Zselé szaloncukor
- 4% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 13% Zsír
-
75g gyümölcslé35 kcal
-
3g lapzselatin11 kcal
-
50g étcsokoládé273 kcal
- 4% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 13% Zsír
-
300g gyümölcslé138 kcal
-
12g lapzselatin42 kcal
-
200g étcsokoládé1092 kcal
- 4% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 13% Zsír
-
58.6g gyümölcslé27 kcal
-
2.3g lapzselatin8 kcal
-
39.1g étcsokoládé213 kcal
- 4% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 53% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.2 g
Zsír
-
Összesen 15.7 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 4 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 243.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 34 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 77 mg
-
Foszfor 108 mg
-
Nátrium 17 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 39.1 g
-
Cukor 31 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 66.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 0 micro
-
Kolin: 1 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 13 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 28 micro
- 4% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 53% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 20.6 g
Zsír
-
Összesen 63 g
-
Telített zsírsav 37 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 19 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 16 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 973.9 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 136 mg
-
Vas 16 mg
-
Magnézium 307 mg
-
Foszfor 433 mg
-
Nátrium 66 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 156.2 g
-
Cukor 125 mg
-
Élelmi rost 15 mg
VÍZ
-
Összesen 266.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 4 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 16 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 0 micro
-
Kolin: 5 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 14 micro
-
β-karotin 52 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 110 micro
- 4% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 53% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4 g
Zsír
-
Összesen 12.3 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 3 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 190.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 27 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 60 mg
-
Foszfor 85 mg
-
Nátrium 13 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 30.5 g
-
Cukor 24 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 52.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 0 micro
-
Kolin: 1 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 10 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 21 micro
Hozzávalók
Elkészítés
- Áztassuk hideg vízbe a zselatinlapokat (ha porból készítjük, ez a lépés kimarad).
- Kis lángon melegítsük fel a gyümölcslevet, tegyük bele az áztatóvízből kivett zselatinlapokat, vagy szórjuk bele a zselatinport és keverjük, amíg feloldódik.
- Folyamatosan kevergetve forraljuk fel a zseléalapot, forrás után még 5 percig főzzük, majd vegyük le a tűzről.
- Öntsük formába (nálam 10 x 24 cm-es téglalap, ebből lett fenti db szám) és hagyjuk legalább 1 napi hűtőben kihűlni és megszilárdulni.
- Vágjuk fel egyenlő (nálam 1 x 2,5 cm-es) darabokra és hagyjuk szobahőmérsékleten, mielőtt csokiba mártjuk.
- Gőz fölött olvasszuk meg a 20 dkg - két tábla - összetört csokit (gőz fölött: tűzhelyre vízzel töltött lábos, arra üveg edény, abba csoki, a víz melegítése -ne felforraljuk- közben gőz termelődik, ez olvasztja fel a csokit (max. 40-45 fokra), ha nem így teszünk, a csoki leéghet és használhatatlanná válhat).
- Miután teljesen felolvadt a csoki zárjuk el a tűzhelyet és az üvegedényt a vizes tálból kivéve hagyjuk hűlni, hogy ne legyen meleg, mert elolvad a zselé - ujjteszt, ha langyos, kezdődhet a mártogatás.
- Tálcára készítsünk ki sütőpapírt - erre kerül a mártott zselé.
- Villára tett zselét mártsuk az olvadt csokiba, emeljük ki és hagyjuk lecsöpögni a felesleget, a villa alján lévő csokit húzzuk le az üvegtál oldalán, majd fogpiszkáló segítségével toljuk le a sütőpapírra a szaloncukrot.
- A bevont zselét tegyük hűvösebb helyre - ne hűtőbe, elég egy konyhánál hűvösebb szoba és hagyjuk megszilárdulni a csokimázat, majd csomagoljuk.
- Csomagolás (hagyományos):
- A sütőpapírból 14 cm széles csíkokat, az alufóliából 10 cm széles csíkokat vágunk.
- A sütőpapír csíkokat egymásra fektetjük és a két hosszú oldalát apró metszésekkel bevagdossuk.
- Végül a csíkokat vízszintesen harmadoljuk (így 9 cm magas darabok lesznek).
- Egy alufólia csíkot vízszintesen elfektetünk, arra ráhelyezzük szintén vízszintesen a sütőpapírt, majd a hozzánk közelebb eső éltől elkezdünk egy szem szaloncukrot betekerni.
- A vágott élt alulra görgetve két oldalon szorosan összenyomjuk.
- Receptkönyvben: 660
- Tegnapi nézettség: 66
- 7 napos nézettség: 638
- Össznézettség: 95368
- Feltöltés dátuma: 2010. december 24.
Ajánló
Bevonás előtt hagyjuk a hűtőből kivett zselét szoba hőmérsékletűre melegedni, különben a csoki túl gyorsan dermed meg és a kakaóvaj kiül a mázon. Mivel zselé esetén nem szabad meleg csokiba mártani, több lépésben lehet a műveletet elvégezni, ha kezd keményedni a felolvasztott csoki, melegítsük fel újra vízgőz fölött, ismét várjuk meg, amíg langyosra hűl és folytatható a mártás. A csokiszökőkútba való étcsoki nálunk nem vált be, nagyon lassan szilárdul, folyósága miatt pedig nem lesz elegendő a csoki vastagsága a szaloncukron.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- Speciális étrendek:
Férjecske elkészítette a marcipán szaloncukrot én pedig ígéretemhez hűen kikísérleteztem a zselés szaloncukor receptjét. Alapvetően nagyon egyszerű, de a negyedik próba után már azt is tudom, hogy a zselé alapot rendesen fel kell forralni, a mártáshoz használt étcsokoládé nem lehet meleg, a mártás előtt szobahőmérsékletre kell hozni a zselét, stb... Mindenesetre összehasonlíthatatlanul finomabb és egészségesebb, mint a bolti és van még idő elkészíteni :-)