Készítsd el a saját, egyedi maradékmentő pestódat, itt az alaprecept

Mit szólnánk egy olyan recepthez, amivel egyszerre megmenthetjük a konyhában fonnyadó zöldeket, és még egy elképesztően finom szószt is kapunk, amivel bármilyen ételt könnyen feldobhatunk? Ha felkeltette az érdeklődésünket, olvassunk tovább!

Ez a maradékmentő pesto, igazából csak idézőjelesen vehet részt a kategóriában, hiszen nem ugyanaz, mint a tradicionális olasz recept alapján készülő bazsalikomos szósz. De ez mindegy is, hiszen elég, ha segítségül hívjuk az alapreceptet, és a hozzávalókat arra cseréljük, ami éppen van otthon. A maradékmentő pesto teljesen olyan ízű, színű és állagú lesz, amilyennek mi szeretnénk, csak rajtunk áll, mit teszünk bele.

Alkosd meg a saját, egyedi maradékmentő pestódat, itt az alaprecept

Miből áll egy pesto?

Nézzük meg alaposan a klasszikus pesto receptjét! Ha ezt megismerjük, tulajdonképpen a kezünkben lesz egy alaprajz, amivel szabadon kísérletezhetünk a konyhában.

Az egyenlet a következő: bazsalikom+olajos mag+fokhagyma+sajt+olaj+fűszerek.

Ezeket a hozzávalókat kell fejben tartanunk, hogy el tudjunk indulni a saját maradékmentő pestónk felé vezető úton.

Zöldek

Persze a bazsalikom elég drága, és nem mindig kapható frissen. És nem is lenne maradékmentő a pestónk, ha nem azt használnánk, ami otthon fonnyad a konyhában.

A fűszernövényeken kívül használhatjuk zöldségek ehető leveleit: répa, retek zöldjét. Spenót, sóska, kelkáposzta és saláta levelei is mehetnek bele. Újhagymával és metélőhagymával némi erőt is kölcsönözhetünk neki.

Figyeljünk oda az erőteljes ízekre: ha több különböző zöldet használunk, a semlegesekből (pl. saláta, spenót) legyen több, az intenzívekből (pl. fűszernövények, kelkáposzta) kevesebb. Az is opció, ha blansírozással elvesszük a túl erős aromák egy részét.

Magvak

Az olajos magtól sokkal gazdagabb lesz a szósz állaga és íze. Használjunk bármit, amit otthon találunk, körülbelül egy maréknyi mennyiséggel.

Nem szükséges megpirítani őket: ezzel ugyan mélyül az ízük, de szárazabbak is lesznek, ami ronthat a pesto krémességén.

Sajt

Akkor járunk a legjobban, ha van otthon parmezánunk vagy valamilyen más érett, kemény sajtunk. Ezek aromásak, sósak és zsírosak, amely tulajdonságokat mind átadnak a pestónak.

De nem kell itt megállnunk: használjunk lágy, kenhető sajtokat is. Csak olyat ne válasszunk, aminek vastag kérge van (pl. camembert).

Fűszerek

Itt van lehetőségünk hozzáadni a kedvenc ízeinket. Ez nemcsak szárított fűszer lehet, hanem bármilyen aromás apróság, amit a hűtőben rejtegetünk.

Olaj- és kapribogyó, citrusok héja és leve, szardella és tonhal, fokhagyma, chili és gyömbér mind otthonra talál a szószban, csak a fantáziánk kell hozzá.

Olaj

Az egész szószt valamilyen olajjal tudjuk összehozni. Lehet ugyan semleges ízű napraforgó- vagy repceolajat használni, de sokkal jobban járunk egy karakteres olívaolajjal. Ezzel még több ízes réteget építhetünk.

Aprítógép vagy mozsár

Ha van bennünk kellő elszántság, nekiállhatunk mozsárban krémesre dolgozni a pestót. De megúszhatjuk az egészet egy konyhai aprítóval is.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Ismerd meg velünk az alapokat:

Forrásunk volt

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Osztrák krumplisaláta

Ha Bécsben járok, mindenképpen ennem KELL Wiener Schnitzel-t (bécsi szeletet)! Sokszor volt már szerencsénk egymáshoz, de talán legutóbb adták hozzá a legfinomabb krumplisalátát. Ezt ...