r
Nosalty Logó

Banh mi - vietnami bagett

cukrot taratalmaz laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
Gréti
Banh mi - vietnami bagett
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
230 °C
  • 6% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 320 kcal
  • 6% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 962 kcal
  • 6% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 213 kcal
  • 6% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 48% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9 g

Zsír

  • Összesen
    0.9 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    176.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    29 mg
  • Kálcium
    15 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    21 mg
  • Foszfor
    104 mg
  • Nátrium
    5 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    67.7 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    72.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    54 micro
  • Kolin:
    10 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    15 micro
Összesen 320 kcal
  • 6% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 48% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    26.9 g

Zsír

  • Összesen
    2.7 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    529.5 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    86 mg
  • Kálcium
    45 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    62 mg
  • Foszfor
    312 mg
  • Nátrium
    16 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    203 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    218.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    163 micro
  • Kolin:
    30 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    45 micro
Összesen 962 kcal
  • 6% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 48% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.9 g

Zsír

  • Összesen
    0.6 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    117 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    10 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    69 mg
  • Nátrium
    4 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    44.9 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    48.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    36 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    10 micro
Összesen 213 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Kis tálkában vagy bögrében futtassuk fel langyos vízben az élesztőt, egy kevés cukor sokat segít neki.
  2. Egy másikban mérjük ki a lisztet, majd a felét adjuk hozzá, és keverjük tökéletesen simára az élesztős-cukros langyos vízzel. Olyan legyen, mint egy sűrűbb palacsintatészta, ezt a részt hívják szivacsnak. Takarjuk le a tálat egy konyharuhával, és meleg helyen kelesszük úgy 2-3 órát vagy akár egy egész éjszakát, míg a tészta felszínén apró buborékok nem keletkeznek.
  3. Ekkor adjuk hozzá a maradék lisztet, egy teáskanál sót, és egy fakanállal dolgozzuk össze.
  4. Az így már kevésbé ragacsos tésztát borítsuk ki egy vékonyan lisztezett felületre, és kézzel gyúrjuk össze. A tenyerünk alsó részével toljuk, nyújtsuk a tésztát, kisebb, finomabb mozdulatokkal. Amikor szinte teljesen összeállt, akkor még jobbra-balra, váltott kézzel megdolgozhatjuk, tenyerünk közepétől a csuklónk irányába görgetve. A tészta ekkor egy nagyon finom tapintású, puha, rugalmas gombóccá áll össze. Olyan lesz, mint a baba popsija.
  5. Tegyük a formázott tésztagombócot egy kilisztezett tálba, és letakarva hagyjuk pihenni. Ha nincs elég meleg a konyhában, akkor betehetjük a tálat a sütőbe úgy, hogy csak a világítást kapcsoljuk fel, és alul, egy mélyebb tepsibe pedig felforralt vizet öntünk, ez egy óra alatt biztosan kétszeresére keleszti a tésztát.
  6. Ekkor finom mozdulatokkal szedjük át egy nagyon enyhén lisztezett felületre a tésztát, majd harmadoljuk el.
  7. Mindegyik darabot kicsit kilapítva forgassuk ki, tehát a belseje legyen külseje, és úgy gyúrjuk egy gombócba. Konyharuhával letakarva, a pulton hagyjuk pihenni 10 percet a kiporciózott tésztát.
  8. Most jön a vadulás, a tésztagolyókat egyenként, picit ujjal nyújtsuk el, és csapjuk háromszor a pulthoz, majd a tenyerünkkel és a kézfejünkkel segítsünk úgy egy arasznyi hosszúra lapítani. Ekkor csavarjuk fel hosszanti irányba, és csípjük össze, ugyancsak hosszanti irányba a széleket. Görgessük át ujjaink alatt, sodorjuk a tésztát úgy, hogy a közepén kevésbé, a szélein nagyobb nyomást adjunk neki, így azok kellőképpen elvékonyodnak.
  9. Fektessük egymás mellé a bagett forma tésztákat egy sütőpapírra, takarjuk le, és hagyjuk 1-1,5 órát pihenni a munkapulton.
  10. Legalább a sütést megelőzőleg 15-20 perccel melegítsük fel a sütőt – és benne a sütőtálcát – kb. 230 fokra.
  11. Közben végezzük el az utolsó simítást, pontosabban a metszést a bagetteken: hosszanti irányban, (kb 45 fok eltéréssel a tészta pontos közepétől) egy sniccer vagy egy nagyon éles és vékony pengéjű kés segítségével, hirtelen, gyors mozdulattal vágjuk végig a tésztahurkákat. Spricceljük be őket vízzel, és mehetnek az előmelegített tálcára papírostól.
  12. Ezután egyből süssünk! A sütőbe, ugyanúgy, mint a kelesztésnél, tegyünk egy tepsi forró vizet, sőt vizes spricnivel is fújjuk be a sütőt és a bagetteket.
  13. 8 perc múlva forgassuk meg a bagetteket, hogy mindkét oldalukon szépen süljenek, és spricceljük meg vízzel is őket. Körülbelül 20 perc, és kész a friss, csodás bagett. Frissen a legjobb. Jó étvágyat hozzá!
  • Sütés hőfoka: 230 °C
  • Sütés ideje: 28 perc
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 58
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 1782
  • Feltöltés dátuma: 2016. március 25.

Ajánló

Reggelire, vacsira, de akár napközben egy saláta mellé is csodás. Én most autentikus módon, egy vietnami húsgolyós szendvicshez a Banh Mi Xiu Mai-hoz készítettem. Nézzétek meg a bele való savanyított jégcsapretek és sárgarépa kombót is!

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A “banh” egy gyűjtőnév a kenyerekre, a “mi” – jelentése búza,  a “banh mi” kifejezést pedig a bagett típusú kenyérre használják, melyet először a francia telepesek honosítottak meg Vietnamban. Ebben készül a jól felturbózott vietnami szendvics, melynek receptjét itt találjátok. A szendvicshez ezt a savanyúságot készítsétek el!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...