Készítsd el a saját, egyedi maradékmentő pestódat, itt az alaprecept

Mit szólnánk egy olyan recepthez, amivel egyszerre megmenthetjük a konyhában fonnyadó zöldeket, és még egy elképesztően finom szószt is kapunk, amivel bármilyen ételt könnyen feldobhatunk? Ha felkeltette az érdeklődésünket, olvassunk tovább!

Ez a maradékmentő pesto, igazából csak idézőjelesen vehet részt a kategóriában, hiszen nem ugyanaz, mint a tradicionális olasz recept alapján készülő bazsalikomos szósz. De ez mindegy is, hiszen elég, ha segítségül hívjuk az alapreceptet, és a hozzávalókat arra cseréljük, ami éppen van otthon. A maradékmentő pesto teljesen olyan ízű, színű és állagú lesz, amilyennek mi szeretnénk, csak rajtunk áll, mit teszünk bele.

Alkosd meg a saját, egyedi maradékmentő pestódat, itt az alaprecept

Miből áll egy pesto?

Nézzük meg alaposan a klasszikus pesto receptjét! Ha ezt megismerjük, tulajdonképpen a kezünkben lesz egy alaprajz, amivel szabadon kísérletezhetünk a konyhában.

Az egyenlet a következő: bazsalikom+olajos mag+fokhagyma+sajt+olaj+fűszerek.

Ezeket a hozzávalókat kell fejben tartanunk, hogy el tudjunk indulni a saját maradékmentő pestónk felé vezető úton.

Zöldborsópestós fusilli

A laza nyári esték tökéletes párja, friss, zsenge zöldborsóval, magvakkal, bazsalikommal és persze parmezánnal! Zöldborsópesztós fusilli, egy kis szárított paradicsommal! ;)

Rukkolapesto

Ízletes pestot szinte bármiből lehet készíteni, most a kesernyés rukkolára került a sor. A lelkét a pirított olajos magvak, az olíva- és tökmagolaj, illetve egy kevés fokhagyma adja.

Zakuszka ihlette sült paprika pesto

Gyors vacsora, ami csavaros üvegbe téve több estét is megmenthet. Ihletője a zakuszka, de ha valaki szeretné krémesebbé tenni, rakhat bele egy-két kanál ricottát is. :)

Zöldek

Persze a bazsalikom elég drága, és nem mindig kapható frissen. És nem is lenne maradékmentő a pestónk, ha nem azt használnánk, ami otthon fonnyad a konyhában.

A fűszernövényeken kívül használhatjuk zöldségek ehető leveleit: répa, retek zöldjét. Spenót, sóska, kelkáposzta és saláta levelei is mehetnek bele. Újhagymával és metélőhagymával némi erőt is kölcsönözhetünk neki.

Figyeljünk oda az erőteljes ízekre: ha több különböző zöldet használunk, a semlegesekből (pl. saláta, spenót) legyen több, az intenzívekből (pl. fűszernövények, kelkáposzta) kevesebb. Az is opció, ha blansírozással elvesszük a túl erős aromák egy részét.

Magvak

Az olajos magtól sokkal gazdagabb lesz a szósz állaga és íze. Használjunk bármit, amit otthon találunk, körülbelül egy maréknyi mennyiséggel.

Nem szükséges megpirítani őket: ezzel ugyan mélyül az ízük, de szárazabbak is lesznek, ami ronthat a pesto krémességén.

Sajt

Akkor járunk a legjobban, ha van otthon parmezánunk vagy valamilyen más érett, kemény sajtunk. Ezek aromásak, sósak és zsírosak, amely tulajdonságokat mind átadnak a pestónak.

De nem kell itt megállnunk: használjunk lágy, kenhető sajtokat is. Csak olyat ne válasszunk, aminek vastag kérge van (pl. camembert).

Fűszerek

Itt van lehetőségünk hozzáadni a kedvenc ízeinket. Ez nemcsak szárított fűszer lehet, hanem bármilyen aromás apróság, amit a hűtőben rejtegetünk.

Olaj- és kapribogyó, citrusok héja és leve, szardella és tonhal, fokhagyma, chili és gyömbér mind otthonra talál a szószban, csak a fantáziánk kell hozzá.

Olaj

Az egész szószt valamilyen olajjal tudjuk összehozni. Lehet ugyan semleges ízű napraforgó- vagy repceolajat használni, de sokkal jobban járunk egy karakteres olívaolajjal. Ezzel még több ízes réteget építhetünk.

Aprítógép vagy mozsár

Ha van bennünk kellő elszántság, nekiállhatunk mozsárban krémesre dolgozni a pestót. De megúszhatjuk az egészet egy konyhai aprítóval is.

Spárgás-pestos melegszendvics

Az olvadó sajt, a friss fűszernövények és a zöldspárga íze, együtt hozza a tavaszi hangulatot. Ez az igazán kiadós melegszendvics tökéletes eleme lehet egy ráérős reggelinek.

Krémes fodroskel-pestós spagetti

Szinte bármiből lehet pestót készíteni. Lényeg, hogy a fokhagyma, az olajos magvak és parmezán szentháromsága ne törjön meg. Nagy kedvenceim közé tartoznak az élénkzöld szószok és ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Ismerd meg velünk az alapokat:

Forrásunk volt

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...