Zöldfűszeres csirkemell fokhagymamártással
- 13% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 16% Zsír
-
200g csirkemellfilé240 kcal
-
63g főzőtejszín82 kcal
-
15g fokhagyma20 kcal
-
13g vaj90 kcal
-
25g füstölt szalonna164 kcal
-
21g olívaolaj188 kcal
-
50g fehérbor41 kcal
-
0g só0 kcal
-
3g cukor10 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g rozmaring0 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
0g bazsalikom0 kcal
-
11g petrezselyem4 kcal
- 13% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 16% Zsír
-
800g csirkemellfilé960 kcal
-
250g főzőtejszín328 kcal
-
60g fokhagyma80 kcal
-
50g vaj359 kcal
-
100g füstölt szalonna655 kcal
-
85g olívaolaj751 kcal
-
200g fehérbor164 kcal
-
0g só0 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g rozmaring0 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
0g bazsalikom0 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
- 13% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 16% Zsír
-
50g csirkemellfilé60 kcal
-
15.6g főzőtejszín20 kcal
-
3.8g fokhagyma5 kcal
-
3.1g vaj22 kcal
-
6.3g füstölt szalonna41 kcal
-
5.3g olívaolaj47 kcal
-
12.5g fehérbor10 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.6g cukor2 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g rozmaring0 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
0g bazsalikom0 kcal
-
2.8g petrezselyem1 kcal
- 13% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 68% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 49.9 g
Zsír
-
Összesen 61.4 g
-
Telített zsírsav 21 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 30 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 217 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 951 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 50 mg
-
Kálcium 126 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 77 mg
-
Foszfor 546 mg
-
Nátrium 147 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 11.7 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 266.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 212 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 20 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 199 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 21 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 39 micro
-
Kolin: 185 mg
-
Retinol - A vitamin: 162 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 603 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 628 micro
- 13% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 68% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 199.5 g
Zsír
-
Összesen 245.5 g
-
Telített zsírsav 84 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 121 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 24 g
-
Koleszterin 869 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3803.9 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 200 mg
-
Kálcium 502 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 309 mg
-
Foszfor 2184 mg
-
Nátrium 589 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 46.7 g
-
Cukor 23 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 1067.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 849 micro
-
B6 vitamin: 8 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 19 mg
-
C vitamin: 79 mg
-
D vitamin: 13 micro
-
K vitamin: 798 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 83 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 154 micro
-
Kolin: 740 mg
-
Retinol - A vitamin: 648 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2411 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2511 micro
- 13% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 68% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 12.5 g
Zsír
-
Összesen 15.3 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 54 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 237.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 31 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 19 mg
-
Foszfor 137 mg
-
Nátrium 37 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 2.9 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 66.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 53 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 50 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 10 micro
-
Kolin: 46 mg
-
Retinol - A vitamin: 41 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 151 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 157 micro
Hozzávalók
-
80 dkg csirkemellfilé
-
250 ml főzőtejszín
-
1 fej fokhagyma
-
5 dkg vaj
-
10 dkg füstölt szalonna
-
1 dl olívaolaj
-
só ízlés szerint
-
1 ek cukor
-
1 csokor petrezselyem
Elkészítés
- A csirkemellet 6 darab, kb. 1 cm vastag szeletekre vágjuk, majd kiklopfoljuk. Mindkét oldalukat megszórjuk őrölt fekete borssal, de csak az egyik oldalukat sózzuk meg. A sómentes oldalt megszórjuk a friss (vagy szárított) rozmaringgal, kakukkfűvel és bazsalikommal.
- A hússzeletek fűszerezett oldalára egy kevés olívaolajat öntünk, és a fűszereket belemasszírozzuk a szeletekbe, majd kb. 20 percre félretesszük, hogy a hús magába szívhassa a fűszerek ízét.
- Ameddig a hús pácolódik, elkészítjük a tejszínes-fokhagymás mártást. Ehhez megpucolunk 5 gerezd fokhagymát, két gerezdet pedig késlappal szétnyomunk.
- A füstölt szalonnát kb. 1 cm-es kockákra vágjuk, közepes lángon zsírjára pirítjuk, eközben hozzádobjuk a két szétnyomott fokhagymát, majd miután a hagyma megpirult, kivesszük. 3 gerezd fokhagymát apróra szelünk, és hozzáadjuk a szalonnához.
- Miután a hagyma már kezd kissé pirulni, hozzáadjuk a tejszínt, sózzuk, megszórjuk őrölt fekete és fehérborssal (kb. 1-1 teáskanálnyit teszünk hozzá ízlés szerint), hozzáadunk egy csipet őrölt szerecsendiót, majd felöntjük 1 dl száraz fehérborral.
- Mikor a mártásunk már kezd kissé besűrűsödni, hozzáreszelünk még 2 gerezd fokhagymát, majd 1 ek cukrot. (Igen, cukrot. Nem tévedés.) A mártást jól elkeverjük, összeforraljuk, és már kész is.
- A pácolt hússzeletek fűszeres oldalát is megsózzuk, fél csokor petrezselyemről lecsipkedjük a leveleket, a másik részét apróra szeljük.
- A hússzeletekre helyezünk pár levél friss petrezselymet, majd a szélesebb részétől kiindulva felcsavarjuk a húst úgy, hogy a fűszeres töltelék belülre kerüljön. Most egy "húsroládot" kapunk, amit kb. 1 centiméterenként fogvájóval átszúrunk, így rögzítjük a tekercset. Ezt követően a fogvájók között felszeljük a húst, így kis 1cm-es hústekercseket kapunk.
- Teflon serpenyőbe felolvasztjuk a vajat, hozzáadunk 4 bő ek olívaolajat, kb. 1 dl száraz fehérbort, majd közepes lángon a húsfalatkáink mindkét oldalát megpirítjuk. Ügyeljünk arra, hogy a hús jól átsüljön, de azért ne égessük meg.
- A kisült húsgöngyölögeket tányérra helyezzük, eltávolítjuk belőlük a fogvájót, köretnek penne tésztát adunk, amit meglocsolunk a tejszínes-fokhagymás mártással, és megszórjuk a maradék apróra vágott petrezselyemzölddel.
- Sütés ideje: 6 perc
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 57
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 5088
- Feltöltés dátuma: 2012. február 24.
Ajánló
Száraz fehérborral fogyasztjuk.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Az étel egyszerű és nagyszerű, friss zöldfűszerekkel az igazi, de a recept születésekor tél van, a fűszerkertet pedig hó lepi. Azzal, hogy a fűszereket a hús belsejébe varázsoljuk, megússzuk azt, hogy esetleg sütés közben megégjenek és elrontsák az étel ízét. Azzal, hogy a húst vajban sütjük, a csirkemell szaftosabbá válik, azért ügyeljünk rá, hogy ne szárítsuk ki. A zöldfűszeres csirkének harmónikus kiegészítője a fokhagymás mártás, melynek erejét megnyestük a cukorral, mely kellemesen édeskéssé teszi az ételt. A mártást egyébként főételként is elkészíthetjük tésztához, ekkor még reszelt füstölt sajttal szórjuk meg az ételt, nem fogunk benne csalódni. Diétázók, fogyókúrázók a csirketekercseket friss salátával is fogyaszthatják, vaj helyett használhatnak csak olívaolajat, és így máris felére nyestük az ételünk kalóriatartalmát. Az ételhez remekül passzol a száraz fehérbor, mindenkinek jó étvágyat kívánok hozzá!