r
Nosalty Logó

Zöldfűszeres csirkemell fokhagymamártással

0,0

0 ÉRTÉKELÉS0 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
NS
Zöldfűszeres csirkemell fokhagymamártással
adag
Idő
perc
Költség
költséges
Nehézség
közepes

Hozzávalók

839
Kalória
49.9g
Fehérje
11.7g
Szénhidrátok
61.4g
Zsír
266.9g
Víz
217.3g
Koleszterin
654.8mg
Rost
5.8g
Cukor
  • 13% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 16% Zsír
Összesen 839 kcal
  • 13% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 16% Zsír
Összesen 3352 kcal
  • 13% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 16% Zsír
Összesen 208 kcal
  • 13% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    49.9 g

Zsír

  • Összesen
    61.4 g
  • Telített zsírsav
    21 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    30 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    217 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    951 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    50 mg
  • Kálcium
    126 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    77 mg
  • Foszfor
    546 mg
  • Nátrium
    147 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    11.7 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    266.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    212 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    20 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    199 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    21 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    39 micro
  • Kolin:
    185 mg
  • Retinol - A vitamin:
    162 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    603 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    628 micro
Összesen 839 kcal
  • 13% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    199.5 g

Zsír

  • Összesen
    245.5 g
  • Telített zsírsav
    84 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    121 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    24 g
  • Koleszterin
    869 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3803.9 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    200 mg
  • Kálcium
    502 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    309 mg
  • Foszfor
    2184 mg
  • Nátrium
    589 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    46.7 g
  • Cukor
    23 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    1067.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    849 micro
  • B6 vitamin:
    8 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    19 mg
  • C vitamin:
    79 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    798 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    83 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    154 micro
  • Kolin:
    740 mg
  • Retinol - A vitamin:
    648 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2411 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2511 micro
Összesen 3352 kcal
  • 13% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12.5 g

Zsír

  • Összesen
    15.3 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    54 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    237.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    31 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    19 mg
  • Foszfor
    137 mg
  • Nátrium
    37 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    2.9 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

Víz

  • Összesen
    66.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    53 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    50 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    10 micro
  • Kolin:
    46 mg
  • Retinol - A vitamin:
    41 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    151 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    157 micro
Összesen 208 kcal

Elkészítés

  1. A csirkemellet 6 darab, kb. 1 cm vastag szeletekre vágjuk, majd kiklopfoljuk. Mindkét oldalukat megszórjuk őrölt fekete borssal, de csak az egyik oldalukat sózzuk meg. A sómentes oldalt megszórjuk a friss (vagy szárított) rozmaringgal, kakukkfűvel és bazsalikommal.
  2. A hússzeletek fűszerezett oldalára egy kevés olívaolajat öntünk, és a fűszereket belemasszírozzuk a szeletekbe, majd kb. 20 percre félretesszük, hogy a hús magába szívhassa a fűszerek ízét.
  3. Ameddig a hús pácolódik, elkészítjük a tejszínes-fokhagymás mártást. Ehhez megpucolunk 5 gerezd fokhagymát, két gerezdet pedig késlappal szétnyomunk.
  4. A füstölt szalonnát kb. 1 cm-es kockákra vágjuk, közepes lángon zsírjára pirítjuk, eközben hozzádobjuk a két szétnyomott fokhagymát, majd miután a hagyma megpirult, kivesszük. 3 gerezd fokhagymát apróra szelünk, és hozzáadjuk a szalonnához.
  5. Miután a hagyma már kezd kissé pirulni, hozzáadjuk a tejszínt, sózzuk, megszórjuk őrölt fekete és fehérborssal (kb. 1-1 teáskanálnyit teszünk hozzá ízlés szerint), hozzáadunk egy csipet őrölt szerecsendiót, majd felöntjük 1 dl száraz fehérborral.
  6. Mikor a mártásunk már kezd kissé besűrűsödni, hozzáreszelünk még 2 gerezd fokhagymát, majd 1 ek cukrot. (Igen, cukrot. Nem tévedés.) A mártást jól elkeverjük, összeforraljuk, és már kész is.
  7. A pácolt hússzeletek fűszeres oldalát is megsózzuk, fél csokor petrezselyemről lecsipkedjük a leveleket, a másik részét apróra szeljük.
  8. A hússzeletekre helyezünk pár levél friss petrezselymet, majd a szélesebb részétől kiindulva felcsavarjuk a húst úgy, hogy a fűszeres töltelék belülre kerüljön. Most egy "húsroládot" kapunk, amit kb. 1 centiméterenként fogvájóval átszúrunk, így rögzítjük a tekercset. Ezt követően a fogvájók között felszeljük a húst, így kis 1cm-es hústekercseket kapunk.
  9. Teflon serpenyőbe felolvasztjuk a vajat, hozzáadunk 4 bő ek olívaolajat, kb. 1 dl száraz fehérbort, majd közepes lángon a húsfalatkáink mindkét oldalát megpirítjuk. Ügyeljünk arra, hogy a hús jól átsüljön, de azért ne égessük meg.
  10. A kisült húsgöngyölögeket tányérra helyezzük, eltávolítjuk belőlük a fogvájót, köretnek penne tésztát adunk, amit meglocsolunk a tejszínes-fokhagymás mártással, és megszórjuk a maradék apróra vágott petrezselyemzölddel.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 perc
  • Főzés ideje: 25 perc
  • Sütés ideje: 6 perc

Az étel egyszerű és nagyszerű, friss zöldfűszerekkel az igazi, de a recept születésekor tél van, a fűszerkertet pedig hó lepi. Azzal, hogy a fűszereket a hús belsejébe varázsoljuk, megússzuk azt, hogy esetleg sütés közben megégjenek és elrontsák az étel ízét. Azzal, hogy a húst vajban sütjük, a csirkemell szaftosabbá válik, azért ügyeljünk rá, hogy ne szárítsuk ki. A zöldfűszeres csirkének harmónikus kiegészítője a fokhagymás mártás, melynek erejét megnyestük a cukorral, mely kellemesen édeskéssé teszi az ételt. A mártást egyébként főételként is elkészíthetjük tésztához, ekkor még reszelt füstölt sajttal szórjuk meg az ételt, nem fogunk benne csalódni. Diétázók, fogyókúrázók a csirketekercseket friss salátával is fogyaszthatják, vaj helyett használhatnak csak olívaolajat, és így máris felére nyestük az ételünk kalóriatartalmát. Az ételhez remekül passzol a száraz fehérbor, mindenkinek jó étvágyat kívánok hozzá!

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Piri-piri csirke

A piri-piri (vagy peri-peri) csirke egy népszerű, csípős, fűszeres csirkeétel, amely portugál gyarmati hatásokra alakult ki Afrikában. Az étel alapja a piri-piri paprika (afrikai ...

Hering András

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Hunyadi sertéskaraj

Ezt a receptet egy étteremből rendeltük, a szórólapon megnéztem a hozzávalókat, és ez alapján elkészítettem otthon is. Nagyon finom, picit pikáns étel az uborkától!

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!