Almás-diós kalács
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Dina79
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 5% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 8% Zsír
A tésztához
-
100g finomliszt364 kcal
-
67g tej37 kcal
-
10g tojássárgája32 kcal
-
8g cukor32 kcal
-
8g élesztő9 kcal
-
35 kcal
-
0g só0 kcal
A töltelékhez
-
333g alma156 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g gyömbérpor0 kcal
-
42g dió273 kcal
A tészta megkenéséhez
-
9g tojás12 kcal
Összesen
989
kcal
- 5% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 8% Zsír
A tésztához
-
600g finomliszt2184 kcal
-
400g tej224 kcal
-
60g tojássárgája193 kcal
-
50g cukor194 kcal
-
50g élesztő53 kcal
-
24g napraforgó olaj212 kcal
-
0g só0 kcal
A töltelékhez
-
2000g alma936 kcal
-
60g cukor232 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g gyömbérpor0 kcal
-
250g dió1635 kcal
A tészta megkenéséhez
-
55g tojás69 kcal
Összesen
5932
kcal
- 5% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 8% Zsír
A tésztához
-
16.9g finomliszt62 kcal
-
11.3g tej6 kcal
-
1.7g tojássárgája5 kcal
-
1.4g cukor5 kcal
-
1.4g élesztő1 kcal
-
0.7g napraforgó olaj6 kcal
-
0g só0 kcal
A töltelékhez
-
56.4g alma26 kcal
-
1.7g cukor7 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g gyömbérpor0 kcal
-
7g dió46 kcal
A tészta megkenéséhez
-
1.5g tojás2 kcal
Összesen
166
kcal
- 5% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 58% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 22.8 g
Zsír
-
Összesen 37.6 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 22 g
-
Koleszterin 139 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 757.6 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 45 mg
-
Kálcium 169 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 108 mg
-
Foszfor 368 mg
-
Nátrium 58 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 146.4 g
-
Cukor 54 mg
-
Élelmi rost 13 mg
VÍZ
-
Összesen 287.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 60 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 14 mg
-
D vitamin: 28 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 160 micro
-
Kolin: 145 mg
-
Retinol - A vitamin: 50 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 95 micro
-
β-crypt 37 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 259 micro
Összesen
989
kcal
- 5% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 58% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 136.5 g
Zsír
-
Összesen 225.4 g
-
Telített zsírsav 31 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 43 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 134 g
-
Koleszterin 831 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4545.3 g
-
Cink 20 mg
-
Szelén 269 mg
-
Kálcium 1014 mg
-
Vas 21 mg
-
Magnézium 646 mg
-
Foszfor 2209 mg
-
Nátrium 349 mg
-
Réz 5 mg
-
Mangán 13 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 878.2 g
-
Cukor 321 mg
-
Élelmi rost 80 mg
VÍZ
-
Összesen 1724.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 363 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 17 mg
-
C vitamin: 86 mg
-
D vitamin: 170 micro
-
K vitamin: 50 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 18 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 958 micro
-
Kolin: 872 mg
-
Retinol - A vitamin: 300 micro
-
α-karotin 23 micro
-
β-karotin 569 micro
-
β-crypt 222 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1552 micro
Összesen
5932
kcal
- 5% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 58% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.8 g
Zsír
-
Összesen 6.4 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 23 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 128.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 29 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 18 mg
-
Foszfor 62 mg
-
Nátrium 10 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 24.7 g
-
Cukor 9 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 48.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 10 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 27 micro
-
Kolin: 25 mg
-
Retinol - A vitamin: 8 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 16 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 44 micro
Összesen
166
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
60 dkg finomliszt
-
4 dl tej
-
3 db tojássárgája
-
5 dkg cukor
-
5 dkg élesztő
-
3 ek napraforgó olaj
-
1 csipet só
A töltelékhez
-
2 kg alma
-
6 ek cukor
-
fahéj ízlés szerint
-
gyömbérpor ízlés szerint
A tészta megkenéséhez
-
1 db tojás
Elkészítés
A tésztához
- Az almákat meghámozzuk, és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Ízesítjük cukorral, fahéjjal és gyömbérrel. Egy lábasba tesszük, és megpároljuk, majd kihűtjük.
- Amikor az alma kihűlt, hozzákeverjük a darált diót, megkóstoljuk, és az említett hozzávalókkal ízesítjük, ha szükséges.
- A tészta készítéséheza tejbe beletesszük a cukrot és meglangyosítjuk, majd felfuttatjuk benne az élesztőt.
- A tészta többi hozzávalóját egy tálba kimérjük, hozzáöntjük a felfutott élesztős tejet, és gyenge tésztává gyúrjuk.
- A kidagasztott tésztát1 óráig langyos helyen kelesztjük.
- Amikor a tészta megkelt 6 egyenlő részre osztjuk, a cipókat egyenként téglalap alakúra nyújtjuk,megkenjük a töltelékkel, majd szorosan feltekerjük.
- 3-3-at összefogunk, és összefonjuk.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és további30-40 percig kelesztjük.
- Ezután megkenjük a tészta tetejét felvert tojással, és előmelegített sütőben megsütjük.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 28
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 5533
- Feltöltés dátuma: 2013. október 25.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Dina79
57 recept
Hogy kerül az alma a kalácsba? Sok almát kaptunk, így elkezdtem gondolkozni, mit készítsek a kompót és a lekvár mellett. Így jött az ötlet, miért ne lehetne egy kalács almás is, mellé pedig a dió már eleve természetes volt. A tészta az ostoros-kakaós kalácsom receptje szerint készült, mert ebben a receptben sosem csalódom! A végeredmény mindig pihe-puha tészta, ami nagyon hamar elfogy. Most először próbálkoztam a kalácsot nem szokványos formában megsütni, ezért a képen nem a hagyományos 3 fonásos technika szerint készült kalács látható. Érdekes kísérletezni, hogyan, milyen technika szerint tekerjük, csavarjuk a kalácsot. És izgalmas a várakozás, vajon mi sül ki belőle? :)