Birsalmasajt pirított dióval
cukrot taratalmaz
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
Tomatotree
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 1% Fehérje
- 57% Szénhidrát
- 1% Zsír
Összesen
814
kcal
- 1% Fehérje
- 57% Szénhidrát
- 1% Zsír
Összesen
3253
kcal
- 1% Fehérje
- 57% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 42% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 1.8 g
Zsír
-
Összesen 4.5 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 120.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 31 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 24 mg
-
Foszfor 52 mg
-
Nátrium 8 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 201.3 g
-
Cukor 175 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 148.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 35 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 13 micro
-
Kolin: 4 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 3 micro
Összesen
814
kcal
- 1% Fehérje
- 57% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 42% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.4 g
Zsír
-
Összesen 17.8 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 13 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 480.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 123 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 97 mg
-
Foszfor 208 mg
-
Nátrium 34 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 805.2 g
-
Cukor 702 mg
-
Élelmi rost 16 mg
VÍZ
-
Összesen 592.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 13 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 140 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 54 micro
-
Kolin: 15 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 6 micro
-
β-crypt 18 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 12 micro
Összesen
3253
kcal
- 1% Fehérje
- 57% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 42% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 0.4 g
Zsír
-
Összesen 0.9 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 25.4 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 6 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 5 mg
-
Foszfor 11 mg
-
Nátrium 2 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 42.5 g
-
Cukor 37 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 31.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 3 micro
-
Kolin: 1 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1 micro
Összesen
171
kcal
Hozzávalók
Elkészítés
- A birset negyedekbe vágjuk, meghámozzuk, a magházát kivájjuk, és a hibás részektől is megszabadítjuk. Kezekre vigyázni, mert ez embert próbáló feladat! :)
- Egy méretes fazékba rakjuk, közben rácsepegtetünk egy keveset a citrom kifacsart levéből.
- 2-3 ujjnyi vizet öntünk alá, és felforraljuk. Ez is odafigyelést igényel, mert a kevés vízben esetleg odakaphat.
- Megvárjuk, míg langyosra hűl, majd botmixerrel egyenletesre pürésítjük. Ezt a netto mennyiséget lemérjük, és kilónként 70 dkg cukrot hozzáadva, újra feltesszük főni.
- Folyamatos keverés közben felforraljuk, a cukor addigra jól elolvad benne, és az a kevés víz, amiben az első főzéskor tettük, elpárolog, a birsmassza szépen besűrűsödik.
- Közben hideg vízzel kiöblítünk néhányműanyag edénytvagy magasabb falú tálcát, amibe majd öntjük a sajtnak valót, és egy teflonedényben zsír nélkülmegpirítunk egy marék diót.
- Ha a fakanálról már csak nehezen cseppen le, és egy kis tányérra cseppentve nem folyik, akkor elkészültünk.
- Másfél-kétujjnyi magasságnál ne terítsük vastagabbra. Ha kihűlt, csak egy selyempapírtvagy papírtörölközőt terítünk az edényekre, hogy levegőzzön a bisalmasajt. Másnapra teljesen megköt, akár át is fordíthatjuk, hogy az alja kerüljön felülre.
- Dugjuk el jól, ha sütibe is szeretnénk belőle használni, ha csak nassnak készült, 1-2 nap után már fogyasztható is!
- Elkészítettem: 20 alkalommal
- Receptkönyvben: 112
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 19
- Össznézettség: 25629
- Feltöltés dátuma: 2012. október 19.
Ajánló
Anyu is minden évben csinál birsalmasajtot, én is. Az övé inkább sárga szokott lenni, az enyém meg inkább piros. Sose értettük, min múlik, míg egyszer az ő utasításait követtem, és rájöttem a megfejtésre: én a cukrot már az első forrásnál beletettem: ettől egyből elpirult. Anyu a második forrásnál tette bele, az ő sajtja sárga maradt. Ízre semmi különbség!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Tomatotree
262 recept
Minden évben csinálok birsalmasajtot, mert én vagyok a fő rajongója, de a többiek is rájárnak. Többnyire elnassoljuk, mire beletenném valamilyen sütibe. :) Egyébként egyszerűen felkockázva fogyasztjuk, most csak a fotó kedvéért használtam kiszúró formát.