Almás-mákos guba Schell Judittól és Kamarás Ivántól
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Nosalty
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 6% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 9% Zsír
A kalácshoz
-
75g kalács275 kcal
-
50g mák263 kcal
-
25g porcukor97 kcal
-
125g tej70 kcal
-
5g tojássárgája16 kcal
-
19g méz57 kcal
Az almás réteghez
A sodóhoz
-
125g tej70 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
25g tojássárgája81 kcal
-
50g cukor194 kcal
Összesen
1278
kcal
- 6% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 9% Zsír
A kalácshoz
-
300g kalács1101 kcal
-
200g mák1050 kcal
-
100g porcukor387 kcal
-
500g tej280 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
-
75g méz228 kcal
Az almás réteghez
A sodóhoz
-
500g tej280 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
100g tojássárgája322 kcal
-
200g cukor774 kcal
Összesen
5107
kcal
- 6% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 9% Zsír
A kalácshoz
-
10.3g kalács38 kcal
-
6.8g mák36 kcal
-
3.4g porcukor13 kcal
-
17.1g tej10 kcal
-
0.7g tojássárgája2 kcal
-
2.6g méz8 kcal
Az almás réteghez
A sodóhoz
-
17.1g tej10 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
3.4g tojássárgája11 kcal
-
6.8g cukor26 kcal
Összesen
175
kcal
- 6% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 43% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 29 g
Zsír
-
Összesen 42.8 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 17 g
-
Koleszterin 348 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2362.8 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 44 mg
-
Kálcium 1122 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 205 mg
-
Foszfor 646 mg
-
Nátrium 328 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 199.4 g
-
Cukor 146 mg
-
Élelmi rost 16 mg
VÍZ
-
Összesen 206.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 123 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 14 mg
-
D vitamin: 65 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 174 micro
-
Kolin: 281 mg
-
Retinol - A vitamin: 115 micro
-
α-karotin 12 micro
-
β-karotin 77 micro
-
β-crypt 31 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 409 micro
Összesen
1278
kcal
- 6% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 43% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 116 g
Zsír
-
Összesen 171.1 g
-
Telített zsírsav 37 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 37 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 67 g
-
Koleszterin 1392 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 9451.3 g
-
Cink 22 mg
-
Szelén 176 mg
-
Kálcium 4488 mg
-
Vas 33 mg
-
Magnézium 819 mg
-
Foszfor 2582 mg
-
Nátrium 1312 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 15 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 797.6 g
-
Cukor 583 mg
-
Élelmi rost 64 mg
VÍZ
-
Összesen 827.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 494 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 56 mg
-
D vitamin: 262 micro
-
K vitamin: 21 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 13 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 697 micro
-
Kolin: 1122 mg
-
Retinol - A vitamin: 460 micro
-
α-karotin 49 micro
-
β-karotin 309 micro
-
β-crypt 123 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1636 micro
Összesen
5107
kcal
- 6% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 43% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4 g
Zsír
-
Összesen 5.9 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 48 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 323.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 154 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 28 mg
-
Foszfor 88 mg
-
Nátrium 45 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 27.3 g
-
Cukor 20 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 28.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 17 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 9 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 24 micro
-
Kolin: 38 mg
-
Retinol - A vitamin: 16 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 11 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 56 micro
Összesen
175
kcal
Hozzávalók
Elkészítés
A kalácshoz
- Az almát megmossuk, megpucoljuk és vékonyka szeletekre vágjuk. A szeleteket citromlével locsoljuk meg, hogy ne barnuljanak be, ez az ízének sem árt.
- Egy serpenyőben hevítsünk mézet, tegyük hozzá a szeleteket, fahéjjal és őrölt vagy apróra vágott, esetleg reszelt gyömbérrel puhulásig pároljuk össze. Nem kell, hogy nagyon puha legyen, mert utána még a sütőbe is tesszük majd.
- A kalácsot kis darabokra vágjuk és egy tálba tesszük. Egy lábasban elkezdjük melegíteni a tejet, beleöntjük a tojássárgáját és a mézet. Tehetünk bele vaníliás cukrot is az íze végett. Felforraljuk, majd félretesszük. A tejes keverékben megmártjuk a kalácsokat, majd egy hőállótálba tesszük.
- Egy másik tálban elkeverjük a porcukrot a mákkal, majd megszórjuk a kifliket, és átforgatjuk őket a tálban. Egy réteg mákos kalácsra teszünk egy réteg almát, majd ezt megismételjük. A guba tetejét teljesen fedje alma. Mindezek után 180 fokos sütőben 15-20 perc alatt megsütjük. Közben elkészítjük a sodót.
- A tojássárgájákat simára keverjük a cukorral gőz fölött, majd hozzáöntjük a tejet, beleszórjuk a vaníliát (egy kikapart vaníliarúd magjait). Sűrűsödésig közepes fokon főzzük a krémet.
- Az elkészült mákos gubát a sodóval leöntve tálaljuk.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés ideje: 25 perc
- Elkészítettem: 15 alkalommal
- Receptkönyvben: 111
- Tegnapi nézettség: 3
- 7 napos nézettség: 21
- Össznézettség: 8135
- Feltöltés dátuma: 2019. december 11.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- alkalom:
Nosalty
1495 recept
Schell Judit és Kamarás Iván színészpárosa talán nem nyit éttermet a közeljövőben, de azért most hoztak nektek egy isteni mákos gubát, ami több egy egyszerű klasszikusnál. Akár csóró fősulis vagy, akár vérbeli háziasszony, ezt a fogást te is el tudod, és – hidd el – el is szeretnéd készíteni!