Busa

Eredeti élőhelye Kína, a Kárpát-medencében nem őshonos. A 60-as évektől végzett rendszeres telepítések miatt a magyarországi folyókban és néhol tavakban két faj, a pettyes busa és a fehér busa is gyakran előfordul. Természetes körülmények között azonban nálunk nem, vagy csak jelentéktelen mennyiségben szaporodik. A busa külső megjelenése rendkívül jellegzetes, nagytestű, feje testéhez képest nagy, széles, szemei az állcsúcs vonala alatt helyezkednek el. Szája felső állású, úszói jól fejlettek, farokúszója mélyen bemetszett. Speciális szivacsos szűrőkészülékével kiszűri a víz baktérium- és planktontartalmát.Húsa szálkás, közepes minőségű. Orvosbiológiai kísérletek szerint húsának rendszeres fogyasztása csökkenti a vér koleszterinszintjét, ezért húsát az érelmeszesedést megelőző élelmiszerek közé sorolják. A busa húsa elkészítés után /főzés, sütés, párolás/ világos-barnás árnyalatú. Előkészítése hasonló az amuréhoz, pikkelyeit könnyű eltávolítani, nem ülnek mélyen a bőrében. A belsőrészei közül a tejet és az ikrát használhatjuk fel. Lényeges ennél a halfajtánál a sötét színű hashártyát eltávolítaní. Nagyobb példányait /20-35 kilós/ célszerű filézni. Ezekből szeleteket, örleményeket készíthetünk
bármikor
Hűtőszekrényben 1-2 napig. Mélyhűtve 3 hónapig.
fehérjetartalom
17.83 g
zsírtartalom
66004.842 g
szénhidráttartalom
0 g
víztartalom
76.31 g
Foszfor
415 mg
Nátrium
49 mg
Kalcium
41 mg
Magnézium
29 mg
B6 vitamin
0.19 g
Kolin
65 mg
Niacin - B3 vitamin
1.64 mg
C vitamin
1.6 mg
fehérje
17.83 g
Zsír
telített zsírsav
1.083 g
egyszeresen telített zsírsav
2.328 g
többszörösen telített zsírsav
1.431 g
koleszterin
66 g
ásványi anyagok
Kalcium
41 mg
Vas
1.24 mg
Magnézium
29 mg
Foszfor
415 mg
Nátrium
49 mg
Cink
1.48 mg
Réz
0.057 mg
Mangán
0.042 mg
Szelén
12.6 µg
szénhidrát
víz
76.31 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.115 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.055 mg
Niacin - B3 vitamin
1.64 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.75 mg
Folát
15 µg
Kolin
65 mg
Retinol
9 µg
E vitamin
0.63 mg
D vitamin
988 µg
K vitamin
0.1 µg
B12 vitamin
1.53 µg
A vitamin
9 µg
C vitamin
1.6 mg
B6 vitamin
0.19 g
Az első spárgacsokrokból levest főzünk, bácskai módra készítünk májat, jó szaftosan, az étkezés végén pedig kapros-túrós lepénnyel ajándékozzuk meg magunkat a mai napon.
NosaltyA Nutella sokunk gyerekkorának (és felnőttkorának is) egyik nagy kedvence – de mi történik, ha ezt a klasszikust jégkrém formájában tálalják? Kipróbáltuk a Nutella dobozos fagyiját, és bizton állíthatjuk: ez bizony szerelem volt első kanálra!
NosaltyNéha mindenki elgondolkozik azon, hogyan lehetne megúszni a takarítást. Az Aldi takarítóeszközével nem fog többé fájni a fejünk emiatt, sőt, még az is lehet, hogy élvezni fogjuk a morzsák és apró koszok eltüntetését.
NosaltyAz orchideák csoportja az egyik legsokszínűbb virágcsoport, több mint 25 000 fajával. Itthon is előszeretettel tartjuk a lakásban, mivel azonban elég kényes növény, muszáj kellő figyelemmel gondoskodni róla. Mutatunk egy szuper trükköt a locsolásához, amivel egész évben virágoztathatod!
Bár a százszorszép látványa igen kellemes, ennek ellenére nem biztos, hogy jó jel, ha tucatjával jelenik meg a kertben.
Fincsi menü vár rátok ma hús nélkül, színes salátával, bundázott gombával és egy lusta desszerttel.
Ezt a receptet nagyjából magamtól találtam ki. Egyszer ettem vendégségben hasonlót, és annyira ízlett, hogy otthon kikísérleteztem. (Ahelyett, hogy elkértem volna a receptet:).)
A húsvéti sonkaszezon befejező felvonása a sonkás tészta főzés. Lehet bármikor készíteni, de húsvéti sonkából a legfinomabb és a legpraktikusabb is. Ilyenkor igazi hagyományos ...
A TV-ben láttam ezt a receptet. Annyira gyors és egyszerű, szinte elronthatatlan.
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!