Ha a klasszikus húsmentes ételeket böngésszük, valószínűleg a következő dolgok fognak velünk szembejönni: rántott sajt és rántott zöldségek rizzsel vagy krumplival, paradicsomos tészta, minden mennyiségben, esetleg szomorú zöldsaláták. Sajnos a klasszikus húsmentes ételek ezt a szűk kört ritkán lépik át, ezért nem árthat egy kis inspiráció a főzéshez. Ez a cikk is ebben segít.
Soha ne rántsunk zöldséget
Ami a húsokra igaz, az általában a zöldségekkel és más vegetáriánus ételekkel egyáltalán nem működik. Így van ez a panírozással és az olajban sütéssel is.
Mivel a legtöbb zöldségnek elég magas a nedvességtartalma, nem bírja jól az olajban sütést. A panírozásuk is nehezebb, általában több réteg liszt, tojás és zsemlemorzsa kell ahhoz, hogy teljesen bevonjunk egy darabot.
A kisütött étel sem az igazi: ugyan kívül ropogós lesz, de ez egyedül a panírra igaz, a zöldség belül kellemetlenül forró és leves lesz.
Sokkal jobban járunk, ha a következő konyhai módszerekhez folyamodunk: tepsin, sütőben sütés, magas lángon pirítás (stir fry) és kevés olajon, serpenyőben párolás.
A fenti módszerekkel mind adhatunk plusz ízt a zöldségnek azáltal, hogy forró fémnek tesszük ki őket. Ilyenkor kissé leég, enyhén karamellizálódik minden darab, ettől mélyül az ízük és szinte ropogósak lesznek.
A sajtot inkább grillezzük
Szintén gyakori szereplő a rántott sajt, amit egyrészt könnyű rosszul csinálni, másrészt gyorsan meg lehet unni. Egyszerre orvosolhatjuk ezt a két problémát, ha inkább a grillezés felé vesszük az irányt.
Persze nem kell ehhez egy nagy, kerti grill, megteszi egy egyszerű grillserpenyő is. Ebben süthetünk különböző sajtokat.
Igen, különbözőeket: hagyjuk magunk mögött a trappistát, ez maradjon meg a szendvicsekbe. Süssünk camembert-t, fetát, friss sajtokat (pl. halloumi, paneer). Nem folynak szét sütés közben, mégis kellemesen megolvadnak. Egy friss salátával és valamilyen öntettel tálaljuk.
A tészta nem csak paradicsomos lehet
A tészta könnyen elkészíthető és egyszerű étel, ezért láthatjuk sokszor vegetáriánus válogatásokban. Viszont szomorú tény, hogy a választék csak ritkán akar túllépni a paradicsomos szószon, ami egy idő után nagyon unalmas tud lenni.
A paradicsom mellett készítsünk tejszínes, pestós, de akár egyszerű zöldséges-olajos tésztákat is. Az utóbbihoz semmi más nem kell, csupán pirított vagy párolt zöldségek, tetszés szerinti fűszerek és olaj.
Ha kellő mennyiségű zöldséget teszünk bele, ami állagban, ízben és színben mind különböző, akkor egyáltalán nem fog feltűnni a szósz hiánya. Amennyiben étrendünk engedi, szórjuk meg sajttal, esetleg más feltétekkel (pl. pirított vagy ecetes hagyma, olajos magvak).
Újítsunk köretben is
A köret is legalább olyan fontos, mint maga a főétel. A megszokott rizs-hasábburgonya kettősön túl rengeteg más lehetőség vár minket.
A gabonák közül kóstoljuk meg a bulgurt, kuszkuszt, hajdinát, kölest. Krumpliból pedig készítsünk izgalmasabb köretet: bolondítsuk meg más zöldségekkel, fűszerekkel, olajjal vagy ecettel.ű
Ha még többet olvasnál a HÚSBAVÁGÓ kampányunkról, nézd meg főszerkesztőnk levelét, vagy kövesd a Nosaltyt itt, a Facebookon, Instagramon, YouTube-on vagy a Viberen a húsmentes hét kapcsolódó tartalmaiért!
Egy húsmentes konyha legfinomabb titkai: