Banh mi - vietnami bagett
cukrot taratalmaz
laktózmentes
glutént tartalmaz
tejmentes
tojásmentes
Gréti
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
230 °C
- 6% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
60g víz0 kcal
-
4 kcal
-
3g cukor13 kcal
-
83g finomliszt303 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
320
kcal
- 6% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
180g víz0 kcal
-
13g friss élesztő13 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
250g finomliszt910 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
962
kcal
- 6% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
39.8g víz0 kcal
-
2.8g friss élesztő3 kcal
-
2.2g cukor9 kcal
-
55.2g finomliszt201 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
213
kcal
- 6% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 48% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9 g
Zsír
-
Összesen 0.9 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 176.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 29 mg
-
Kálcium 15 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 21 mg
-
Foszfor 104 mg
-
Nátrium 5 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 67.7 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 72.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 54 micro
-
Kolin: 10 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 15 micro
Összesen
320
kcal
- 6% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 48% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 26.9 g
Zsír
-
Összesen 2.7 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 529.5 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 86 mg
-
Kálcium 45 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 62 mg
-
Foszfor 312 mg
-
Nátrium 16 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 203 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 218.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 163 micro
-
Kolin: 30 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 45 micro
Összesen
962
kcal
- 6% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 48% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.9 g
Zsír
-
Összesen 0.6 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 117 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 19 mg
-
Kálcium 10 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 69 mg
-
Nátrium 4 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 44.9 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 48.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 36 micro
-
Kolin: 7 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 10 micro
Összesen
213
kcal
Hozzávalók
-
1 ek cukor
-
250 g finomliszt
-
1 csipet só
Elkészítés
- Kis tálkában vagy bögrében futtassuk fel langyos vízben az élesztőt, egy kevés cukor sokat segít neki.
- Egy másikban mérjük ki a lisztet, majd a felét adjuk hozzá, és keverjük tökéletesen simára az élesztős-cukros langyos vízzel. Olyan legyen, mint egy sűrűbb palacsintatészta, ezt a részt hívják szivacsnak. Takarjuk le a tálat egy konyharuhával, és meleg helyen kelesszük úgy 2-3 órát vagy akár egy egész éjszakát, míg a tészta felszínén apró buborékok nem keletkeznek.
- Ekkor adjuk hozzá a maradék lisztet, egy teáskanál sót, és egy fakanállal dolgozzuk össze.
- Az így már kevésbé ragacsos tésztát borítsuk ki egy vékonyan lisztezett felületre, és kézzel gyúrjuk össze. A tenyerünk alsó részével toljuk, nyújtsuk a tésztát, kisebb, finomabb mozdulatokkal. Amikor szinte teljesen összeállt, akkor még jobbra-balra, váltott kézzel megdolgozhatjuk, tenyerünk közepétől a csuklónk irányába görgetve. A tészta ekkor egy nagyon finom tapintású, puha, rugalmas gombóccá áll össze. Olyan lesz, mint a baba popsija.
- Tegyük a formázott tésztagombócot egy kilisztezett tálba, és letakarva hagyjuk pihenni. Ha nincs elég meleg a konyhában, akkor betehetjük a tálat a sütőbe úgy, hogy csak a világítást kapcsoljuk fel, és alul, egy mélyebb tepsibe pedig felforralt vizet öntünk, ez egy óra alatt biztosan kétszeresére keleszti a tésztát.
- Ekkor finom mozdulatokkal szedjük át egy nagyon enyhén lisztezett felületre a tésztát, majd harmadoljuk el.
- Mindegyik darabot kicsit kilapítva forgassuk ki, tehát a belseje legyen külseje, és úgy gyúrjuk egy gombócba. Konyharuhával letakarva, a pulton hagyjuk pihenni 10 percet a kiporciózott tésztát.
- Most jön a vadulás, a tésztagolyókat egyenként, picit ujjal nyújtsuk el, és csapjuk háromszor a pulthoz, majd a tenyerünkkel és a kézfejünkkel segítsünk úgy egy arasznyi hosszúra lapítani. Ekkor csavarjuk fel hosszanti irányba, és csípjük össze, ugyancsak hosszanti irányba a széleket. Görgessük át ujjaink alatt, sodorjuk a tésztát úgy, hogy a közepén kevésbé, a szélein nagyobb nyomást adjunk neki, így azok kellőképpen elvékonyodnak.
- Fektessük egymás mellé a bagett forma tésztákat egy sütőpapírra, takarjuk le, és hagyjuk 1-1,5 órát pihenni a munkapulton.
- Legalább a sütést megelőzőleg 15-20 perccel melegítsük fel a sütőt – és benne a sütőtálcát – kb. 230 fokra.
- Közben végezzük el az utolsó simítást, pontosabban a metszést a bagetteken: hosszanti irányban, (kb 45 fok eltéréssel a tészta pontos közepétől) egy sniccer vagy egy nagyon éles és vékony pengéjű kés segítségével, hirtelen, gyors mozdulattal vágjuk végig a tésztahurkákat. Spricceljük be őket vízzel, és mehetnek az előmelegített tálcára papírostól.
- Ezután egyből süssünk! A sütőbe, ugyanúgy, mint a kelesztésnél, tegyünk egy tepsi forró vizet, sőt vizes spricnivel is fújjuk be a sütőt és a bagetteket.
- 8 perc múlva forgassuk meg a bagetteket, hogy mindkét oldalukon szépen süljenek, és spricceljük meg vízzel is őket. Körülbelül 20 perc, és kész a friss, csodás bagett. Frissen a legjobb. Jó étvágyat hozzá!
- Sütés hőfoka: 230 °C
- Sütés ideje: 28 perc
- Elkészítettem: 3 alkalommal
- Receptkönyvben: 58
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 1782
- Feltöltés dátuma: 2016. március 25.
Ajánló
Reggelire, vacsira, de akár napközben egy saláta mellé is csodás. Én most autentikus módon, egy vietnami húsgolyós szendvicshez a Banh Mi Xiu Mai-hoz készítettem. Nézzétek meg a bele való savanyított jégcsapretek és sárgarépa kombót is!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Gréti
581 recept
A “banh” egy gyűjtőnév a kenyerekre, a “mi” – jelentése búza, a “banh mi” kifejezést pedig a bagett típusú kenyérre használják, melyet először a francia telepesek honosítottak meg Vietnamban. Ebben készül a jól felturbózott vietnami szendvics, melynek receptjét itt találjátok. A szendvicshez ezt a savanyúságot készítsétek el!