Bécsi almás rétes
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
Gréti
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 2% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 6% Zsír
Tésztagyúrás
-
19g finomliszt68 kcal
-
27 kcal
-
13g víz0 kcal
-
0g citromlé0 kcal
-
0g só0 kcal
-
3g finomliszt9 kcal
Töltelék összeállítása
-
5g vaj36 kcal
-
10g zsemle28 kcal
-
10 kcal
-
6g barna cukor24 kcal
-
5 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
3g rum7 kcal
-
6g mazsola19 kcal
-
125g alma59 kcal
-
3g citromlé1 kcal
Tészta nyújtás töltés és sütés
Összesen
325
kcal
- 2% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 6% Zsír
Tésztagyúrás
-
150g finomliszt546 kcal
-
24g napraforgó olaj212 kcal
-
100g víz0 kcal
-
3g citromlé1 kcal
-
1g só0 kcal
-
20g finomliszt73 kcal
Töltelék összeállítása
-
40g vaj287 kcal
-
81g zsemle221 kcal
-
14g mandulapehely83 kcal
-
50g barna cukor190 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
24g rum55 kcal
-
50g mazsola150 kcal
-
1000g alma468 kcal
-
20g citromlé4 kcal
Tészta nyújtás töltés és sütés
Összesen
2584
kcal
- 2% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 6% Zsír
Tésztagyúrás
-
9.2g finomliszt34 kcal
-
1.5g napraforgó olaj13 kcal
-
6.1g víz0 kcal
-
0.2g citromlé0 kcal
-
0.1g só0 kcal
-
1.2g finomliszt4 kcal
Töltelék összeállítása
-
2.5g vaj18 kcal
-
5g zsemle14 kcal
-
0.9g mandulapehely5 kcal
-
3.1g barna cukor12 kcal
-
0.6g vaníliás cukor2 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
1.5g rum3 kcal
-
3.1g mazsola9 kcal
-
61.4g alma29 kcal
-
1.2g citromlé0 kcal
Tészta nyújtás töltés és sütés
Összesen
158
kcal
- 2% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 65% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4 g
Zsír
-
Összesen 11.9 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 18 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 249.5 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 44 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 22 mg
-
Foszfor 63 mg
-
Nátrium 108 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 51 g
-
Cukor 25 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 122.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 62 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 17 micro
-
Kolin: 11 mg
-
Retinol - A vitamin: 57 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 44 micro
-
β-crypt 12 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 43 micro
Összesen
325
kcal
- 2% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 65% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 32.2 g
Zsír
-
Összesen 95 g
-
Telített zsírsav 40 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 34 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 15 g
-
Koleszterin 146 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1995.9 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 87 mg
-
Kálcium 349 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 175 mg
-
Foszfor 505 mg
-
Nátrium 866 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 408.2 g
-
Cukor 202 mg
-
Élelmi rost 33 mg
VÍZ
-
Összesen 977.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 492 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 17 mg
-
C vitamin: 51 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 30 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 136 micro
-
Kolin: 91 mg
-
Retinol - A vitamin: 456 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 351 micro
-
β-crypt 100 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 348 micro
Összesen
2584
kcal
- 2% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 65% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 2 g
Zsír
-
Összesen 5.8 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 9 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 122.5 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 21 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 31 mg
-
Nátrium 53 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 25.1 g
-
Cukor 12 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 60 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 30 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 8 micro
-
Kolin: 6 mg
-
Retinol - A vitamin: 28 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 22 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 21 micro
Összesen
158
kcal
Hozzávalók
Tésztagyúrás
-
15 dkg finomliszt
-
1 teáskanál citromlé
-
1 késhegynyi só
Töltelék összeállítása
-
4 dkg vaj
-
5 ek barna cukor
-
1 csomag vaníliás cukor
-
1 kávéskanál fahéj
-
3 ek rum
-
0.5 citromból nyert citromlé
Tészta nyújtás töltés és sütés
Elkészítés
Tésztagyúrás
- Egy nagy keverőtálba, hogy kényelmesen elférjen a kezünk, beleszitáljuk a lisztet, közepébe lyukat képezünk. Ide öntjük a langyos vizet, a citromlevet, az olajat és egy kevés sót.
- Gyors mozdulatokkal elegyítjük az alapanyagokat, majd kb. tíz perc alatt lágy, nyúlós, de nem ragacsos tésztát gyúrunk. Teljesen sima állagú legyen. Közben szórjunk még hozzá lisztet, hogy ne ragadjon le, a tál szélein ne maradjon semmi.
- Ha elkészült, szórjunk alá egy kevés lisztet, felületét kenjük át egy kevés olajjal, takarjuk le a tálat konyharuhával, és hagyjuk pihenni, ameddig elkészítjük a tölteléket, minimum fél órára.
Töltelék összeállítása
- A töltelékhez először áztassuk rumba vagy langyos vízbe a mazsolát. Ha nagy szemű aranymazsolát (ez sokkal édesebb és jobban magába szívja a rum ízét) használunk, akkor vágjuk kisebb darabokba.
- A szikkadt zsömléket daráljuk le, készítsünk zsemlemorzsát belőle. (Én a botmixer végéhez csatlakoztatható aprítóval végzem ezt a műveletet.) Majd közepes lángon egy serpenyőben olvasztott vajon a morzsát a darált mandulával együtt, folyamatos keverés mellett pirítsuk aranybarnára. Húzzuk le tűzről. Ha kissé kihűlt, keverjük hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot, fahéjat, és tegyük félre.
- Hámozzuk meg az almákat. Felezzük, negyedeljük, és vágjuk vékony szeletekre. Közvetlenül utána locsoljuk meg citromlével, nehogy megbarnuljon. Keverjük hozzá a leszűrt mazsolát, de a vajas morzsát még ne.
Tészta nyújtás töltés és sütés
- Enyhén lisztezett deszkán nyújtófa segítségével nyújtsuk olyan vékonyra a tésztát (téglalap formában), amennyire csak tudjuk. Közben lisztezzük mostantól a tésztát és a deszkát, sőt a nyújtófát is, nehogy ráragadjon a tészta. Innentől a kézfejünkkel felfelé a tészta alá nyúlva, kifelé húzva, lebegtetve nyújtsuk tovább a tésztát.
- Ha már csak szakadna és érezzük nem enged tovább, óvatosan húzzuk át egy enyhén lisztezett, kisimított asztalterítőre. Itt próbáljuk tovább nyújtani. Szinte átlátszó és téglalap alakú legyen, kb. kétszer olyan széles legyen, a hossza pedig kicsit több, mint a sütőnkbe tehető legnagyobb tepsi mérete.
- Olvasztott vajjal kenjük meg a tészta felét. A másik felét szórjuk meg vajas morzsával, és oszlassuk el rajta egyenletesen úgy, hogy körbe a széleken hagyjunk neki üresen egy vékony 1,5 centis szegélyt. Ekkor jöhetnek a vékony, mazsolás almaszeletek, amelyekkel befedjük a morzsát teljesen.
- A töltelékes oldalról kezdve hajtsuk be az üres szegélyt, majd az asztalterítőt óvatosan emelve, a görgessük fel a tésztát, közben a végeken is hajtsuk fel az üres szegélyeket, így bent tartva a tölteléket.
- Ha teljesen feltekertük a tésztát, gurítsuk át a terítőről egy sütőpapírral bélelt tepsibe, lehetőleg a tészta utolsó, vajas részével lefelé. Kenjük át a rudat a maradék olvasztott vajjal.
- Ekkor mehet a 180 fokra előmelegített sütőbe, közepes magasságba, úgy 30 perce sülni, míg aranybarna nem lesz a teteje.
- Ha elkészült, vegyük ki a sütőből, és hagyjuk hűlni. Langyosan a legfinomabb. Miközben sül és hűl a rétes, készítsünk mellé vaníliasodót, ezzel leöntve a legfinomabb! Tálalás előtt szórjuk meg porcukorral. Jó étvágyat hozzá!
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 38x32x4
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 233
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 14
- Össznézettség: 27380
- Feltöltés dátuma: 2015. január 28.
Ajánló
Korábban kis hazánkban ünnepségek és lakodalmak fő édessége volt a rétes, mára belopta magát a mindennapokba. Hétvégén, ha akad egy kis időtök, próbáljátok ki, nem bánjátok meg, hiszen a házi rétes az igazi!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Gréti
581 recept
Sokszor jártunk már Bécsben várost nézni, Ausztriában síelni, és az „Apfelstrudel“-t vagyis almás rétest soha nem hagytuk ki. Tésztája nem teljesen olyan, mint a magyar változaté, kissé vastagabb, kívül roppanós, beljebb puha. Ezért is gondoltam, hogy első próbálkozásra, réteskészítő szárnyaim bontogatására megfelelő alanyként szolgál. Itt a végeredmény, ami magáért beszél! Legközelebb jöhet a magyar verzió, a hártyavékony tésztájú csoda.