r
Nosalty Logó

Aranygaluska ahogy Marcsi süti

0,0

0 ÉRTÉKELÉS2 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Szarvasné Marcsi
Aranygaluska ahogy Marcsi süti
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A tésztához

A vaníliasodóhoz

A forgatáshoz

  • 110 g dió (darált)
  • 90 g cukor (kristály)
  • 5 dkg vaj (olvasztott vagy napraforgó olaj)
692
Kalória
17g
Fehérje
79.5g
Szénhidrátok
33.5g
Zsír
28.9g
Víz
278.9g
Koleszterin
3g
Rost
37.4g
Cukor
  • 11% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A tésztához

A vaníliasodóhoz

A forgatáshoz

Összesen 692 kcal
  • 11% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A tésztához

A vaníliasodóhoz

A forgatáshoz

Összesen 4150 kcal
  • 11% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A tésztához

A vaníliasodóhoz

A forgatáshoz

Összesen 235 kcal
  • 11% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    17 g

Zsír

  • Összesen
    33.5 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    279 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    827.6 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    32 mg
  • Kálcium
    227 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    44 mg
  • Foszfor
    227 mg
  • Nátrium
    292 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    79.5 g
  • Cukor
    37 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    28.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    191 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    50 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    91 micro
  • Kolin:
    204 mg
  • Retinol - A vitamin:
    187 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    43 micro
  • β-crypt
    8 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    270 micro
Összesen 692 kcal
  • 11% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    102 g

Zsír

  • Összesen
    201.2 g
  • Telített zsírsav
    74 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    47 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    62 g
  • Koleszterin
    1673 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4965.5 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    195 mg
  • Kálcium
    1363 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    263 mg
  • Foszfor
    1363 mg
  • Nátrium
    1750 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    476.9 g
  • Cukor
    224 mg
  • Élelmi rost
    18 mg

Víz

  • Összesen
    173.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1145 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    301 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    545 micro
  • Kolin:
    1225 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1120 micro
  • α-karotin
    46 micro
  • β-karotin
    260 micro
  • β-crypt
    47 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1622 micro
Összesen 4150 kcal
  • 11% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    5.8 g

Zsír

  • Összesen
    11.4 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    95 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    281.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    77 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    77 mg
  • Nátrium
    99 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    27 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    9.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    65 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    17 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    31 micro
  • Kolin:
    69 mg
  • Retinol - A vitamin:
    64 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    15 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    92 micro
Összesen 235 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. Az élesztőt felfuttatjuk kevés tejben kicsi cukor hozzáadásával.
  2. A tészta hozzávalóit egy tálban kimérjük, majd a felfuttatott élesztővel összedolgozzuk, simára gyúrjuk.
  3. Kb. 1/2-1 óra hosszáig meleg helyen kelesztjük.
  4. Ez idő alatt elkészítjük a vaníliasodót, amihez a kristálycukrot, a vaníliás cukrot, a lisztet egy tálba rakjuk, és jól összekeverjük.
  5. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, és csomómentesre keverjük.
  6. Ezután hozzáadagoljuk a tejcsit, és lassú tűzön, folyamatos keverés mellett besűrűsítjük. Ha netán nagyon besűrűsödne, egy kevés tejjel fel lehet lazítani, persze úgy hogy újra melegíted az egészet :)
  7. Kikenjük a tortaformát vajjal, majd liszttel vagy zsemlemorzsával meghintjük mindenhol.
  8. A diót megdaráljuk, majd elkeverjük a kristálycukorral.
  9. A megkelt tésztát 2 cm vastagra nyújtjuk, majd nagyobb pogácsaszaggatóval egyformácska darabokat szaggatunk.
  10. Ezeket olvasztott vajjal vagy olajjal megkenjük, majd a cukros dióba forgatjuk, és szorosan egymás mellé rakjuk őket a formába. Ha maradt ki cukros dió, rárakjuk a tésztára.
  11. Amíg a sütőt előmelegítjük, tovább kelesztjük a tésztát.
  12. A sütőben megsütjük, és a vaníliasodóval kínáljuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 perc
  • Sütés ideje: 35 perc
  • Sütés hőfoka: 170 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 24

Egy újságban olvastam, és kipróbáltam. Nagyon nagy sikere lett, és nem is olyan nehéz, mint amilyennek én gondoltam. Igaz, egy kicsit pepecs munka és időigényes, de megéri. :) Egy biztos, óvatosan kell enni, mert egy igen nehéz étel, és hamar megfeküdheti a pocakot, ha nem vigyáz az ember. :) Jó étvágyat mindenkinek hozzá!

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Diós-mákos bejgliszelet

A repedésmentes bejgli igenis létezik, az eltérés csupán annyi, hogy nem felcsavarva, hanem tepsiben rétegezve kell megsütnünk a karácsony kötelező ékét. A plusz jutalom, hogy nem kell ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Gyors töltelék húsok mellé

Az egyik legegyszerűbb köretféle a töltelék, ami a magyar és az amerikai konyhában egyaránt nagy népszerűségnek örvend. Mint arra az elnevezés is utal, hagyományosan a húsok belsejébe ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!