A legszaftosabb rakott krumpli ropogós baconszórással
- 10% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 10% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 10% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 66% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 50.4 g
Zsír
-
Összesen 84.3 g
-
Telített zsírsav 40 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 21 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 540 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3085.5 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 50 mg
-
Kálcium 653 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 85 mg
-
Foszfor 676 mg
-
Nátrium 1614 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 37.8 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 330.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 571 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 39 mg
-
D vitamin: 99 micro
-
K vitamin: 20 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 94 micro
-
Kolin: 348 mg
-
Retinol - A vitamin: 563 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 99 micro
-
β-crypt 10 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 549 micro
- 10% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 66% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 201.5 g
Zsír
-
Összesen 337.2 g
-
Telített zsírsav 162 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 83 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 20 g
-
Koleszterin 2160 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 12341.9 g
-
Cink 17 mg
-
Szelén 198 mg
-
Kálcium 2610 mg
-
Vas 15 mg
-
Magnézium 339 mg
-
Foszfor 2703 mg
-
Nátrium 6456 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 151.2 g
-
Cukor 21 mg
-
Élelmi rost 16 mg
VÍZ
-
Összesen 1322.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2285 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 9 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 155 mg
-
D vitamin: 397 micro
-
K vitamin: 80 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 13 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 374 micro
-
Kolin: 1394 mg
-
Retinol - A vitamin: 2251 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 395 micro
-
β-crypt 38 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2195 micro
- 10% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 66% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.3 g
Zsír
-
Összesen 14 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 89 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 511.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 108 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 112 mg
-
Nátrium 267 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 6.3 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 54.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 95 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 16 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 15 micro
-
Kolin: 58 mg
-
Retinol - A vitamin: 93 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 16 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 91 micro
Hozzávalók
Elkészítés
- A burgonyát mossuk meg, majd egy főzőedényben tegyük fel főni annyi enyhén sós vízben, ami ellepi. Fontos, hogy ne teljesen puhára főzzük, a burgonyák méretétől függően közepesen puhák legyenek a főzés után. Öntsük le a főzővizet, majd hagyjuk kihűlni.
- A tojásokat szintén főzzük meg, őket keményre (nagyjából 10 perc alatt). Öntsük le róluk a vizet, hagyjuk kihűlni, vagy tegyük őket jéghideg vízbe.
- A sajtot nagy lyukú reszelőn reszeljük le, a kolbászt szeleteljük közepesen vékony karikákra.
- Ha kihűlt a burgonya, hámozzuk meg (húzzuk le a héját), karikázzuk fel. A tojásokat pucoljuk meg, szeleteljük őket karikára.
- Jöhet a tepsi: az alját kenjük ki a vaj vagy a zsír felével, majd a karikára vágott krumplik felét fektessük az aljára. Ezután öntsük le vagy kenjük meg a tejföl felével, erre szórjuk a reszelt sajt felét, sorakoztassuk a tetejére a karikázott tojást, majd a kolbászkarikákat. Végül utolsó rétegként a maradék burgonyát pakoljuk rá, kenjük meg a maradék tejföllel, végül szórjuk meg a reszelt sajt másik felével is.
- Jöjjön a szaftosság titka: utolsó lépésként helyezzünk vajdarabokat vagy pár teáskanál zsírt a rakottas tetejére, majd szórjuk meg az apró kockákra vágott baconnel.
- Mehet a 200 fokra előmelegített sütőbe, nagyjából 25-30 alatt süssük össze. Ha a sajt aranybarna, a bacon pedig sercegően sötét, készen is vagyunk.
- Tálaljuk plusz tejföllel, kovászos uborkával, szórjuk meg finomra vágott petrezselyemmel.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 30 perc
- Receptkönyvben: 564
- Tegnapi nézettség: 60
- 7 napos nézettség: 422
- Össznézettség: 40299
- Feltöltés dátuma: 2022. július 29.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- maradékból:
-
- mikor:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Sokáig kísérleteztem a legszaftosabb rakott krumpli receptjével. Lelki szemeim előtt mindig nagyanyám verziója lebegett, ami olyan friss, de mégis szaftos volt, hogy eddigi életemben mindig és mindenhol erre a típusú rakott krumplira vágytam. Sok-sok próbálkozás után fejlesztettem tökélyre azt, amit most a legszaftosabbként emlegetek: a titka pedig a kolbász zsírján túl az extra zsiradékban rejlik. Igen, azok a fránya kalóriák és nagy mennyiségben egészségtelen zsírsavak, de ha már rászánjuk magunkat erre az ízig-vérig magyaros fogásra, akkor adjuk meg a módját, és ne sajnáljuk bele- és rákanalzni a vajat vagy a sertészsírt. Nem kell, hogy ússzon a zsírtól, törekedjünk arra, hogy az alapanyagok (és főként a krumpli) magába szívja, legyen tocsogós, de semmiképpen ne zsírtól folyós. Az izgalmat pedig a baconszórással hozhatjuk el: a nagyon apró kockákra vágott füstölt/főtt szalonnát olyan ropogósra süssük a rakottas tetején, hogy minden harapásnál élvezhessük üde textúráját. Persze ez a receptúra meg sem közelíti nagyanyám gyermekkorunkban készített rakott krumpliját, de nagyon igyekeztem mindazt újraalkotni, amilyen számomra a nagybetűs RAKOTT KRUMPLI.