Aranygaluska ahogy Marcsi süti
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Szarvasné Marcsi
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
- 11% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 21% Zsír
A tésztához
-
42g finomliszt152 kcal
-
4g porcukor16 kcal
-
4g vaj30 kcal
-
3g élesztő4 kcal
-
1g só0 kcal
-
9g tojás12 kcal
-
20g tej11 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
2g vaj17 kcal
-
3g finomliszt9 kcal
A vaníliasodóhoz
-
125g tej70 kcal
-
13 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
-
8g cukor32 kcal
-
7g finomliszt24 kcal
A forgatáshoz
Összesen
692
kcal
- 11% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 21% Zsír
A tésztához
-
250g finomliszt910 kcal
-
25g porcukor97 kcal
-
25g vaj179 kcal
-
20g élesztő21 kcal
-
3g só0 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
120g tej67 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
14g vaj100 kcal
-
15g finomliszt55 kcal
A vaníliasodóhoz
-
750g tej420 kcal
-
20g vaníliás cukor77 kcal
-
120g tojássárgája386 kcal
-
50g cukor194 kcal
-
40g finomliszt146 kcal
A forgatáshoz
Összesen
4150
kcal
- 11% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 21% Zsír
A tésztához
-
14.2g finomliszt52 kcal
-
1.4g porcukor5 kcal
-
1.4g vaj10 kcal
-
1.1g élesztő1 kcal
-
0.2g só0 kcal
-
3.1g tojás4 kcal
-
6.8g tej4 kcal
-
0.3g citromhéj0 kcal
-
0.8g vaj6 kcal
-
0.9g finomliszt3 kcal
A vaníliasodóhoz
-
42.5g tej24 kcal
-
1.1g vaníliás cukor4 kcal
-
6.8g tojássárgája22 kcal
-
2.8g cukor11 kcal
-
2.3g finomliszt8 kcal
A forgatáshoz
Összesen
235
kcal
- 11% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 18% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 17 g
Zsír
-
Összesen 33.5 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 279 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 827.6 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 32 mg
-
Kálcium 227 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 44 mg
-
Foszfor 227 mg
-
Nátrium 292 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 79.5 g
-
Cukor 37 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 28.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 191 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 50 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 91 micro
-
Kolin: 204 mg
-
Retinol - A vitamin: 187 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 43 micro
-
β-crypt 8 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 270 micro
Összesen
692
kcal
- 11% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 18% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 102 g
Zsír
-
Összesen 201.2 g
-
Telített zsírsav 74 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 47 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 62 g
-
Koleszterin 1673 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4965.5 g
-
Cink 11 mg
-
Szelén 195 mg
-
Kálcium 1363 mg
-
Vas 12 mg
-
Magnézium 263 mg
-
Foszfor 1363 mg
-
Nátrium 1750 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 476.9 g
-
Cukor 224 mg
-
Élelmi rost 18 mg
VÍZ
-
Összesen 173.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1145 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 301 micro
-
K vitamin: 11 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 8 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 545 micro
-
Kolin: 1225 mg
-
Retinol - A vitamin: 1120 micro
-
α-karotin 46 micro
-
β-karotin 260 micro
-
β-crypt 47 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1622 micro
Összesen
4150
kcal
- 11% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 18% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 5.8 g
Zsír
-
Összesen 11.4 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 95 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 281.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 77 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 77 mg
-
Nátrium 99 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 27 g
-
Cukor 13 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 9.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 65 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 17 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 31 micro
-
Kolin: 69 mg
-
Retinol - A vitamin: 64 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 15 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 92 micro
Összesen
235
kcal
Hozzávalók
A tésztához
A vaníliasodóhoz
-
750 ml tej
-
2 csomag vaníliás cukor
-
6 db tojássárgája
-
50 g cukor
-
40 g finomliszt
A forgatáshoz
Elkészítés
A tésztához
- Az élesztőt felfuttatjuk kevés tejben kicsi cukor hozzáadásával.
- A tészta hozzávalóit egy tálban kimérjük, majd a felfuttatott élesztővel összedolgozzuk, simára gyúrjuk.
- Kb. 1/2-1 óra hosszáig meleg helyen kelesztjük.
- Ez idő alatt elkészítjük a vaníliasodót, amihez a kristálycukrot, a vaníliás cukrot, a lisztet egy tálba rakjuk, és jól összekeverjük.
- Hozzáadjuk a tojások sárgáját, és csomómentesre keverjük.
- Ezután hozzáadagoljuk a tejcsit, és lassú tűzön, folyamatos keverés mellett besűrűsítjük. Ha netán nagyon besűrűsödne, egy kevés tejjel fel lehet lazítani, persze úgy hogy újra melegíted az egészet :)
- Kikenjük a tortaformát vajjal, majd liszttel vagy zsemlemorzsával meghintjük mindenhol.
- A diót megdaráljuk, majd elkeverjük a kristálycukorral.
- A megkelt tésztát 2 cm vastagra nyújtjuk, majd nagyobb pogácsaszaggatóval egyformácska darabokat szaggatunk.
- Ezeket olvasztott vajjal vagy olajjal megkenjük, majd a cukros dióba forgatjuk, és szorosan egymás mellé rakjuk őket a formába. Ha maradt ki cukros dió, rárakjuk a tésztára.
- Amíg a sütőt előmelegítjük, tovább kelesztjük a tésztát.
- A sütőben megsütjük, és a vaníliasodóval kínáljuk.
- Sütés hőfoka: 170 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 24
- Sütés ideje: 35 perc
- Elkészítettem: 10 alkalommal
- Receptkönyvben: 59
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 13447
- Feltöltés dátuma: 2011. szeptember 19.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
Szarvasné Marcsi
12 recept
Egy újságban olvastam, és kipróbáltam. Nagyon nagy sikere lett, és nem is olyan nehéz, mint amilyennek én gondoltam. Igaz, egy kicsit pepecs munka és időigényes, de megéri. :) Egy biztos, óvatosan kell enni, mert egy igen nehéz étel, és hamar megfeküdheti a pocakot, ha nem vigyáz az ember. :) Jó étvágyat mindenkinek hozzá!