r
Nosalty Logó

Báránysült nyárson

Kornél
Báránysült nyárson
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
nehéz

Hozzávalók

A bárányhoz

A kenéshez

3578
Kalória
171g
Fehérje
4.5g
Szénhidrát
313.8g
Zsír
619.6g
Víz
817.9g
Koleszterin
283.5mg
Élelmi rost
135mg
Cukor
  • 15% Fehérje
  • 0% Szénhidrát
  • 28% Zsír

A bárányhoz

A kenéshez

Összesen 3578 kcal
  • 15% Fehérje
  • 0% Szénhidrát
  • 28% Zsír

A bárányhoz

A kenéshez

Összesen 42939 kcal
  • 15% Fehérje
  • 0% Szénhidrát
  • 28% Zsír

A bárányhoz

A kenéshez

Összesen 314 kcal
  • 15% Fehérje
  • 0% Szénhidrát
  • 28% Zsír
  • 56% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Niacin - B3 vitamin:
  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    171 g

Zsír

  • Összesen
    313.8 g
  • Telített zsírsav
    133 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    133 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    28 g
  • Koleszterin
    818 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    10926.9 g
  • Cink
    34 mg
  • Szelén
    200 mg
  • Kálcium
    150 mg
  • Vas
    16 mg
  • Magnézium
    224 mg
  • Foszfor
    1639 mg
  • Nátrium
    8662 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    4.5 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

Víz

  • Összesen
    619.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    24 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    85 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    62 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    181 micro
  • Kolin:
    45 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2 micro
Összesen 3578 kcal
  • 15% Fehérje
  • 0% Szénhidrát
  • 28% Zsír
  • 56% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Niacin - B3 vitamin:
  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2051.9 g

Zsír

  • Összesen
    3765.6 g
  • Telített zsírsav
    1592 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1596 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    337 g
  • Koleszterin
    9815 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    131123 g
  • Cink
    405 mg
  • Szelén
    2405 mg
  • Kálcium
    1803 mg
  • Vas
    193 mg
  • Magnézium
    2691 mg
  • Foszfor
    19663 mg
  • Nátrium
    103945 mg
  • Réz
    13 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    53.6 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    7434.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    8 micro
  • B6 vitamin:
    18 mg
  • B12 Vitamin:
    289 micro
  • E vitamin:
    32 mg
  • C vitamin:
    51 mg
  • D vitamin:
    1020 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    16 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    27 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    744 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    2167 micro
  • Kolin:
    535 mg
  • Retinol - A vitamin:
    8 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    8 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    26 micro
Összesen 42939 kcal
  • 15% Fehérje
  • 0% Szénhidrát
  • 28% Zsír
  • 56% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Niacin - B3 vitamin:
  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    15 g

Zsír

  • Összesen
    27.5 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    72 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    958.5 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    13 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    20 mg
  • Foszfor
    144 mg
  • Nátrium
    760 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    0.4 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

Víz

  • Összesen
    54.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    4 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 314 kcal

Elkészítés

A bárányhoz

  1. A bárányt hentessel készíttessük el a vágás napján, és tisztítva vegyük meg.
  2. A fűszersóhoz a friss rozmaringleveleket aprítsuk finomra, a fokhagymát zúzzuk össze, majd keverjük össze a sómennyiség 2/3-ával. Ezzel dörzsöljük be alaposan a bárány belsejét. A maradék sót tegyük félre. Ízlés szerint használhatunk még (frissen) őrölt feketeborsot is.
  3. A bárányt erősítsük a nyársra a malachoz hasonlóan: a gerincnél, lapockánál és a comboknál rögzítsük, majd ezek után vékony dróttal varrjuk össze a felvágott hasi részt, hogy a gőzök ne távozzanak el sütéskor.
  4. Közvetlen a sütés előtt kenjük be a bőrét zsírral, majd a maradék sóval szórjuk meg.
  5. A malacsütéshez hasonlóan kb. 2-3 kg parázzsal kezdjük el sütni a bárányt, ügyelve a bőrhólyagosodásra, illetve arra, hogy az első 2-3 órában ne adjunk túlzottan nagy hőt alá. Az induló mennyiségű parazsat kell frissítenünk, akkor a bőr nem fog idő előtt megsülni, míg a belseje nyers marad.
  6. Olvasztott zsírba mártott szalonnával, illetve olvasztott zsírba mártott ecsettel kenegessük a bőrét a sütés során.
  7. A sütési idő felétől kissé fokozhatjuk a parázs hőjét, de ne túlozzuk el, ne siettessük a sülést.
  8. Kilónként kb. 20-25 perc sütési idővel számoljunk.
  9. A sütés végeztével kb. 15 percet pihentessük, majd darabolhatjuk a bárányt.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 80 p
  • Sütés ideje: 270 p

A kilencvenes években nagyon sokat jártunk Horvátországba, különös tekintettel Pag szigetére. Ez a térség két dologról híres: a sajtjáról (Paski Sir), valamint a nyárson sült bárányról. (Paski Janjetina).  A bárányok életük során a tenger felőli kopár hegyoldalakon bóklásznak élelem után kutatva, így egész kicsiny koruktól kezdve a sós levegőn tartózkodnak. A só a szó szoros értelmében átjárja a húsukat még éltükben, így különlegessége az, hogy még a sütéskor sem használnak hozzá semmilyen fűszert vagy további sózást, a sült mégis tökéletes. A mi esetünkben időnként kizárólag sóval ízesítjük az egész bárányt, valamikor pedig az említett házi fűszersóval. Mindkét esetben a siker garantált! :o)

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...