Pesto sajt nélkül? Igen, lehetséges! Tudjuk, a parmezán a pesto egyik alapvető hozzávalója, és olyan ez, mint a Jenga, ha kiveszel egy tartóelemet, az egész építmény összeomlik. Vannak azonban megoldások, amikkel pótolhatod a sajtos ízt, állati eredetű hozzávalók nélkül a tökéletes vegán pestóban. Mutatjuk is!
Egy kis csavar: használj sörélesztőpelyhet!
A legjobb vegán megoldás a sajt íz helyettesítésére a sörélesztőpehely. Általában ugyanannyi mehet belőle, mint amennyi sajt kellene a pestóhoz.
A sörélesztőpehely íze megosztó, és ha nem is vagy az a típus, aki jó pár kanállal szór mondjuk a popcornjára, a pestóban kevésbé fog előjönni ez a jellegzetes íz, mivel ott lesz mellette a fokhagyma, a bazsalikom és a citrom, ami ellensúlyozza.
Az umami hatásért: miso
Amy Chaplin szerző szerint a vegán pesto titka nem más, mint a miso. Ő fehér misót használ a parmezán helyettesítésére. A kicsi édes mellett az intenzív umami hatásért a legjobb, amit tehetsz, hogy misóval készíted a pestót. Mivel a miso elég sós önmagában, ezért a többi sós alapanyaggal óvatosan bánj.
Mélységért: sült gomba
Igen, tényleg. Amikor megsütöd, a gomba íze komplex és savanykás lesz. Tiszta umami, csak a parmezán nélkül. A főtt gomba is jól elkeveredik a szószokban, tartást ad nekik anélkül, hogy szemcsés lenne a végeredmény vagy bármilyen nem kívánt textúra kerülne bele.
Textúráért: napon szárított paradicsom
Bizony, napon szárított paradicsomot is adhatsz a pestódhoz parmezán helyett. Nem teljesen azonos a csere, de az ízélmény ott lesz. A végén kicsit rusztikus textúrát kapsz , illetve nem meglepő módon piros színű lesz a pestód ilyenkor. Enyhén savanykás ízre számíts egy kis édes aromával. A szárított paradicsomból pedig az olajban úszkáló fajtát válaszd inkább.
Egy kis csípős: jöhet a chili
Meera Sodha szerző és receptfejlesztő egy szokatlan alapanyaggal csavarta meg a pestóját: chilit használt. A fenyőmag helyett pisztáciát, emellett egy kis chilit is vágott bele. Kenőkének vagy mártogatósnak is kiváló a végeredmény.
Ha krémesen szereted: áztatott kesudió
Ha extra krémes pestóra vágysz, de nem akarsz tejterméket használni, akkor eláruljuk mire lesz szükséged: kesudióra. A fenyőmag helyett egy éjszakára áztass be kesut, majd szűrd le. Először a kesut aprítsd, majd ahhoz add hozzá a pesto többi hozzávalóját. Könnyű, levegős pestót fogsz így kapni, de kell bele majd só és citrom, hogy ne legyen túl lágy az íze.
A sósságért: nori
A ropogós nori lapok épp úgy sósak, mint a parmezán. Morzsold apró darabokra a lapokat mielőtt az aprítóba teszed őket, így nem egy nagy hínárdarabra fog emlékeztetni a szószban. De azt is megpróbálhatod, hogy citromlébe áztatod a nori lapokat, ez is segít, hogy jobban elkeveredjenek.
Teszteld ezeken a recepteken a különböző helyettesítőket:
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Még több szuper tartalom, ha vegán vagy: