Áfonyás pite
0,0
1 csillag
Soha többet!
2 csillag
Vannak gondok.
3 csillag
Hát...
4 csillag
Másodszorra lett az igazi.
5 csillag
Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
Értékelés indításához kérjük lépj be!


Hozzávalók
tészta
-
300 g finomliszt
-
2 ek cukor
-
1 csipet só
-
1 citromból nyert citromhéj
-
150 g vaj
-
1 db tojássárgája
-
75 ml tej
töltelék + sütés
- 3% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 11% Zsír
tészta
-
30g finomliszt109 kcal
-
2g cukor8 kcal
-
0g só0 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
15g vaj108 kcal
-
2g tojássárgája6 kcal
-
8g tej4 kcal
-
0 kcal
töltelék + sütés
- 3% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 11% Zsír
tészta
-
300g finomliszt1092 kcal
-
20g cukor77 kcal
-
0g só0 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
150g vaj1076 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
-
75g tej42 kcal
-
0 kcal
töltelék + sütés
- 3% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 11% Zsír
tészta
-
24.1g finomliszt88 kcal
-
1.6g cukor6 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.5g citromhéj0 kcal
-
12.1g vaj87 kcal
-
1.6g tojássárgája5 kcal
-
6g tej3 kcal
-
0 kcal
töltelék + sütés
- 3% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 50% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 4.2 g
Zsír
-
Összesen 13.3 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 54 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 108.4 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 25 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 51 mg
-
Nátrium 8 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 41.4 g
-
Cukor 12 mg
-
Élelmi rost 2 mg
Víz
-
Összesen 57.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 112 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 10 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 11 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 16 micro
-
Kolin: 26 mg
-
Retinol - A vitamin: 108 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 42 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 69 micro
- 3% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 50% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 42.1 g
Zsír
-
Összesen 133.4 g
-
Telített zsírsav 79 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 38 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 540 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1084.4 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 117 mg
-
Kálcium 249 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 110 mg
-
Foszfor 513 mg
-
Nátrium 81 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 414.4 g
-
Cukor 116 mg
-
Élelmi rost 22 mg
Víz
-
Összesen 579 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1118 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 95 mg
-
D vitamin: 44 micro
-
K vitamin: 108 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 159 micro
-
Kolin: 259 mg
-
Retinol - A vitamin: 1081 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 416 micro
-
β-crypt 15 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 687 micro
- 3% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 50% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 3.4 g
Zsír
-
Összesen 10.7 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 43 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 87.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 20 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 9 mg
-
Foszfor 41 mg
-
Nátrium 7 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 33.3 g
-
Cukor 9 mg
-
Élelmi rost 2 mg
Víz
-
Összesen 46.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 90 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 9 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 13 micro
-
Kolin: 21 mg
-
Retinol - A vitamin: 87 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 33 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 55 micro
Elkészítés
tészta
- A lisztet, a cukrot, a csipet sót és a citromhéjat egy nagy tálban összekeverjük. Hozzáreszeljük a hideg sajtot, majd az ujjainkkal morzsásra dolgozzuk az tésztát.
- Hozzáadjuk a morzsalékos tésztaalaphoz a tojássárgáját, a tejet, valamint ízlés szerint kevés frissen őrölt szecsuáni borsot. Határozott mozdulatokkal, alaposan összegyúrjuk a tésztát, majd fóliába csomagoljuk és hűtőbe tesszük legalább fél órára.
- A pihentetett tészta kétharmadát körformára nyújtjuk és egy vajjal kikent piteformába tesszük. A maradék harmadot is kinyújtjuk és azonos szélességű csíkokat vágunk belőle - ezzel fogjuk rácsozni a pite tetejét.
töltelék + sütés
- Az áfonyát, a reszelt citromhéjat, a cukrot, az aprított mentát, a kardamomot, a citromlevet és a keményítőt egy nagy tálba tesszük és alaposan összeforgatjuk.
- A tölteléket ezután a tésztával kibélelt piteformába töltjük, majd a tetejét az előkészített tésztacsíkokkal berácsozzuk.
- Egy felvert tojással lekenjük a pite tetején a rácsokat, majd 200 fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük.
- A kész pitét hagyjuk 15 percet pihenni, hogy jobban szeletelhető legyen, majd szeletelve tálaljuk, ízlés szerint vaníliafagylalttal kísérve.
Recept infó
- Előkészítés ideje: 30 perc
- Sütés ideje: 40 perc
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
A házi pitéknek nincsen párja, pláne, ha vesszük a fáradságot, és a vajas tésztát is két kézzel készítjük el hozzá. Bármilyen bogyós gyümölcsből mennyei pitét készíthetünk, ráadásul fagyasztott alapanyaggal is dolgozhatunk, így egész évben kedvenc alapanyagunkkal tölthetjük a gyümölcspitét. Mi most egy tuti áfonyapitét sütöttünk, amit citrommal, mentával és kevés, a tésztába rejtett szecsuáni borssal tettünk izgalmassá.
Elsőre ijesztőnek tűnhet a pitetésztát házilag begyúrni, pedig egyáltalán nem nagy kunszt, csak érdemes pár aranyszabályt szem előtt tartani:
- a liszt és a vaj aránya legyen 2:1
- a vaj legyen hűtőhideg, a tésztához pedig egy sajtreszelő segítségével reszeljük hozzá, így könnyen kezelhető, és gyorsan lehet dolgozni vele
- a tuti állag érdekében érdemes egy tojássárgát és kevés folyadékot is a tésztához adni
- a fűszerezésről pedig a tésztánál se feledkezzünk el: reszelt citrom- vagy narancshéj, vanília, fahéj, kardamom, szecsuáni bors - használjunk olyan fűszereket, amiket amúgy is szeretünk

A töltelék esetében arra kell leginkább figyelnünk, hogy mennyire vizes alapanyaggal dolgozunk. Ha friss gyümölccsel készítjük a pitét, a gyümölcsöt átmosás után hagyjuk alaposan lecsepegni, így nem kerül felesleges plusz folyadék a töltelékbe. Fagyasztott alapanyaggal is dolgozhatunk, azzal azonban számoljunk, hogy a mirelit gyümölcsök több levet engednek, így valamivel több keményítőre lesz szükségünk a töltékhez.

A piték tetejét tetszés szerint lefedhetjük egy teljes tésztalappal, rácsozhatjuk négyzetrácsosan, de akár tésztakörökkel vagy vajas morzsával is díszíthetjük. Egy biztos: ha bármilyen gyúrt tésztát használunk, azt kenjük le felvert tojással vagy tejszínnel, így szép fényesre és aranybarnára fog sülni.
A kész pitét pihentessük picit szeletelés előtt, majd tálaljuk magában, tejszínhabbal vagy fagylalttal. Jó étvágyat hozzá!
Ha te is imádod a pitéket, próbáld ki ezeket is:
Őszibarackos cobbler, az amerikai Dél fantasztikus süteménye
A cobbler gyakorlatilag egy gyümölcspite, amiben a hagyományos pitetészta helyett nagyon vajas, ropogós felszínű tésztagombócok fedik le a gyümölcsöt. A nevét is innen kapta, ha lehet ...
Galaktoboureko, a görög grízpite
A nálunk is ismert és szeretett burek vagy börek Görögországban nem csak sós, hanem édes is lehet. Legismertebb verziója a tejburek, amibe a rétegezett réteslapok közé tejbegríz vagy ...
Almás pite, ahogy nagymamám készíti
Számomra az almás pite így tökéletes, ahogy nagymamámtól tanultam: ebben a klasszikus verzióban a gazdag, fahéjas almatölteléket alulról-felülről egy-egy réteg nagyon omlós és puha, ...
Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!
1 csillag
Soha többet!
2 csillag
Vannak gondok.
3 csillag
Hát...
4 csillag
Másodszorra lett az igazi.
5 csillag
Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
Értékelés indításához kérjük lépj be!
Hozzászólások (0)
A hozzászólás íráshoz belépés szükséges!