Zsemlemorzsás böjti karfiol vajas burgonyával
cukormentes
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
Marti48
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
- 4% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 13% Zsír
-
350g karfiol35 kcal
-
250g burgonya144 kcal
-
50g vaj359 kcal
-
30g zsemlemorzsa119 kcal
-
0g só0 kcal
-
75g tejföl149 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
-
25g parmezán sajt98 kcal
Összesen
904
kcal
- 4% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 13% Zsír
-
700g karfiol70 kcal
-
500g burgonya289 kcal
-
100g vaj717 kcal
-
60g zsemlemorzsa237 kcal
-
0g só0 kcal
-
150g tejföl297 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
-
50g parmezán sajt196 kcal
Összesen
1806
kcal
- 4% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 13% Zsír
-
44.9g karfiol4 kcal
-
32.1g burgonya19 kcal
-
6.4g vaj46 kcal
-
3.8g zsemlemorzsa15 kcal
-
0g só0 kcal
-
9.6g tejföl19 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
-
3.2g parmezán sajt13 kcal
Összesen
116
kcal
- 4% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 70% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 21.7 g
Zsír
-
Összesen 63.5 g
-
Telített zsírsav 37 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 17 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 169 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1669.7 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 18 mg
-
Kálcium 492 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 97 mg
-
Foszfor 460 mg
-
Nátrium 595 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 65.7 g
-
Cukor 9 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 349.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 487 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 105 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 32 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 148 micro
-
Kolin: 117 mg
-
Retinol - A vitamin: 477 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 116 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 21 micro
Összesen
904
kcal
- 4% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 70% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 43.5 g
Zsír
-
Összesen 126.9 g
-
Telített zsírsav 74 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 35 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 338 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3339.4 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 36 mg
-
Kálcium 984 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 193 mg
-
Foszfor 921 mg
-
Nátrium 1191 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 131.3 g
-
Cukor 17 mg
-
Élelmi rost 16 mg
VÍZ
-
Összesen 699.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 974 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 210 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 65 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 296 micro
-
Kolin: 233 mg
-
Retinol - A vitamin: 953 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 232 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 43 micro
Összesen
1806
kcal
- 4% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 70% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 2.8 g
Zsír
-
Összesen 8.1 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 22 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 214.1 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 63 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 59 mg
-
Nátrium 76 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 8.4 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 44.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 62 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 13 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 19 micro
-
Kolin: 15 mg
-
Retinol - A vitamin: 61 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 15 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 3 micro
Összesen
116
kcal
Hozzávalók
-
1 közepes db karfiol
-
5 közepes db burgonya
-
6 ek zsemlemorzsa
-
só ízlés szerint
Elkészítés
- Megtisztítjuk a karfiolt, jól leöblítjük, és pároló lábasban megfőzzük. Egyidejűleg feltesszük főni a krumplit héjastól (előzőleg mossuk le ezt is).
- Amíg a krumpli és a karfiol hűl, a vaj felében pirítsuk meg a zsemlemorzsát. Tegyük félre, és hámozzuk meg a krumplit, karikázzuk fel, és pirítsuk meg zsemleszínűre a maradék vaj 2/3-ban. Egy tűzálló lapos edénybe (pl. jénai piteforma) öntsük be a megpirított krumplit, és rendezzük el az edény szélén. Középre halmozzuk a karfiol rózsákat, megszórjuk a vajas prézlivel, és a maradék vajat kis darabonként a karfiol nyílásokba dugdossuk. Ízlés szerint sózzuk.
- Az egészet 200 fokra előmelegített sütőben kb. 20 percig forrósítjuk addig, amíg a vajdarabkák beleolvadnak a karfiol belsejébe.
- A tálaláskor igény szerint felforrósított tejfölt, frissen reszelt parmezánt és durvára vágott petrezselymet adunk az adagokhoz.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 30x30
- Sütés ideje: 20 perc
- Elkészítettem: 60 alkalommal
- Receptkönyvben: 30
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 1491
- Feltöltés dátuma: 2014. március 22.
Ajánló
Ha adunk az étel mellé tejfölt is, akkor egy mogyorónyi vajat tegyünk félre, és ezzel forraljuk fel, sózzuk, pici borsozhatjuk is. Én a párolásból származott levet eltettem karfiolleves alaplének. E fogás előtt kínáljunk egy "jó kis levest" - lsd. pl. karotta- zöldborsó-, avagy gezemicelevesem.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Marti48
317 recept
A "boldog gyermekkor"-ból jól ismert, immáron klasszikusnak számító vajas-zsemlemorzsás változatot választottam böjtös vacsora gyanánt, mely kevesebb vajjal alkalmas fogyókúrázásra is.