Autentikus báránydürüm
cukormentes
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojásmentes
Gerzsenyi Flóra
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
- 9% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 16% Zsír
-
375g bárányhús1001 kcal
-
491 kcal
-
3g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
1g koriander0 kcal
-
2g oregánó4 kcal
-
0g római kömény0 kcal
-
0 kcal
-
0 kcal
-
1g fahéj2 kcal
-
15g fokhagyma20 kcal
-
85g vöröshagyma31 kcal
-
50g paradicsom9 kcal
-
14g salátalevél2 kcal
-
43g lilahagyma15 kcal
-
100g kígyóuborka15 kcal
-
75g joghurt46 kcal
-
43g citrom7 kcal
-
0g menta0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Összesen
1643
kcal
- 9% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 16% Zsír
-
1500g bárányhús4005 kcal
-
300g mangalica szalonna1965 kcal
-
11g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
3g koriander1 kcal
-
6g oregánó16 kcal
-
0g római kömény0 kcal
-
0 kcal
-
0 kcal
-
3g fahéj7 kcal
-
60g fokhagyma80 kcal
-
340g vöröshagyma124 kcal
-
200g paradicsom36 kcal
-
56g salátalevél7 kcal
-
170g lilahagyma62 kcal
-
400g kígyóuborka58 kcal
-
300g joghurt183 kcal
-
170g citrom26 kcal
-
0g menta0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Összesen
6570
kcal
- 9% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 16% Zsír
-
42.6g bárányhús114 kcal
-
8.5g mangalica szalonna56 kcal
-
0.3g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0.1g koriander0 kcal
-
0.2g oregánó0 kcal
-
0g római kömény0 kcal
-
0 kcal
-
0 kcal
-
0.1g fahéj0 kcal
-
1.7g fokhagyma2 kcal
-
9.7g vöröshagyma4 kcal
-
5.7g paradicsom1 kcal
-
1.6g salátalevél0 kcal
-
4.8g lilahagyma2 kcal
-
11.4g kígyóuborka2 kcal
-
8.5g joghurt5 kcal
-
4.8g citrom1 kcal
-
0g menta0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Összesen
187
kcal
- 9% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 71% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 74.5 g
Zsír
-
Összesen 136.2 g
-
Telített zsírsav 56 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 59 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 13 g
-
Koleszterin 347 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2679.4 g
-
Cink 14 mg
-
Szelén 80 mg
-
Kálcium 254 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 135 mg
-
Foszfor 837 mg
-
Nátrium 1350 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 28.3 g
-
Cukor 12 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 595.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 76 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 10 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 35 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 47 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 27 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 127 micro
-
Kolin: 34 mg
-
Retinol - A vitamin: 23 micro
-
α-karotin 62 micro
-
β-karotin 598 micro
-
β-crypt 32 micro
-
Likopin 1287 micro
-
Lut-zea 301 micro
Összesen
1643
kcal
- 9% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 71% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 298 g
Zsír
-
Összesen 544.7 g
-
Telített zsírsav 225 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 234 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 51 g
-
Koleszterin 1389 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 10717.5 g
-
Cink 57 mg
-
Szelén 320 mg
-
Kálcium 1015 mg
-
Vas 32 mg
-
Magnézium 541 mg
-
Foszfor 3346 mg
-
Nátrium 5400 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 113.4 g
-
Cukor 49 mg
-
Élelmi rost 21 mg
VÍZ
-
Összesen 2381.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 303 micro
-
B6 vitamin: 4 mg
-
B12 Vitamin: 39 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 142 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 188 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 4 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 5 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 108 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 508 micro
-
Kolin: 135 mg
-
Retinol - A vitamin: 90 micro
-
α-karotin 248 micro
-
β-karotin 2392 micro
-
β-crypt 129 micro
-
Likopin 5146 micro
-
Lut-zea 1204 micro
Összesen
6570
kcal
- 9% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 71% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 8.5 g
Zsír
-
Összesen 15.5 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 39 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 304.6 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 29 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 95 mg
-
Nátrium 153 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 3.2 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 67.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 9 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 14 micro
-
Kolin: 4 mg
-
Retinol - A vitamin: 3 micro
-
α-karotin 7 micro
-
β-karotin 68 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 146 micro
-
Lut-zea 34 micro
Összesen
187
kcal
-
Nosalty kipróbálta
Hozzávalók
-
1.5 kg bárányhús
-
300 g mangalica szalonna
-
1 ek só
-
bors ízlés szerint
-
1 ek koriander
-
2 ek oregánó
-
1 ek római kömény
-
1 ek füstölt pirospaprika
-
1 ek őrölt fűszerkömény
-
1 ek fahéj
-
1 fej fokhagyma
-
2 nagy fej vöröshagyma
-
2 db paradicsom
-
8 db salátalevél
-
1 nagy fej lilahagyma
-
1 közepes db kígyóuborka
-
300 ml joghurt
-
1 ízlés szerint menta
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
Elkészítés
- Késes aprítóban daráljuk le a hagymát, a fokhagymát, a szalonnát az összes fűszerrel és citromlével. Adjuk hozzá a kétszer ledarált bárányhúst is, és alaposan dolgozzuk össze a masszát.
- Borítsuk ki a húst egy egymást átfedő alufóliadarabokkal letakart munkafelületre. Nedves kézzel formáljunk a húsból egy egyenletes, kb. 20-25 cm hosszúságú tömböt/hengert, majd jó szorosan tekerjük fel a fólia segítségével. Erősen csavarjuk meg a végeit, és görgessük át még fólián, ha szükséges, hogy egy szép, formás hengert kapjunk.
- Helyezzük a hengert egy tepsire, és toljuk be az előmelegített, 190-200 fokos sütőbe. Öntsünk forró vizet egy jénaiba, és gőzben párolva süssük 2 órán keresztül. Félidőnél forgassuk meg.
- Távolítsuk el a fóliát a hengerről, és mindkét végéről szúrjunk bele 2-3 fém nyársat. Növeljük a sütő hőfokát 250°C-ra és/vagy kapcsoljuk grill fokozatra, majd 10-15 percig süssük gyakran forgatva, amíg mindenhol jó alaposan megpirul.
- Távolítsuk el az egyik végéből a nyársakat, majd állítsuk fel a húst függőlegesen. Vékonyan vágjuk, "borotváljuk" le a húst, egyszerre annyit faragjunk le, amennyit használni szeretnénk. Melegítsünk olajat vagy zsírt egy serpenyőben közepes lángon, és enyhén pirítsuk meg benne a borotvált húst, de ne legyen túl ropogós.
- A joghurtos szószhoz a joghurtot keverjük ki sóval, borssal, finomra vágott mentával, egy citrom levével és reszelt héjával.
- A felmelegített dürümlapokat kenjük meg mentás joghurttal. Tegyünk a tetejére vékony csíkokra vágott salátát, paradicsomot, uborkát és lilahagymát. Halmozzuk rá a borotvált húst, és locsoljuk meg tetszőleges csípős, pikáns szósszal. Végül szorosan tekerjük fel, és igény szerint csomagoljuk fóliába, hogy összetartsa.
- Ayrannal (török joghurttal, ami 1 rész víz, 1 rész joghurt és egy csipet só keveréke) és csípős, savanyú paprikával tálaljuk.
- Sütés ideje: 180 perc
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 19
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 860
- Feltöltés dátuma: 2024. május 27.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- maradékból:
-
- mikor:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Gerzsenyi Flóra
415 recept
A dürüm a török konyhaművészet egyik specialitása. Az 1970-80-as években terjedt el Európában, leginkább gyorséttermi kajaként, de azóta is töretlen a népszerűsége, sőt, el sem lehet képzelni nélküle az éjszakai életet, mert egy átbulizott este után életmentő tud lenni. Íme egy szinte tökéletesen autentikus recept a titokzatos dürüm kebabhúshoz, amelyet itthon is láthattok függőlegesen forogva pörkölődni a török gyorséttermekben. Ez egy miniatűr változat, de összeállításban és ízben is eleget tesz az elvárásoknak.