1 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 298 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 450.7 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 18 mg
-
Kálcium 14 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 19 mg
-
Foszfor 311 mg
-
Nátrium 64 mg
-
Réz 10 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 2.7 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 60.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 9537 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 48 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 102 micro
-
Kolin: 253 mg
-
Retinol - A vitamin: 9530 micro
-
α-karotin 10 micro
-
β-karotin 76 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Hozzávalók
Elkészítés
- A sütőt előmelegítjük.
- A májszeleteket megborsozzuk, és forró serpenyőben pici olívaolajon hirtelen megkapatjuk mindkét oldalukat (kb. 1-1,5 perc oldalanként), hogy barna pörcök keletkezzenek rajtuk. Ekkor a máj belül még nem sült át, picit véres, úgyhogy még további "kezelés" következik!
- Egy hőálló edénybe kevés olívaolajat öntünk, beletesszük a félig már kész májszeleteket, és beborítjuk őket a darabkákra vágott vajjal. Rájuk dobjuk a 2 kis kakukkfű ágat, lefedjük alufóliával, és mehet be a sütőbe kb. 10-12 percre. Ennyi idő elég neki, hogy a vaj picit megsimogassa, és hogy a belseje is átsüljön, deéppen csakannyira, hogy finom, selymes maradjon.
- Tálalás előtt sózzuk csak meg. Sütés közben nem szabad, mert akkor megkeményedik a máj, mi pedig puha, selymes állagot célzunk, tehát el a kezekkel a sótól, egészen a végéig! :)
- Krémes krumplipürével tálaljuk!
- Sütés hőfoka: 170 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 15 perc
- Elkészítettem: 5 alkalommal
- Receptkönyvben: 88
- Tegnapi nézettség: 8
- 7 napos nézettség: 59
- Össznézettség: 36815
- Feltöltés dátuma: 2012. május 05.
Ajánló
Egy pohár fehérborral fejedelmi vacsi, 20 perc alatt, minimális "közbenjárással"! :)
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Nagyon szeretem a májat, de abszolút kedvenc a rántott csirkemáj volt. Ezt elkészíteni viszont borzasztóan macerás, aki csinálta már, az tudja, durrog, fröcsög, maszatol, ezért szökőévente került rá sor, hogy májat együnk. Nemrég találkoztam viszont egy klassz kis recepttel a tévében, ami a sült marhamáj körül forgott. Ebből jött az ötlet, hogy ha úgy sütöm a marhamájat, hogy a belseje finom selymes maradjon, akkor majdnem olyan jó lesz, mint a rántott kedvencem. Tévedtem, jobb lett! :) Ami főleg a sütési módszernek köszönhető, aminek következtében a máj cseppet sem hasonlít a cipőtalpra, ahogy arra a menzáról emlékeztem, hanem isteni, krémes, puha marad, és a vajban megrottyanva magába szívja annak finom zamatait is. Ráadásul mindez borzasztóan egyszerű, úgyhogy abszolút kezdőknek is szívesen ajánlom. Marhamájból is finom, de ha igazán a pihe-puhaságra utazunk, akkor érdemes borjúmájat vadászni. Isteni!!! És bagatel áron varázsolhatunk vele csodás ebédet vagy vacsit!