Kókuszliszt

A kókuszliszt rostban és fehérjében gazdag alternatív lisztféle, szénhidráttartalma alacsony, plusz előnye pedig, hogy liszt létére gluténmentes is. Sokféle ételhez használhatjuk akár magában, akár más lisztekkel keverve, és nem csak süteményekben.
A kókuszliszt a kókuszdió szárított, zsírtalanított húsából készült őrölt liszt. A kókuszpálma eredetileg Ázsiából származik, termése a kemény, szőrös, barna héjú kókuszdió, benne pedig fehér gyümölcshús rejlik, mely a belül található folyadék megszilárdulásával keletkezik. A kókusz húsa igen tápláló, de a kalóriatartalma is magas, ellenben tartalmaz foszfort, vasat, cinket, kalciumot és magnéziumot is. A kókuszliszt viszont kevésbé kalóriadús!
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
A fehér kókuszliszt a friss kókuszdió húsából készül, annak szárítása, őrlése után. A gyümölcsből kinyert kókuszolaj, a kókuszvíz és a kókuszliszt is gazdag tápanyagokban. A kókuszdióból készült szinte minden termék kiváló tápanyagforrás, viszont a legtöbbjük igen sok zsírt és kalóriát tartalmaz - kivéve a kókuszliszt! Mivel készítésekor kinyerik belőle az olajat, a kókuszliszt a friss kókuszhúshoz képest csak negyedannyi kalóriát tartalmaz, tele remek, tápláló összetevőkkel.
Rostokban gazdag, fehérjedús, gluténmentes, koleszterinmentes. Dúskál egészséges zsírokban, alacsony szénhidráttartalmú és glikémiás indexű, és természetesen vegán is. 320 kcal, 19,3 g fehérje, 8,9 g szénhidrát és 11,8 g zsír található 100 gramm kókuszlisztben.
A többi liszthez hasonló formában kaphatjuk zacskózva, főként egészségboltokban, bioboltokban, nagyobb élelmiszerboltokban, ázsiai fűszerboltokban. Otthon sötét, hűvös helyen tároljuk zárható üvegben, dobozban.
Érdemes első körben olyan receptekben kipróbálni, melyek kifejezetten kókuszlisztre íródtak, és némi tapasztalat és a kókuszliszt tulajdonságainak feltérképezése után kezdhetünk kísérletezni saját receptekkel is.
Az inzulinrezisztens életmódba is beleillik, a többi alternatív liszthez képest jóval többféle ételben működik: kekszek, sütés nélküli torták, (kókuszos) sütik, palacsinta, de akár zöldségfasírt vagy pékáru is simán készülhet belőle, nagyon sokoldalúan felhasználható: cukkinipogácsához például használjunk belőle pár evőkanálnyit, keverjük hozzá a lereszelt, sózott, kinyomkodott cukkinihez, és tojással, sütőporral és fűszerekkel ízesítve süssük ki fasírtnak.
Azoknál a recepteknél, amelyekben az előírt mennyiség normál lisztre vonatkozik, módosítani kell a kókuszliszt mennyiségét. Általában a szokásos búzaliszt körülbelül negyedét használjuk fel belőle, ami spórolás szempontjából sem mellékes. Hajlamos összecsomósodni, ezért egy villával érdemes átnyomkodni, mielőtt összedolgoznánk a recept többi hozzávalójával.
Süssünk belőle kókuszos vegán kekszet, meggyes clafoutis-t, tegyük epres-túrós, kelt tésztás édességbe, omlós kókuszkenyérbe, de a glutén- és tejmentes kókuszcsók, a nyers csokitorta és a mentes cukkinibrownie is kiváló opció. Ha nem édességben használnánk a kókuszlisztet, akkor süssünk paleo tükörtojásmuffint, fekete szezámmagos, cukormentes édesburgonya-muffint, sőt, diós barnakenyér, rozsos buci és ropogós, sokmagvas péksütemény is készülhet belőle.
Még több kókuszlisztes receptért görgess lejjebb!
Bármikor, egészségboltokban, bioboltokban, nagyobb élelmiszerboltokban, ázsiai fűszerboltokban.
Fénytől védett, hűvös, száraz helyen, jól zárható dobozban vagy üvegben.
fehérjetartalom
19 g
zsírtartalom
0 g
szénhidráttartalom
26 g
víztartalom
0 g
fehérje
19 g
Zsír
ásványi anyagok
szénhidrát
vitaminok
Virító zöld tavaszias krémleves, baconnel spékelt batátatócsni és egy tiramisus chiapuding a jussod ma.
NosaltyItt az idő, hogy megkezdjük a tavaszi kertészkedést, és előkerüljenek a vetőmagvak! A fűszernövények között is bőven akad olyan, amit a tavaszi szezonban kell elvetni, hogy pár hónap múlva már szedhessük a friss fűszert. Te mennyire ismered jól ezeket a növényeket?
NosaltyA kókuszolaj sokak kedvence a konyhában. Igen ám, de ha hideg hozzávalókkal keverjük, az kellemetlen meglepetésekhez vezethet, így jobb felkészülten belevágni a vele történő sütés-főzésbe.
Szabó AnnaNyílt levélben fogalmazta meg aggályait a népszerű termékkritikus a boltokba épphogy csak visszatért Traubisodával kapcsolatban: szerinte romlott az üdítő minősége.
Mind feledkeztünk már meg kamrafiókban hagyott fokhagymáról, ami a legtöbb esetben (ha épp nem penészedik be teljesen) ilyenkor sem hagyja el magát, hanem csírázni kezd. Lássuk, mi ezzel a teendő!
Apró tökre vagy csilipaprikára emlékeztető, C-vitaminban dús pirosas-barnás gyümölcsök, melyek Brazíliában, de akár nálunk is megteremnek. Íme a brazil cseresznye, alias pitanga, amit alig ismerünk.
A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...
Olaszország Campania régiójában és Nápoly környékén elterjedt, farsangi édesség ez, amelynek alapját citrushéjjal ízesített tejbegríz adja. A kisült végeredmény olyan krémes, hogy ...
A TV-ben láttam ezt a receptet. Annyira gyors és egyszerű, szinte elronthatatlan.
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!