r
Nosalty Logó

Bécsi almás rétes

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Gréti
Bécsi almás rétes
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 2% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 6% Zsír

Tésztagyúrás

Töltelék összeállítása

Tészta nyújtás töltés és sütés

Összesen 325 kcal
  • 2% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 6% Zsír

Tésztagyúrás

Töltelék összeállítása

Tészta nyújtás töltés és sütés

Összesen 2584 kcal
  • 2% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 6% Zsír

Tésztagyúrás

Töltelék összeállítása

Tészta nyújtás töltés és sütés

Összesen 158 kcal
  • 2% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4 g

Zsír

  • Összesen
    11.9 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    18 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    249.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    44 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    22 mg
  • Foszfor
    63 mg
  • Nátrium
    108 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    51 g
  • Cukor
    25 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    122.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    62 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    11 mg
  • Retinol - A vitamin:
    57 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    44 micro
  • β-crypt
    12 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    43 micro
Összesen 325 kcal
  • 2% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    32.2 g

Zsír

  • Összesen
    95 g
  • Telített zsírsav
    40 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    34 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    15 g
  • Koleszterin
    146 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1995.9 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    87 mg
  • Kálcium
    349 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    175 mg
  • Foszfor
    505 mg
  • Nátrium
    866 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    408.2 g
  • Cukor
    202 mg
  • Élelmi rost
    33 mg

VÍZ

  • Összesen
    977.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    492 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    17 mg
  • C vitamin:
    51 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    30 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    136 micro
  • Kolin:
    91 mg
  • Retinol - A vitamin:
    456 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    351 micro
  • β-crypt
    100 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    348 micro
Összesen 2584 kcal
  • 2% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2 g

Zsír

  • Összesen
    5.8 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    9 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    122.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    21 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    31 mg
  • Nátrium
    53 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    25.1 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    60 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    30 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    8 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    28 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    22 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    21 micro
Összesen 158 kcal

Hozzávalók

Tésztagyúrás

Töltelék összeállítása

Tészta nyújtás töltés és sütés

  • 2 ek vaj (olvasztott, a tészta kenéséhez)
  • 2 ek porcukor (a tészta szórásához)

Elkészítés

Tésztagyúrás

  1. Egy nagy keverőtálba, hogy kényelmesen elférjen a kezünk, beleszitáljuk a lisztet, közepébe lyukat képezünk. Ide öntjük a langyos vizet, a citromlevet, az olajat és egy kevés sót.
  2. Gyors mozdulatokkal elegyítjük az alapanyagokat, majd kb. tíz perc alatt lágy, nyúlós, de nem ragacsos tésztát gyúrunk. Teljesen sima állagú legyen. Közben szórjunk még hozzá lisztet, hogy ne ragadjon le, a tál szélein ne maradjon semmi.
  3. Ha elkészült, szórjunk alá egy kevés lisztet, felületét kenjük át egy kevés olajjal, takarjuk le a tálat konyharuhával, és hagyjuk pihenni, ameddig elkészítjük a tölteléket, minimum fél órára.

Töltelék összeállítása

  1. A töltelékhez először áztassuk rumba vagy langyos vízbe a mazsolát. Ha nagy szemű aranymazsolát (ez sokkal édesebb és jobban magába szívja a rum ízét) használunk, akkor vágjuk kisebb darabokba.
  2. A szikkadt zsömléket daráljuk le, készítsünk zsemlemorzsát belőle. (Én a botmixer végéhez csatlakoztatható aprítóval végzem ezt a műveletet.) Majd közepes lángon egy serpenyőben olvasztott vajon a morzsát a darált mandulával együtt, folyamatos keverés mellett pirítsuk aranybarnára. Húzzuk le tűzről. Ha kissé kihűlt, keverjük hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot, fahéjat, és tegyük félre.
  3. Hámozzuk meg az almákat. Felezzük, negyedeljük, és vágjuk vékony szeletekre. Közvetlenül utána locsoljuk meg citromlével, nehogy megbarnuljon. Keverjük hozzá a leszűrt mazsolát, de a vajas morzsát még ne.

Tészta nyújtás töltés és sütés

  1. Enyhén lisztezett deszkán nyújtófa segítségével nyújtsuk olyan vékonyra a tésztát (téglalap formában), amennyire csak tudjuk. Közben lisztezzük mostantól a tésztát és a deszkát, sőt a nyújtófát is, nehogy ráragadjon a tészta. Innentől a kézfejünkkel felfelé a tészta alá nyúlva, kifelé húzva, lebegtetve nyújtsuk tovább a tésztát.
  2. Ha már csak szakadna és érezzük nem enged tovább, óvatosan húzzuk át egy enyhén lisztezett, kisimított asztalterítőre. Itt próbáljuk tovább nyújtani. Szinte átlátszó és téglalap alakú legyen, kb. kétszer olyan széles legyen, a hossza pedig kicsit több, mint a sütőnkbe tehető legnagyobb tepsi mérete.
  3. Olvasztott vajjal kenjük meg a tészta felét. A másik felét szórjuk meg vajas morzsával, és oszlassuk el rajta egyenletesen úgy, hogy körbe a széleken hagyjunk neki üresen egy vékony 1,5 centis szegélyt. Ekkor jöhetnek a vékony, mazsolás almaszeletek, amelyekkel befedjük a morzsát teljesen.
  4. A töltelékes oldalról kezdve hajtsuk be az üres szegélyt, majd az asztalterítőt óvatosan emelve, a görgessük fel a tésztát, közben a végeken is hajtsuk fel az üres szegélyeket, így bent tartva a tölteléket.
  5. Ha teljesen feltekertük a tésztát, gurítsuk át a terítőről egy sütőpapírral bélelt tepsibe, lehetőleg a tészta utolsó, vajas részével lefelé. Kenjük át a rudat a maradék olvasztott vajjal.
  6. Ekkor mehet a 180 fokra előmelegített sütőbe, közepes magasságba, úgy 30 perce sülni, míg aranybarna nem lesz a teteje.
  7. Ha elkészült, vegyük ki a sütőből, és hagyjuk hűlni. Langyosan a legfinomabb. Miközben sül és hűl a rétes, készítsünk mellé vaníliasodót, ezzel leöntve a legfinomabb! Tálalás előtt szórjuk meg porcukorral. Jó étvágyat hozzá!
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 38x32x4
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 233
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 14
  • Össznézettség: 27380
  • Feltöltés dátuma: 2015. január 28.

Ajánló

Korábban kis hazánkban ünnepségek és lakodalmak fő édessége volt a rétes, mára belopta magát a mindennapokba. Hétvégén, ha akad egy kis időtök, próbáljátok ki, nem bánjátok meg, hiszen a házi rétes az igazi!

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Sokszor jártunk már Bécsben várost nézni, Ausztriában síelni, és az „Apfelstrudel“-t vagyis almás rétest soha nem hagytuk ki. Tésztája nem teljesen olyan, mint a magyar változaté, kissé vastagabb, kívül roppanós, beljebb puha. Ezért is gondoltam, hogy első próbálkozásra, réteskészítő szárnyaim bontogatására megfelelő alanyként szolgál. Itt a végeredmény, ami magáért beszél! Legközelebb jöhet a magyar verzió, a hártyavékony tésztájú csoda.

Hozzávalók

Tésztagyúrás

Töltelék összeállítása

Tészta nyújtás töltés és sütés

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...