Készítsd el a saját, egyedi maradékmentő pestódat, itt az alaprecept

Mit szólnánk egy olyan recepthez, amivel egyszerre megmenthetjük a konyhában fonnyadó zöldeket, és még egy elképesztően finom szószt is kapunk, amivel bármilyen ételt könnyen feldobhatunk? Ha felkeltette az érdeklődésünket, olvassunk tovább!

Ez a maradékmentő pesto, igazából csak idézőjelesen vehet részt a kategóriában, hiszen nem ugyanaz, mint a tradicionális olasz recept alapján készülő bazsalikomos szósz. De ez mindegy is, hiszen elég, ha segítségül hívjuk az alapreceptet, és a hozzávalókat arra cseréljük, ami éppen van otthon. A maradékmentő pesto teljesen olyan ízű, színű és állagú lesz, amilyennek mi szeretnénk, csak rajtunk áll, mit teszünk bele.

Alkosd meg a saját, egyedi maradékmentő pestódat, itt az alaprecept

Miből áll egy pesto?

Nézzük meg alaposan a klasszikus pesto receptjét! Ha ezt megismerjük, tulajdonképpen a kezünkben lesz egy alaprajz, amivel szabadon kísérletezhetünk a konyhában.

Az egyenlet a következő: bazsalikom+olajos mag+fokhagyma+sajt+olaj+fűszerek.

Ezeket a hozzávalókat kell fejben tartanunk, hogy el tudjunk indulni a saját maradékmentő pestónk felé vezető úton.

Zöldek

Persze a bazsalikom elég drága, és nem mindig kapható frissen. És nem is lenne maradékmentő a pestónk, ha nem azt használnánk, ami otthon fonnyad a konyhában.

A fűszernövényeken kívül használhatjuk zöldségek ehető leveleit: répa, retek zöldjét. Spenót, sóska, kelkáposzta és saláta levelei is mehetnek bele. Újhagymával és metélőhagymával némi erőt is kölcsönözhetünk neki.

Figyeljünk oda az erőteljes ízekre: ha több különböző zöldet használunk, a semlegesekből (pl. saláta, spenót) legyen több, az intenzívekből (pl. fűszernövények, kelkáposzta) kevesebb. Az is opció, ha blansírozással elvesszük a túl erős aromák egy részét.

Magvak

Az olajos magtól sokkal gazdagabb lesz a szósz állaga és íze. Használjunk bármit, amit otthon találunk, körülbelül egy maréknyi mennyiséggel.

Nem szükséges megpirítani őket: ezzel ugyan mélyül az ízük, de szárazabbak is lesznek, ami ronthat a pesto krémességén.

Sajt

Akkor járunk a legjobban, ha van otthon parmezánunk vagy valamilyen más érett, kemény sajtunk. Ezek aromásak, sósak és zsírosak, amely tulajdonságokat mind átadnak a pestónak.

De nem kell itt megállnunk: használjunk lágy, kenhető sajtokat is. Csak olyat ne válasszunk, aminek vastag kérge van (pl. camembert).

Fűszerek

Itt van lehetőségünk hozzáadni a kedvenc ízeinket. Ez nemcsak szárított fűszer lehet, hanem bármilyen aromás apróság, amit a hűtőben rejtegetünk.

Olaj- és kapribogyó, citrusok héja és leve, szardella és tonhal, fokhagyma, chili és gyömbér mind otthonra talál a szószban, csak a fantáziánk kell hozzá.

Olaj

Az egész szószt valamilyen olajjal tudjuk összehozni. Lehet ugyan semleges ízű napraforgó- vagy repceolajat használni, de sokkal jobban járunk egy karakteres olívaolajjal. Ezzel még több ízes réteget építhetünk.

Aprítógép vagy mozsár

Ha van bennünk kellő elszántság, nekiállhatunk mozsárban krémesre dolgozni a pestót. De megúszhatjuk az egészet egy konyhai aprítóval is.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Ismerd meg velünk az alapokat:

Forrásunk volt

Címlapról ajánljuk