Ezekkel az ételekkel lehet a legjobban kiváltani a marhahúst

Ha szeretnéd csökkenteni a húsfogyasztásod, de odavagy a fehérjedús marháért, akkor az alábbi alternatívákban érdemes gondolkodni.

A marhahús még mindig nagyon népszerű, annak ellenére, hogy nem tartozik a kifejezetten egészséges ételek közé, ráadásul a környezeti lábnyoma is óriási. Persze nem kell mindenkinek drasztikus lépésekre szánnia magát, és teljesen lemondania a marháról, de ha sokkal kevesebbet fogyasztanánk, azzal rengeteget segíthetnénk a környezeten és az egészségünkön is. Ha naponta csak egyetlen étkezést vegetáriánus vagy vegán alternatívára cserélünk, az óriási változást hozhat környezetvédelmi szempontból. Ha legközelebb hamburgert vagy bolognait készítesz, fontold meg ezeket a finom húsmentes megoldásokat!

Ezekkel az ételekkel lehet a legjobban kiváltani a marhahúst

Lencse

A főként Indiában, Ázsiában, Észak-Afrikában, Európában és a Közel-Keleten használt lencse éppoly sokoldalú, mint tápláló, kiváló fehérje-, vas-, rost- és folsavforrást biztosít. Bár a lencse régóta és világszerte sok nemzeti konyha kedvelt része, még mindig nem elég népszerű húshelyettesítőként. Pedig a darált marhahús ízletes vegetáriánus alternatívája is lehet.

Tofu

A szójatejből készült tofut (más néven babtúrót) a Han-dinasztia óta nagy előszeretettel fogyasztják Kínában. Rengeteg módon felhasználható, hogy textúrát és ízt adjunk az ételhez úgy, hogy mindez gazdag lesz a növényi alapú fehérjékben. A daráltmarhaszerű állag eléréséhez először fagyasszuk le a bontatlan tofutömböt, majd olvasszuk fel, és morzsoljuk össze vagy aprítsuk fel kézzel vagy villával, hogy utánozzuk a darált marhahús állagát. A főzés során sok fűszert érdemes használni, hogy mélyebb ízeket érjünk el.

Szakértők azt javasolják, hogy adjunk a tofumorzsához umamiban gazdag összetevőket, például szójaszószt és élesztőt, és 30 percig süssük, hogy szárazabb, hússzerű textúrát kapjunk.

Karfiol

Manapság a karfiolt talán minden eddiginél szélesebb körben használják húshelyettesítőként, mivel egyre többen vannak tisztában azzal a képességével, hogy könnyen felszívja a szószok és fűszerek ízét

Tele van rosttal, C-vitaminnal, antioxidánsokkal és egyéb vitaminokkal, miközben alacsony a kalória- és szénhidráttartalma. Nemcsak a rizsnek a népszerű alacsony szénhidráttartalmú helyettesítője, ha morzsoljuk, kiváló alternatívája a darált marhahúsnak olyan ételekben, mint a taco.

Tempeh

Ez az indonéz alapanyag fermentált szójababból készül, gazdag diós ízt és csodálatos hússzerű textúrát biztosít. Az Indonéziában és ma már világszerte is széles körben használatos tempeh a hamburgertől a szalonnán át a Buddha-tálakig remek helyettesítője lehet a húsnak.

A tempeh ízének természetes mélysége tökéletesen párosul a szószok széles választékával, ami azt jelenti, hogy akár az otthon elfekvőben lévő fűszerkombinációkkal is tökéletesen működhet.

Bab

Tanulmányok azt mutatják, hogy a szívbetegség kockázata alacsonyabb lehet azoknál, akik rendszeresen fogyasztják a környezetbarát, magas rosttartalmú babféléket. A több mint 5000 éve használják az emberiség táplálására, az amerikai kontinens őslakosaitól kiindulva, akik a kukoricával és a tökkel együtt termesztették. Hihetetlenül gazdaságos egyébként, akár konzerv, akár szárított formában használjuk, soha nem lesz borsos az ára. Érdemes fokozatosan bevezetni az étrendbe, mivel nagyobb mennyiségben puffadást is okozhat.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Húsmentes ötletek, tippek és receptek mindenkinek:

Címlapról ajánljuk

További cikkek