Bolognai rakott padlizsán
- 8% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
240g padlizsán57 kcal
-
50g darált sertéshús91 kcal
-
100g bolognai szósz45 kcal
-
8g finomliszt27 kcal
-
5g vaj36 kcal
-
50g tej28 kcal
-
22g tojás28 kcal
-
40g sajt141 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
14 kcal
- 8% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
1200g padlizsán285 kcal
-
250g darált sertéshús455 kcal
-
500g bolognai szósz225 kcal
-
38g finomliszt137 kcal
-
25g vaj179 kcal
-
250g tej140 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
200g sajt704 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
71 kcal
- 8% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
46.5g padlizsán11 kcal
-
9.7g darált sertéshús18 kcal
-
19.4g bolognai szósz9 kcal
-
1.5g finomliszt5 kcal
-
1g vaj7 kcal
-
9.7g tej5 kcal
-
4.3g tojás5 kcal
-
7.8g sajt27 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0.3g napraforgó olaj3 kcal
- 8% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 76% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 27.6 g
Zsír
-
Összesen 25.6 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 163 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1104.2 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 25 mg
-
Kálcium 357 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 56 mg
-
Foszfor 354 mg
-
Nátrium 308 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 31.5 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 279.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 196 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 33 micro
-
K vitamin: 9 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 69 micro
-
Kolin: 115 mg
-
Retinol - A vitamin: 192 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 51 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 181 micro
- 8% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 76% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 138.2 g
Zsír
-
Összesen 127.9 g
-
Telített zsírsav 62 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 43 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 13 g
-
Koleszterin 817 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5521 g
-
Cink 13 mg
-
Szelén 124 mg
-
Kálcium 1783 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 278 mg
-
Foszfor 1772 mg
-
Nátrium 1539 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 157.5 g
-
Cukor 52 mg
-
Élelmi rost 35 mg
VÍZ
-
Összesen 1396.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 980 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 5 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 25 mg
-
D vitamin: 166 micro
-
K vitamin: 47 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 22 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 343 micro
-
Kolin: 576 mg
-
Retinol - A vitamin: 961 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 257 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 904 micro
- 8% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 76% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.4 g
Zsír
-
Összesen 5 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 32 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 214 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 69 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 69 mg
-
Nátrium 60 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 6.1 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 54.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 38 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 13 micro
-
Kolin: 22 mg
-
Retinol - A vitamin: 37 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 10 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 35 micro
Hozzávalók
-
1.2 kg padlizsán
-
25 dkg darált sertéshús
-
500 g bolognai szósz
-
2.5 evőkanál finomliszt
-
2.5 dkg vaj
-
2.5 dl tej
-
2 db tojás
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
szerecsendió ízlés szerint
Elkészítés
- A padlizsánokat meghámozzuk, fél centi vastag karikákra vágjuk, gyengén besózzuk s 1 órára rácsra helyezzük, hogy keserű levét kidobja.
- Közben elkészítjük a besamelt: megolvasztjuk a vajat, megpirítjuk rajta a lisztet, végül apránként, folyamatosan keverve felöntjük a tejjel, csomómentesre kavarjuk, besűrítjük.
- Sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük, mikor langyos, hozzákeverjük a 2 tojást. (Ha van mihez kezdenünk a fehérjével, elég a sárgája, de ha nincs, nyugodtan beletehetjük azt is.)
- Ezután megfőzzük a bolognai ragut is: megpirítjuk a húst s felöntjük a szósszal, rövid ideig együtt rotyogtatjuk őket.
- Mikor eltelt az 1 óra, a padlizsánszeleteket leöblítjük s ekkor két út között választhatunk: a) A zöldséget jénaiba helyezzük s 10-15 perc alatt mikróban megpuhítjuk. Ezután opcionálisan néhány evőkanál olajban megforgatjuk őket a tűz fölött. b) A karikákat lisztbe forgatjuk s forró olajban kisütjük. Kevés olajat próbáljunk használni, de rengeteget felvesz!
- Következik a rétegzés: padlizsánkarikák, bolognai ragu, besamel, sajtszeletek, amíg el nem fogy az anyag. A tetejére reszelt vagy szeletelt sajt is kerülhet.
- Forró sütőben kb. 15 perc alatt (míg a teteje szépen megpirul) összesütjük az ételt. Lefedni nem kell.
- Sütés ideje: 15 perc
- Receptkönyvben: 167
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 24841
- Feltöltés dátuma: 2009. november 22.
Ajánló
Akinek sok ideje van, persze házi szószt is készíthet, illetve létezik még "zacskós" megoldás is. Tudom, hogy nem elegáns, de a bolti verziók se rosszak, s hát az idő is nagy úr...) A padlizsánkarikák elkészítésénél a mikrós megoldás egészségesebb, gyorsabb és kevésbé olajszagú, a padlizsánt lisztben megforgatni és olajban kisütni hosszabb ideig tart, több kalóriát jelent, viszont intenzívebb ízt kapunk.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
Ez az az étel, amihez ódát írnék, ha tudnék. Komolyan. Ámde nem tudok. Legyen elég annyi, hogy mikor két éve a hosszú angliai kalandom (szintén au-pairkedés) után hazatértem, túl életem első három anya-család-barátok-otthonmentes hónapján, ezt rendeltem anyukámtól. Nem a legszebb, de a Legjobb. Próbáljátok ki, mindenképp!