A húspótlók egyre népszerűbbek a vegetáriánusok és más, húsmentes étrendet folytató emberek körében, talán azért, mert ezek a termékek könnyű megoldásokat jelentenek akkor, ha régi szeretett fogásainkat szeretnénk elkészíteni viszonylag kevés változtatással. Nagy részük nem is annyira mű, nem is annyira furcsa, de összességében felmerül a kérdés:
megéri a sok imitálás, a megannyi húspótló folyamatos használata? Nem lenne jobb, ha nem akarnák visszahozni a húst, hanem elfogadnánk a zöldségeket és a velük járó lehetőségeket?
A tofu soha nem lesz hús
Teljesen logikus reakció, amikor eltűnik a hús a tányérról, hogy mégis valahogy próbáljuk visszahozni. Ezt lehetővé teszik a különböző húspótlók, amelyek eddig is jelen voltak, valamint az újabban megjelenő és egyre népszerűbb műhúsok.
És nincs is ezekkel semmi baj: megkóstolhatjuk, kipróbálhatjuk őket, bár érdemes megjegyeznünk, hogy teljes megoldást nem fognak jelenteni.
A húspótlók nem viselkednek ugyanúgy, mint a hús, ez nyilvánvaló. Így bármennyire okosan fűszerezünk, pirítunk vagy pácolunk is, nem érünk majd el ugyanolyan ízélményt, mint az eredeti receptben. Ezért jelenthet zsákutcát a klasszikus ételek húsmentes főzése a pótló termékekkel.
Valószínű, hogy csalódni fogunk ezekben az ételekben, elmegy majd a kedvünk a húsmentes étrendtől. Ami nagy kár, mert nem rosszul csináljuk a dolgot, csupán rossz oldalról kezdünk neki.
Kész átverés
Mert ez a rossz oldal egy kedves hazugság, egy átverés: próbáljuk becsapni az érzékeinket, az ízlésünket azzal, hogy a régi kedvenceiket hozzuk vissza, csupán hús nélkül. A húsról való lemondás nem egyszerű, és a kezdő lépéseink között biztosan lesznek majd kudarcok is.
Ezért is lehet sokkal jobb döntés, ha fokozatosan csökkentjük a húsfogyasztásunkat, mellette pedig inkább a zöldségekre koncentrálunk, mintsem a húspótlókra.
Teljesen új világ
Ennek kapcsán érdemes megtanulnunk teljesen új fényben nézni a zöldségekre. Amikor húst eszik az ember, hajlamos mellékszerepbe tolni a zöldségeket, köretként, kiegészítőként használva őket.
Ha úgy tekintünk a zöldségekre, mint főszereplők, akkor rájövünk majd, hogy milyen sokszínűen is tudjuk őket használni. Ilyenkor ismerjük meg a bennük rejlő lehetőségeket, és szépen-lassan elkezdhetünk velük kísérletezni, improvizálni, alkotni.
Miután ez megtörténik, nem lesz már szükségünk arra, hogy utánozni vagy helyettesíteni próbáljuk a húst. Higgyük el, magunkat is meg fogjuk lepni azokkal az ételekkel, amelyek ebből a szemléletből születnek.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Húsmentes ötletek, tippek és receptek mindenkinek: