Almás borzselé torta
- 2% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 4% Zsír
A tésztához
-
28g finomliszt102 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
9g porcukor36 kcal
-
5 kcal
-
0g só0 kcal
-
7g tojás9 kcal
-
9g vaj67 kcal
A töltelékhez
-
100g alma47 kcal
-
43 kcal
-
13g cukor48 kcal
-
10 kcal
-
44g édes fehérbor36 kcal
-
44g almalé20 kcal
A díszítéshez
-
5 kcal
- 2% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 4% Zsír
A tésztához
-
225g finomliszt819 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
75g porcukor290 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
0g só0 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
75g vaj538 kcal
A töltelékhez
-
800g alma374 kcal
-
343 kcal
-
100g cukor387 kcal
-
20g vaníliás cukor77 kcal
-
350g édes fehérbor287 kcal
-
350g almalé161 kcal
A díszítéshez
-
14g sótlan pisztácia42 kcal
- 2% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 4% Zsír
A tésztához
-
10.4g finomliszt38 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
3.5g porcukor13 kcal
-
0.5g vaníliás cukor2 kcal
-
0g só0 kcal
-
2.5g tojás3 kcal
-
3.5g vaj25 kcal
A töltelékhez
-
37g alma17 kcal
-
4.2g vaníliás pudingpor16 kcal
-
4.6g cukor18 kcal
-
0.9g vaníliás cukor4 kcal
-
16.2g édes fehérbor13 kcal
-
16.2g almalé7 kcal
A díszítéshez
-
0.6g sótlan pisztácia2 kcal
- 2% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 65% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.3 g
Zsír
-
Összesen 9.1 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 43 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 126.4 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 20 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 63 mg
-
Nátrium 14 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 77.3 g
-
Cukor 39 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 163.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 77 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 14 micro
-
Kolin: 27 mg
-
Retinol - A vitamin: 73 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 41 micro
-
β-crypt 10 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 79 micro
- 2% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 65% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 34.2 g
Zsír
-
Összesen 72.8 g
-
Telített zsírsav 40 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 21 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 341 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1011.4 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 97 mg
-
Kálcium 162 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 121 mg
-
Foszfor 507 mg
-
Nátrium 113 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 618.6 g
-
Cukor 314 mg
-
Élelmi rost 26 mg
VÍZ
-
Összesen 1308.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 613 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 36 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 23 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 109 micro
-
Kolin: 216 mg
-
Retinol - A vitamin: 581 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 325 micro
-
β-crypt 84 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 635 micro
- 2% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 65% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 1.6 g
Zsír
-
Összesen 3.4 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 16 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 46.7 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 7 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 6 mg
-
Foszfor 23 mg
-
Nátrium 5 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 28.6 g
-
Cukor 15 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 60.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 28 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 5 micro
-
Kolin: 10 mg
-
Retinol - A vitamin: 27 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 15 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 29 micro
Hozzávalók
A tésztához
-
225 g finomliszt
-
1 ek sütőpor
-
75 g porcukor
-
1 csomag vaníliás cukor
-
1 csipet só
-
1 db tojás
-
75 g vaj
A töltelékhez
-
4 közepes db alma
-
2 csomag vaníliás pudingpor
-
100 g cukor
-
350 ml édes fehérbor
-
350 ml almalé
A díszítéshez
Elkészítés
A tésztához
- A lisztet keverjük el a sütőporral. Adjuk hozzá a cukrot, vaníliás cukrot, sót, tojást és a vajat. Kézzel dolgozzuk homogénre.
- Béleljünk ki vele egy 26 cm-es kerek tortaformát úgy, hogy az oldalára is tegyünk tésztábólegy peremet, legalább5 cm magasan. Ìgy tegyük hűtőbe, amíg elkészítjük a tölteléket.
- Az almát hámozzuk és vágjuk durvább darabokra. Ne reszeljük! Locsoljuk meg egy kevés citromlével, hogy ne barnuljon.
- Melegítsük elő a sütőt 170 fokra, gázon kb. hármas fokozat.
- Az almalevet a borral együtttegyük fel melegedni.
- Egy bögrében keverjük el a pudingport és a cukor felét, majd a még nem forró léből merjünk hozzá pár kanálnyit és keverjük csomómentesre. Ha a lé felforrt, ezt öntsük hozzá állandó kevergetés mellett, alángot állítsuk takarékraés pár másodperc alattfőzzük sűrűre. Adjuk hozzá a maradék cukrot és a vaníliát.
- Rögtön, még melegenforgassuk bele az almát.
- Vegyük ki a hűtőből a tortaformát, öntsük bele a keveréket és azonnal tegyük a sütőbe.
- 50-60 perc alatt süssük készre.
- Ezután várjukmeg, amíg kihűl, tegyük hideg helyre (akár hűtőbe)és hagyjuk állni legalább 4-5 órát, hogy a zselé teljesen megszilárduljon. Csak ezután vágjuk fel! Szórjuk meg pisztáciával.
- Sütés hőfoka: 170 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 26-os átmérö
- Sütés ideje: 50 perc
- Receptkönyvben: 86
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 10513
- Feltöltés dátuma: 2010. február 28.
Ajánló
Èlettani hatása: erősen savasít! Fogyasztása csak lúgosító étellel együtt javasolt. Erről bővebb tudnivalókat itt olvashatsz.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
...avagy a "borz zselé" torta. Ìgy híresült el, amióta egyszer véletlenül valakinek 2 Z-vel írtam le a receptet. Gyerekek is ehetnek belőle, az alkohol a sütés folyamán teljesen elpárolog, de az ízét nem biztos, hogy szeretni fogják, hiszen elég karakteresen borízű. Készíthetjük bármilyen fehérborból, lehet kísérletezni, ez itt például mézborból készült. A tészta nem lesz ilyen sötét, én teljes kiőrlésű lisztből készítettem. Ha ezt a mennyiséget lefelezzük, ahogy én is tettem, akkor egy 18-20-as tortaformát tölt meg és egy 4 személyes vendégséget bőven kiszolgál. Emellett elkészíthető a vörösboros variáció is meggy/cseresznye gyümölccsel és lével, valamint vörösborral. Ezt ugyanúgy vanília pudinggal főzzük fel. A képen látható szelet csücske azért hiányzik, mert az uram lecsippentette, mielött fotózni kezdtem volna. Valószínűleg nem volt elég ráutaló a magatartásom, hogy mire készülök, Ő pedig csak élt a lehetőséggel, amíg én sertepertéltem a konyha másik végében. De az is lehet, hogy csak szemtelen volt. Mindegy is. Így legalább életszerűbb a kép. :-)