Zöldborsóleves vajgaluskával
cukormentes
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Kornél
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 5% Fehérje
- 19% Szénhidrát
- 5% Zsír
Vajgaluska
-
9g tojás12 kcal
-
8g finomliszt30 kcal
-
4g vaj30 kcal
-
0g só0 kcal
Zöldborsóleves
-
83g zöldborsó68 kcal
-
15g vöröshagyma5 kcal
-
5g finomliszt18 kcal
-
333g csontlé23 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
4g petrezselyem1 kcal
-
23 kcal
Összesen
210
kcal
- 5% Fehérje
- 19% Szénhidrát
- 5% Zsír
Vajgaluska
-
55g tojás69 kcal
-
50g finomliszt182 kcal
-
25g vaj179 kcal
-
0g só0 kcal
Zöldborsóleves
-
500g zöldborsó405 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
30g finomliszt109 kcal
-
2000g csontlé140 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
23g petrezselyem8 kcal
-
15g mangalica zsír135 kcal
Összesen
1260
kcal
- 5% Fehérje
- 19% Szénhidrát
- 5% Zsír
Vajgaluska
-
2g tojás2 kcal
-
1.8g finomliszt7 kcal
-
0.9g vaj6 kcal
-
0g só0 kcal
Zöldborsóleves
-
17.9g zöldborsó15 kcal
-
3.2g vöröshagyma1 kcal
-
1.1g finomliszt4 kcal
-
71.7g csontlé5 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0.8g petrezselyem0 kcal
-
0.5g mangalica zsír5 kcal
Összesen
45
kcal
- 5% Fehérje
- 19% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 70% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Lut-zea
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 7.2 g
Zsír
-
Összesen 7.2 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 41 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1296.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 37 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 35 mg
-
Foszfor 128 mg
-
Nátrium 1086 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 23.8 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 89.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 89 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 39 mg
-
D vitamin: 9 micro
-
K vitamin: 83 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 70 micro
-
Kolin: 52 mg
-
Retinol - A vitamin: 41 micro
-
α-karotin 18 micro
-
β-karotin 570 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2316 micro
Összesen
210
kcal
- 5% Fehérje
- 19% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 70% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Lut-zea
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 43.2 g
Zsír
-
Összesen 42.9 g
-
Telített zsírsav 21 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 15 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 248 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7781.4 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 52 mg
-
Kálcium 220 mg
-
Vas 11 mg
-
Magnézium 208 mg
-
Foszfor 765 mg
-
Nátrium 6514 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 142.7 g
-
Cukor 32 mg
-
Élelmi rost 33 mg
VÍZ
-
Összesen 537.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 533 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 236 mg
-
D vitamin: 55 micro
-
K vitamin: 495 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 12 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 419 micro
-
Kolin: 313 mg
-
Retinol - A vitamin: 245 micro
-
α-karotin 105 micro
-
β-karotin 3422 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 13897 micro
Összesen
1260
kcal
- 5% Fehérje
- 19% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 70% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Lut-zea
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 1.6 g
Zsír
-
Összesen 1.5 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 9 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 279.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 8 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 7 mg
-
Foszfor 27 mg
-
Nátrium 234 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 5.1 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 19.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 19 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 18 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 15 micro
-
Kolin: 11 mg
-
Retinol - A vitamin: 9 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 123 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 499 micro
Összesen
45
kcal
Hozzávalók
Vajgaluska
-
1 db tojás
-
5 dkg finomliszt
-
2.5 dkg vaj
-
só ízlés szerint
Zöldborsóleves
-
500 g zöldborsó
-
1 közepes db vöröshagyma
-
2 evőkanál finomliszt
-
2 l csontlé
-
só ízlés szerint
-
fekete bors ízlés szerint
-
0.5 csokor petrezselyem
-
1 ek mangalica zsír
Elkészítés
Vajgaluska
- A tojást villával felverjük egy tálban, sózzuk (lehet kézi habverővel is), elkeverjük a vajjal, majd hozzáadjuk a lisztet, és homogén állagúvá keverjük. Egy kis darab tésztából készítsünk próbafőzést, így ellenőrizhetjük az ízét, állagát. Ha túl lágy lenne, lisztet, ha túl kemény, akkor kevés vizet adunk hozzá, ameddig megfelelő nem lesz.
- Vágódeszkáról késsel kis darabkákat szaggatunk forrásban lévő, sós vízbe. Amikor a víz felszínére jöttek a galuskák, elkészültek.
- A galuskákat szaggathatjuk közvetlenül a levesbe is abban az esetben, ha nem számítunk maradékra. Tésztával együtt a levest nem tudjuk eltárolni néhány óránál tovább.
Zöldborsóleves
- A hagymát vágjuk finomra, és kevés zsíron pároljuk üvegesre egy lábasban. Adjuk hozzá a borsót, és pár percig pároljuk együtt a hagymával.
- Szórjuk meg liszttel, gyorsan pirítsuk át ügyelve, hogy a liszt ne égjen le.
- Öntsük fel a csontlével, majd ízesítsük sóval és frissen őrölt fekete borssal.
- A főzés befejezése előtt adjuk hozzá a galuskákat, és szórjuk meg friss, aprított petrezselyemmel.
- Tálaljuk azonnal.
- Elkészítettem: 35 alkalommal
- Receptkönyvben: 211
- Tegnapi nézettség: 92
- 7 napos nézettség: 708
- Össznézettség: 189540
- Feltöltés dátuma: 2017. február 24.
Ajánló
Tipikus 30 perces leves. Csontlé helyett elkészíthető leveskockából is, ne zavarjon bennünket. Olcsó, pompás leves.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Kornél
167 recept
Semmi különös nincs a storyban, leszámítva azt, hogy nyáron friss alapanyagból sokkal ízletesebb ez az egyszerű leves, mint a mirelit borsóból, azon kívül pedig pont olyan hamar elkészül, mint ahogy ez a recept leírásra kerül. :)