Berliner
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Skorpió
adag
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 6% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 15% Zsír
A linzertésztához
-
25g porcukor97 kcal
-
50g vaj359 kcal
-
75g finomliszt273 kcal
-
20g dió131 kcal
-
5g tojássárgája16 kcal
-
0g citromhéj0 kcal
-
167 kcal
A töltelék folyékony részéhez
A töltelék száraz részéhez
-
50g dió327 kcal
-
88g kekszmorzsa367 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
2g citromhéj1 kcal
-
13g méz38 kcal
A piskótarácshoz
-
55g tojás69 kcal
-
20g cukor77 kcal
-
25g finomliszt91 kcal
Összesen
2158
kcal
- 6% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 15% Zsír
A linzertésztához
-
100g porcukor387 kcal
-
200g vaj1434 kcal
-
300g finomliszt1092 kcal
-
80g dió523 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
-
0g citromhéj0 kcal
-
240g sárgabaracklekvár667 kcal
A töltelék folyékony részéhez
A töltelék száraz részéhez
-
200g dió1308 kcal
-
350g kekszmorzsa1467 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
50g méz152 kcal
A piskótarácshoz
-
220g tojás277 kcal
-
80g cukor310 kcal
-
100g finomliszt364 kcal
Összesen
8629
kcal
- 6% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 15% Zsír
A linzertésztához
-
3.9g porcukor15 kcal
-
7.7g vaj55 kcal
-
11.6g finomliszt42 kcal
-
3.1g dió20 kcal
-
0.8g tojássárgája2 kcal
-
0g citromhéj0 kcal
-
9.2g sárgabaracklekvár26 kcal
A töltelék folyékony részéhez
A töltelék száraz részéhez
-
7.7g dió50 kcal
-
13.5g kekszmorzsa56 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0.2g citromhéj0 kcal
-
1.9g méz6 kcal
A piskótarácshoz
-
8.5g tojás11 kcal
-
3.1g cukor12 kcal
-
3.9g finomliszt14 kcal
Összesen
331
kcal
- 6% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 33% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 36.4 g
Zsír
-
Összesen 98.4 g
-
Telített zsírsav 34 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 20 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 36 g
-
Koleszterin 342 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1220.2 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 57 mg
-
Kálcium 148 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 144 mg
-
Foszfor 490 mg
-
Nátrium 368 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 290.8 g
-
Cukor 141 mg
-
Élelmi rost 11 mg
VÍZ
-
Összesen 208.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 439 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 51 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 133 micro
-
Kolin: 237 mg
-
Retinol - A vitamin: 431 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 92 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 323 micro
Összesen
2158
kcal
- 6% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 33% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 145.8 g
Zsír
-
Összesen 393.6 g
-
Telített zsírsav 137 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 82 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 144 g
-
Koleszterin 1367 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4880.7 g
-
Cink 15 mg
-
Szelén 229 mg
-
Kálcium 594 mg
-
Vas 18 mg
-
Magnézium 575 mg
-
Foszfor 1958 mg
-
Nátrium 1473 mg
-
Réz 6 mg
-
Mangán 13 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1163.2 g
-
Cukor 563 mg
-
Élelmi rost 43 mg
VÍZ
-
Összesen 835.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1757 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 10 mg
-
C vitamin: 33 mg
-
D vitamin: 202 micro
-
K vitamin: 23 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 533 micro
-
Kolin: 948 mg
-
Retinol - A vitamin: 1726 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 368 micro
-
β-crypt 27 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1291 micro
Összesen
8629
kcal
- 6% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 33% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.6 g
Zsír
-
Összesen 15.2 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 53 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 188 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 23 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 22 mg
-
Foszfor 75 mg
-
Nátrium 57 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 44.8 g
-
Cukor 22 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 32.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 68 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 21 micro
-
Kolin: 37 mg
-
Retinol - A vitamin: 66 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 14 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 50 micro
Összesen
331
kcal
Hozzávalók
A linzertésztához
-
10 dkg porcukor
-
30 dkg finomliszt
-
1 db tojássárgája
-
12 ek sárgabaracklekvár
A töltelék folyékony részéhez
A töltelék száraz részéhez
-
2 ek méz
A piskótarácshoz
-
4 db tojás
-
8 dkg cukor
-
10 dkg finomliszt
Elkészítés
A linzertésztához
- Elkészítjük a linzertésztát: A vajat a liszttel és a dióval elmorzsoljuk, majd a porcukorral, pici citromreszelékkel és a tojássárgával tésztává gyúrjuk. A tésztát negyed-fél órára hűtőbe helyezzük.
- A folyadék rész anyagait felforraljuk, a száraz részt kimérjük, és összekeverjük (a fűszerekkel nem kell spórolni).
- A száraz keveréket leöntjük a forró folyadékkal, és összekeverjük (ha szükséges, adhatunk hozzá még kevés forró vizet; esetleg a töltelékbe keverhetünk még pár kanál lekvárt, hogy ízesebb legyen).
- A linzertésztát kinyújtjuk egy szilikonpapíros tepsibe, és megszúrkáljuk villával (hogy ne púposodjon fel sütéskor).
- Berakjuk a tésztát sülni (7-10 perc), és közben elkészítjük a piskótát.
- A tojások szétválasztása után a tojásfehérjét felverjük a cukorral jó kemény habbá. A tojássárgáját elkeverjük, és ebbe óvatosan elkeverjük a tojásfehérje habot, majd haóvatosan gyors mozdulatokkalelkevertük, jöhet bele a liszt.
- Az elősült linzerlapot kivesszük a sütőből, és megkenjük a lekvárral.
- A lekvár tetejére a tölteléket rakjuk, és elegyengetjük, elsimítjuk (vizes kézzel/késsel egyszerűbb).
- A töltelék tetejére kerül a piskóta: csillagcsöves nyomózsákba töltjük a piskótát (nyomózsák hiányában tiszta zacskóba töltve, kis csücskét levágva készíthetjük), és díszítjük a süteményt átlósan, majd erre keresztbe.
- A díszített sütményt visszatesszük a sütőbe még kb. 20-25 percre, majd a megsült sütit kihűlt állapotban szeleteljük fel.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 34x32
- Sütés ideje: 35 perc
- Elkészítettem: 8 alkalommal
- Receptkönyvben: 276
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 9
- Össznézettség: 46880
- Feltöltés dátuma: 2011. április 19.
Ajánló
Szuper süti egy vasárnapi ebéd után elfogyasztva. Akár olyan változatát is el tudom képzelni, hogy a töltléket dió helyett kókusszal vagy mandulával készítjük, és azoknak megfelelően ízesítjük.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
Skorpió
49 recept
A Berliner egy meglehetősen régi recept, és most pici változtatással készítettem el. Néhány fáziskép itt.