Vízitorma
Leírás
A vízitorma alkalmazása javítja a táplálkozást, ugyanakkor egyedi, borsos aromát kölcsönöz az ételeknek. Gyakran összetévesztik a kerti zsázsával, de a séfek és az otthoni szakácsok mindkettőt szeretik termeszteni, és mindkettővel egyforma mértékben szeretnek főzni.Gyógynövényként a vízitormát a világ minden táján már régóta használják otthoni gyógynövényes kúrákra. A növény friss, föld feletti szárát, illetve nedűjét használják. Konyhai felhasználás során akkor van a legjobb íze, ha zsengén, még virágzás előtt leszedik. A nyersen és főve is ízletes, nyersen sok C-vitamint tartalmaz. Köretekhez, szendvicsekhez, tésztákhoz, különféle húsok pácolásához, krémlevesnek nagyszerű.
Mikor vegyem
A növény októbertől egészen a következő tavaszig frissen kapható, de otthoni körülmények között vagy saját kertben is termeszthető, csak a vízellátás folyamatos biztosításáról ne feledkezzünk meg!
hogyan tároljam
Vágott formában frissen, minél gyorsabban használjuk fel, egyébként nedves, hűvös helyen (hűtőben) tároljuk.
100g Vízitorma
fehérjetartalom
2.3 g
zsírtartalom
0.07 g
szénhidráttartalom
1.29 g
víztartalom
95.11 g
Top ásványi anyagok
Kalcium
120 mg
Foszfor
60 mg
Nátrium
41 mg
Magnézium
21 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.129 g
C vitamin
43 mg
Kolin
9 mg
Lutein+zeaxantin
5767 µg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
2.3 g
Zsír
telített zsírsav
0.027 g
egyszeresen telített zsírsav
0.008 g
többszörösen telített zsírsav
0.035 g
ásványi anyagok
Kalcium
120 mg
Vas
0.2 mg
Magnézium
21 mg
Foszfor
60 mg
Nátrium
41 mg
Cink
0.11 mg
Réz
0.077 mg
Mangán
0.244 mg
Szelén
0.9 µg
szénhidrát
rost
0.5 g
cukor
0.2 g
víz
95.11 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.09 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.12 mg
Niacin - B3 vitamin
0.2 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.31 mg
Folát
9 µg
Kolin
9 mg
Béta-karotin
1914 µg
Lutein+zeaxantin
5767 µg
E vitamin
1 mg
K vitamin
250 µg
A vitamin
160 µg
C vitamin
43 mg
B6 vitamin
0.129 g