4 hiba, amit kerülj el, ha most váltottál húsmentes étrendre

A húsmentes étrendre való váltás elsőre könnyűnek tűnhet, hiszen csak egy valamit kell kivennünk az egyenletből: a húst. Azonban nem minden olyan könnyű, mint amilyennek látszik.

A húsmentes étrend nemcsak arról szól, hogy megpróbálunk valahogy az állati termék nélkül élni és enni, hanem arról is, hogy minél színesebb, finomabb és táplálóbb fogásokat készítünk. Ennek lehetnek buktatói, ezeket fogjuk most megtanulni elkerülni. De ne aggódjunk, van rengeteg kapaszkodója is a húsmentes étrendnek, ezekről is szót ejtünk majd.

4 hiba, amit kerülj el, ha most váltottál húsmentes étrendre

Húsos ételeket próbálsz újraalkotni

Főleg amikor még friss a húsos élmény, akkor nehéz nem húsos fejjel gondolkozni a konyhában. Még be vannak rögzülve a hússal főzés szokásai, receptjei, technikái. Teljesen logikus reakció lehet, hogy az elején olyan fogásokat próbálunk megfőzni, amiket már ismerünk, csak a hús nélkül.

Azonban ez sokszor zsákutca lehet, mert a hús kihagyásával készült ételek soha nem lesznek ugyanolyanok. Ez gyakran csalódáshoz vezethet: nem leszünk elégedettek a főztünkkel, lehangoltak leszünk és elveszítjük a motivációnkat.

TIPP: ehelyett inkább keressünk kifejezetten húsmentes, zöldséges recepteket, amelyek nem helyettesíteni akarnak, hanem a saját lábukon állnak.

Mentás borsós rizottó

A krémes, mégis enyhén roppanós rizottót, nem is oly nehéz elkészíteni, csupán egy kis odafigyelést, és törődést igényel. A lelke az alaplé, amit érdemes forrón adagolgatni hozzá. ...

Nem lesz elég laktató az étel

A hús kihagyása olyan szituációt is okozhat, hogy az ételünkből hiányzik majd valami, nevesen a hússal járó laktató faktor. Ha nem pótoljuk valamilyen más, fehérjedús és tápláló alapanyaggal (pl. hüvelyes, tofu, stb.), csak egy „üres”, zöldséges étkezésben lesz részünk.

A tészta, a krumpli és a rizs önmagukban nem annyira laktatóak, és az általuk okozott telítettségérzés hamar elmúlik. Míg jó alapot adnak a húsmentes fogásoknak, tényleg csak alapok ezek, és ki kell őket egészíteni.

TIPP: a legtöbb zöldséggel nem lehet annyira jóllakni, ezért kell melléjük valamilyen hüvelyest párosítani, vagy az ételt egy jó adag gabonás körettel tálalni. Jó út lehet még, ha tényleg sok különböző zöldséget főzünk össze.

Kimarad a főétel

A hús tagadhatatlanul a főétel helyét tölti be, és amikor ez kikerül a képből, akkor egy űr tátong majd a tányéron, amit kénytelenek vagyunk betölteni. Zöldségekkel pedig ezt nem olyan egyszerű megtenni, egy jó adag kreativitás kell hozzá.

TIPP: készítsünk több fogást (pl. levest és tésztát), és mindig számoljunk valamilyen körettel. Még egy közepes adag saláta is sokat hozzátehet az étkezésünkhöz. Mindig állítsunk valamilyen laktató zöldségek a középpontba, e köré építsük fel az étel többi részét.

Sóskavajas tészta fenyőmaggal

Ez a friss sóskából, vajból és olasz pappardelle tésztából készült fogás pofon egyszerű, ráadásul újraértelmezi mindazt, amit eddig a sóska konyhai felhasználásáról gondoltál. ...

Lencsebolognai

Erre a lencsére még azok is ránéznek, akik nem húsmentesen étkeznek! A klasszikus bolognai ragu zöldséges változatának titka a lencse, ami a darált húshoz hasonló állagot kölcsönöz ...

Mindig ugyanazt főzöd

Sok étel kiesik a repertoárból, amikor az ember elhagyja a húst, és a kezdő hetekben úgy tűnhet, hogy csak a gabona, a tészta és a krumpli marad. Azonban a hatodik különböző tésztaétel után egy kicsit betelhet a pohár, ilyenkor pedig bizony új lehetőségeket kell keresni.

TIPP: merüljünk el minél több különböző nemzetközi konyhában, vegyünk inspirációt ezekből. Az ázsiai és dél-amerikai ételek között például rengeteg húsmentes van, ráadásul változatosak, sokszínűek és laktatók.

Töltött gömbcukkini

Színekben nincs hiány, találsz világos zöldet, mint a közönséges tök, sötétzöldet, mint a sima cukkini, vagy éppen sárgát, mint a salátacukkini a gömböcskék között. Itt a nyár, ...

Kelkáposztapesztós lasagne

Múlt héten rendeltem kelkáposztát, hogy rakott kelt készítsek, aztán a csomagokat kipakolva szembesültem a ténnyel, valamit mellé nézhettem az online felületen, ugyanis két hatalmas fej ...

Sóskafőzelék tükörtojással

Gyermekkori kedvencem, de most is ugyan annyira lázba hoz, ezért készítek belőle nagy adagot, hogy nekem is jusson elegendő. Mondjuk ilyen nincs, mert amikor elfogy már a következő alkalomra ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Húsmentes ötletek, tippek és receptek mindenkinek:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...