Békebeli füstölt csülök a kuktából
- 19% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 14% Zsír
-
250g füstölt sertéscsülök500 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
- 19% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 14% Zsír
-
1500g füstölt sertéscsülök3000 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
- 19% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 14% Zsír
-
99.4g füstölt sertéscsülök199 kcal
-
0.6g fokhagyma1 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
- 19% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 65% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 46.6 g
Zsír
-
Összesen 33.4 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 15 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 165 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3129 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 61 mg
-
Kálcium 25 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 43 mg
-
Foszfor 520 mg
-
Nátrium 2470 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 3.8 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 159.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 28 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 12 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 3 micro
-
Kolin: 185 mg
-
Retinol - A vitamin: 28 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
- 19% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 65% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 279.8 g
Zsír
-
Összesen 200.6 g
-
Telített zsírsav 66 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 92 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 26 g
-
Koleszterin 990 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 18774.1 g
-
Cink 41 mg
-
Szelén 364 mg
-
Kálcium 150 mg
-
Vas 21 mg
-
Magnézium 257 mg
-
Foszfor 3117 mg
-
Nátrium 14821 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 22.9 g
-
Cukor 12 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 956.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 165 micro
-
B6 vitamin: 5 mg
-
B12 Vitamin: 8 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 4 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 70 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 15 micro
-
Kolin: 1110 mg
-
Retinol - A vitamin: 165 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1 micro
- 19% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 65% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 18.5 g
Zsír
-
Összesen 13.3 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 66 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1244.1 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 24 mg
-
Kálcium 10 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 17 mg
-
Foszfor 207 mg
-
Nátrium 982 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1.5 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 63.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 11 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1 micro
-
Kolin: 74 mg
-
Retinol - A vitamin: 11 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Hozzávalók
-
1.5 kg füstölt sertéscsülök
-
3 gerezd fokhagyma
-
12 szem fekete bors
Elkészítés
- A csülköt alaposan megmossuk. Ha házi készítésű hússal dolgozunk, érdemes előtte 2-12 órára bőséges vízbe beáztatni, hogy sótartalma egy részét így elengedje. A bolti termékek jellemzően kevésbé sósak.
- A kuktában feltesszük főni a húst, nem kell darabolni, bevagdosni. Hideg vízzel felöntjük úgy, hogy lehetőleg ellepje a hús felét. A kukta űrtartalmának 2/3-a a maximum, ezt tartsuk be. Hozzáadjuk a megpucolt fokhagymát és a szemes borsot.
- Forrás közeléig magas lángon hevíthetjük, ekkor lezárjuk, és alacsony lángra kapcsoljuk tűzhelyünket.
- A bolti csülköknek elég 1,5-2 óra. A házi vágású és füstölésű portékának legalább 3-3,5 óra főzés szükségeltetik, attól függetlenül, hogy ~1 óra főzés után mindkettőnek megjön az illata. Házi hússal többször jártam úgy, hogy bő 2 óra után még nem lett teljesen puha sem a bőre, sem a csont melletti részei. Túlfőzni meg tk. nem tudjuk, mert elég hosszan megtartja a puha, omlós állagát, azelőtt, hogy teljesen a rostjaira esne szét.
- Elkészítettem: 50 alkalommal
- Receptkönyvben: 41
- Tegnapi nézettség: 6
- 7 napos nézettség: 93
- Össznézettség: 26694
- Feltöltés dátuma: 2016. október 15.
Ajánló
Frissen, forrón tálaljuk, mustárral, tormával és friss kenyérrel. Aki szereti, gazdagon fogyaszthatja a „kövér” részeket. Az elemózsiázásból megmaradt részeket hűtőben 3-5 napig tárolhatjuk. Mikróban, letakarva 100-150W-on (legalacsonyabb fokozat, másképp szétrobban!) 6-10 perc alatt meglepően jól újramelegíthető. A maradékot (és a főzőlevet!) többek között lencse- vagy bableveshez, csülkös gulyáshoz és hidegtálakhoz is felhasználhatjuk!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- konyhatechnológia:
-
- mikor:
-
- Speciális étrendek:
Valami oknál fogva világ életemben kuktában készítettük a csülköt, soha nem is próbáltam másképp, annyira egyszerű és nagyszerű. Nehéz vörös hús, több-kevesebb kövérrel: ez hamisítatlan őszi-téli csemege. Sokféleképpen tálalható, és ebben elég nagy a szórás: van, ahol gondosan leszedik főzés után a bőrt, a zsíros részeket, és csak a vörös színhúst tálalják. Máshol éppen úgy, ahogyan a képen látható: egyben, kissé megvágva, minden alkotójával együtt kínálják. Egyes helyeken rizs-krumpli-tészta köret az elmaradhatatlan, másfelé elképzelhetetlen, hogy a friss kenyeret bármi ilyen leváltsa.