r
Nosalty Logó

Áfonyás pite

0,0

0 ÉRTÉKELÉS0 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Rosanics Petra
Áfonyás pite vaníliafagylalttal
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

tészta

töltelék + sütés

298
Kalória
4.2g
Fehérje
41.4g
Szénhidrátok
13.3g
Zsír
57.9g
Víz
54g
Koleszterin
2.2g
Rost
11.6g
Cukor
  • 3% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 11% Zsír

tészta

töltelék + sütés

Összesen 298 kcal
  • 3% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 11% Zsír

tészta

töltelék + sütés

Összesen 2989 kcal
  • 3% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 11% Zsír

tészta

töltelék + sütés

Összesen 239 kcal
  • 3% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 50% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    4.2 g

Zsír

  • Összesen
    13.3 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    54 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    108.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    25 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    51 mg
  • Nátrium
    8 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    41.4 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    57.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    112 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    26 mg
  • Retinol - A vitamin:
    108 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    42 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    69 micro
Összesen 298 kcal
  • 3% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 50% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    42.1 g

Zsír

  • Összesen
    133.4 g
  • Telített zsírsav
    79 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    38 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    540 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1084.4 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    117 mg
  • Kálcium
    249 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    110 mg
  • Foszfor
    513 mg
  • Nátrium
    81 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    414.4 g
  • Cukor
    116 mg
  • Élelmi rost
    22 mg

Víz

  • Összesen
    579 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1118 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    95 mg
  • D vitamin:
    44 micro
  • K vitamin:
    108 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    159 micro
  • Kolin:
    259 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1081 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    416 micro
  • β-crypt
    15 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    687 micro
Összesen 2989 kcal
  • 3% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 50% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    3.4 g

Zsír

  • Összesen
    10.7 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    43 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    87.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    20 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    41 mg
  • Nátrium
    7 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    33.3 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    46.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    90 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    21 mg
  • Retinol - A vitamin:
    87 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    33 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    55 micro
Összesen 239 kcal

Elkészítés

tészta

  1. A lisztet, a cukrot, a csipet sót és a citromhéjat egy nagy tálban összekeverjük. Hozzáreszeljük a hideg sajtot, majd az ujjainkkal morzsásra dolgozzuk az tésztát.
  2. Hozzáadjuk a morzsalékos tésztaalaphoz a tojássárgáját, a tejet, valamint ízlés szerint kevés frissen őrölt szecsuáni borsot. Határozott mozdulatokkal, alaposan összegyúrjuk a tésztát, majd fóliába csomagoljuk és hűtőbe tesszük legalább fél órára.
  3. A pihentetett tészta kétharmadát körformára nyújtjuk és egy vajjal kikent piteformába tesszük. A maradék harmadot is kinyújtjuk és azonos szélességű csíkokat vágunk belőle - ezzel fogjuk rácsozni a pite tetejét.

töltelék + sütés

  1. Az áfonyát, a reszelt citromhéjat, a cukrot, az aprított mentát, a kardamomot, a citromlevet és a keményítőt egy nagy tálba tesszük és alaposan összeforgatjuk.
  2. A tölteléket ezután a tésztával kibélelt piteformába töltjük, majd a tetejét az előkészített tésztacsíkokkal berácsozzuk.
  3. Egy felvert tojással lekenjük a pite tetején a rácsokat, majd 200 fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük.
  4. A kész pitét hagyjuk 15 percet pihenni, hogy jobban szeletelhető legyen, majd szeletelve tálaljuk, ízlés szerint vaníliafagylalttal kísérve.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 perc
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses

A házi pitéknek nincsen párja, pláne, ha vesszük a fáradságot, és a vajas tésztát is két kézzel készítjük el hozzá. Bármilyen bogyós gyümölcsből mennyei pitét készíthetünk, ráadásul fagyasztott alapanyaggal is dolgozhatunk, így egész évben kedvenc alapanyagunkkal tölthetjük a gyümölcspitét. Mi most egy tuti áfonyapitét sütöttünk, amit citrommal, mentával és kevés, a tésztába rejtett szecsuáni borssal tettünk izgalmassá.

Elsőre ijesztőnek tűnhet a pitetésztát házilag begyúrni, pedig egyáltalán nem nagy kunszt, csak érdemes pár aranyszabályt szem előtt tartani:

  • a liszt és a vaj aránya legyen 2:1
  • a vaj legyen hűtőhideg, a tésztához pedig egy sajtreszelő segítségével reszeljük hozzá, így könnyen kezelhető, és gyorsan lehet dolgozni vele
  • a tuti állag érdekében érdemes egy tojássárgát és kevés folyadékot is a tésztához adni
  • a fűszerezésről pedig a tésztánál se feledkezzünk el: reszelt citrom- vagy narancshéj, vanília, fahéj, kardamom, szecsuáni bors - használjunk olyan fűszereket, amiket amúgy is szeretünk
Rácsos áfonyás pite
Egy szép rácsos pite a legborongósabb napot is feldobja!

A töltelék esetében arra kell leginkább figyelnünk, hogy mennyire vizes alapanyaggal dolgozunk. Ha friss gyümölccsel készítjük a pitét, a gyümölcsöt átmosás után hagyjuk alaposan lecsepegni, így nem kerül felesleges plusz folyadék a töltelékbe. Fagyasztott alapanyaggal is dolgozhatunk, azzal azonban számoljunk, hogy a mirelit gyümölcsök több levet engednek, így valamivel több keményítőre lesz szükségünk a töltékhez.

Áfonyás pite
Egy gombóc vaníliafagylaltot nem vet le magáról egyetlen pite sem!

A piték tetejét tetszés szerint lefedhetjük egy teljes tésztalappal, rácsozhatjuk négyzetrácsosan, de akár tésztakörökkel vagy vajas morzsával is díszíthetjük. Egy biztos: ha bármilyen gyúrt tésztát használunk, azt kenjük le felvert tojással vagy tejszínnel, így szép fényesre és aranybarnára fog sülni.

A kész pitét pihentessük picit szeletelés előtt, majd tálaljuk magában, tejszínhabbal vagy fagylalttal. Jó étvágyat hozzá!

Ha te is imádod a pitéket, próbáld ki ezeket is:

Galaktoboureko, a görög grízpite

A nálunk is ismert és szeretett burek vagy börek Görögországban nem csak sós, hanem édes is lehet. Legismertebb verziója a tejburek, amibe a rétegezett réteslapok közé tejbegríz vagy ...

Almás pite, ahogy nagymamám készíti

Számomra az almás pite így tökéletes, ahogy nagymamámtól tanultam: ebben a klasszikus verzióban a gazdag, fahéjas almatölteléket alulról-felülről egy-egy réteg nagyon omlós és puha, ...

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Bodzabogyós pite

A kerek, rácsos amerikai jellegű piték tulajdonképpen bármilyen gyümölcsöt kaphatnak töltelékükként. Ha egy igazán különleges süteményt szeretnénk sütni, ráadásul olyan ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

A dubaji csoki után most a vattacukros Angel Hair hódít...

Ezt nem láttuk jönni. Már hosszú hónapok óta tart a dubajicsoki-őrület, és úgy tűnt egyhamar nem is fog alábbhagyni a lelkesedés iránta. Most azonban új kihívó tűnt fel a láthatáron. Az Angel Hair, azaz angyalhaj csokoládé meghökkentő külsejével borzolja a kedélyeket.

6 alapanyag, amit nem szabadna mogyoróvajjal párosítani

Manapság már itthon is egyre népszerűbb alapanyag a mogyoróvaj, amit általában zabkásába teszünk vagy dzsemmel szendvicset készítünk belőle. De nem minden párosítás ennyire szerencsés: mutatjuk, mivel nem érdemes kombinálni, hogy ne térjünk le a harmonikus ízek útjáról.

Top Receptek

Vadász-nokedli

A kedvenc német netes receptes oldalamon találtam ezt a receptet, amit egy osztrák hölgy tett fel.  Olyan igazi, téli, laktató tésztaétel.  Hogy miért vadász a címe? Mert így ...

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!