Borjúborda Gundel módra
cukormentes
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Mercedes
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
- 10% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 15% Zsír
A borjúbordához
-
120g borjúhús140 kcal
-
200g spenót33 kcal
-
0 kcal
-
30g csiperkegomba6 kcal
-
8g vaj57 kcal
A mártáshoz
-
10g vaj72 kcal
-
100g tej56 kcal
-
8g tojássárgája26 kcal
-
20g sajt70 kcal
-
20g feketeerdő sonka47 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
A pommes duchesse-hez
-
200g burgonya116 kcal
-
16g vaj115 kcal
-
16g tojássárgája52 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
A tetejére
-
20g sajt70 kcal
-
4g zsemlemorzsa16 kcal
-
6g vaj43 kcal
A bundázáshoz és a sütéshez
-
20g finomliszt73 kcal
-
22g tojás28 kcal
-
30g zsemlemorzsa119 kcal
-
34g napraforgó olaj301 kcal
Összesen
1440
kcal
- 10% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 15% Zsír
A borjúbordához
-
600g borjúhús702 kcal
-
1000g spenót166 kcal
-
0 kcal
-
150g csiperkegomba32 kcal
-
40g vaj287 kcal
A mártáshoz
-
50g vaj359 kcal
-
500g tej280 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
-
100g sajt352 kcal
-
100g feketeerdő sonka234 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
A pommes duchesse-hez
-
1000g burgonya578 kcal
-
80g vaj574 kcal
-
80g tojássárgája258 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
A tetejére
-
100g sajt352 kcal
-
20g zsemlemorzsa79 kcal
-
30g vaj215 kcal
A bundázáshoz és a sütéshez
-
100g finomliszt364 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
150g zsemlemorzsa593 kcal
-
170g napraforgó olaj1503 kcal
Összesen
7195
kcal
- 10% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 15% Zsír
A borjúbordához
-
13.6g borjúhús16 kcal
-
22.6g spenót4 kcal
-
0 kcal
-
3.4g csiperkegomba1 kcal
-
0.9g vaj6 kcal
A mártáshoz
-
1.1g vaj8 kcal
-
11.3g tej6 kcal
-
0.9g tojássárgája3 kcal
-
2.3g sajt8 kcal
-
2.3g feketeerdő sonka5 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
A pommes duchesse-hez
-
22.6g burgonya13 kcal
-
1.8g vaj13 kcal
-
1.8g tojássárgája6 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
A tetejére
-
2.3g sajt8 kcal
-
0.5g zsemlemorzsa2 kcal
-
0.7g vaj5 kcal
A bundázáshoz és a sütéshez
-
2.3g finomliszt8 kcal
-
2.5g tojás3 kcal
-
3.4g zsemlemorzsa13 kcal
-
3.8g napraforgó olaj34 kcal
Összesen
162
kcal
- 10% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 64% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 64.2 g
Zsír
-
Összesen 97.2 g
-
Telített zsírsav 37 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 34 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 17 g
-
Koleszterin 561 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2512.7 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 56 mg
-
Kálcium 658 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 215 mg
-
Foszfor 808 mg
-
Nátrium 756 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 77.6 g
-
Cukor 9 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 423.7 g
Vitaminok
-
Összesen 1
-
A vitamin (RAE): 1197 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 19 mg
-
C vitamin: 71 mg
-
D vitamin: 79 micro
-
K vitamin: 711 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 18 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 418 micro
-
Kolin: 433 mg
-
Retinol - A vitamin: 514 micro
-
α-karotin 9 micro
-
β-karotin 8199 micro
-
β-crypt 10 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 17942 micro
Összesen
1440
kcal
- 10% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 64% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 320.8 g
Zsír
-
Összesen 486.1 g
-
Telített zsírsav 186 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 170 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 83 g
-
Koleszterin 2806 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 12563.3 g
-
Cink 33 mg
-
Szelén 282 mg
-
Kálcium 3290 mg
-
Vas 46 mg
-
Magnézium 1075 mg
-
Foszfor 4042 mg
-
Nátrium 3781 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 10 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 388 g
-
Cukor 45 mg
-
Élelmi rost 43 mg
VÍZ
-
Összesen 2118.5 g
Vitaminok
-
Összesen 1
-
A vitamin (RAE): 5987 micro
-
B6 vitamin: 7 mg
-
B12 Vitamin: 13 micro
-
E vitamin: 96 mg
-
C vitamin: 353 mg
-
D vitamin: 393 micro
-
K vitamin: 3556 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 4 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 6 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 88 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 2089 micro
-
Kolin: 2164 mg
-
Retinol - A vitamin: 2568 micro
-
α-karotin 46 micro
-
β-karotin 40994 micro
-
β-crypt 48 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 89711 micro
Összesen
7195
kcal
- 10% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 64% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.3 g
Zsír
-
Összesen 11 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 63 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 284.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 74 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 24 mg
-
Foszfor 91 mg
-
Nátrium 86 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 8.8 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 47.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 135 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 9 micro
-
K vitamin: 80 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 47 micro
-
Kolin: 49 mg
-
Retinol - A vitamin: 58 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 927 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2030 micro
Összesen
162
kcal
Hozzávalók
A borjúbordához
-
1 késhegynyi szódabikarbóna
-
150 g csiperkegomba
-
40 g vaj
A mártáshoz
-
50 g vaj
-
5 dl tej
-
2 db tojássárgája
-
100 g feketeerdő sonka
-
szerecsendió ízlés szerint
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
A pommes duchesse-hez
-
1 kg burgonya
-
80 g vaj
-
4 db tojássárgája
-
só ízlés szerint
-
szerecsendió ízlés szerint
A tetejére
-
20 g zsemlemorzsa
-
30 g vaj
A bundázáshoz és a sütéshez
-
10 dkg finomliszt
-
2 db tojás
-
15 dkg zsemlemorzsa
Elkészítés
A borjúbordához
- A húst kiklopfoljuk, sózzuk, majd szokás szerint bepanírozzuk. Forró olajban vagy zsírban kisütjük.
- A spenótot sós vízben kissé megfőzzük, amibe 1 késhegynyi szódabikarbónát teszünk. Hideg vízben leöblitjük, majd leszárítjuk, sózzuk, borsozzuk.
- A gombát felszeleteljük, a vajon lepirítjuk.
- A mártáshoz a vajon megfuttatjuk a lisztet, majd felöntjük a felforrósított tejjel (én mindig hideg tejjel szoktam, csak akkor apránként öntöm hozzá a tejet), habverővel kevergetjük, mérsékelt tűzön besűrítjük, a tűzről lehúzva hozzáadjuk a tojások sárgáját és a reszelt sajtot, majd a finomra vágott sonkát. Sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval ízesítjük.
- A tojásos krumplipüréhez a hámozott, darabolt krumplit sós vízben kifőzzük, még melegen áttörjük, majd ha kihűlt a vajjal, a tojássárgákkal, szerecsendióval és a sóval összegyúrjuk.
- A spenótot vajjal kikent tűzálló tál aljára elrendezzük, ráhelyezzük a rántott húsokat, megszórjuk a pirított gombával, majd a mártással nyakon öntjük. Megszórjuk reszelt sajttal, kevés zsemlemorzsával és az olvasztott vajjal meglocsoljuk.
- Csillagcsöves nyomózsákba téve a krumplipürét körberakjuk a tetején. 200 fokos előmelegített sütőben megpirítjuk. Kb 25 perc.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 35 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 68
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 9
- Össznézettség: 11867
- Feltöltés dátuma: 2012. szeptember 27.
Ajánló
Elkészíthető sertéskarajból, fogasból és tonhalból is. A halak esetében a sonka kimarad a receptből.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Mercedes
302 recept
Egy réges régi receptfüzetből kitépett lapocska rejtőzött a szakácskönyveim között. És ha már így a kezembe került, elkészítettem. A receptet Járay Mari írta le, köszönet érte. Nagyon-nagyon finom, különleges étel.