r
Nosalty Logó

Zöld spárga hollandi mártással

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Zöld spárga hollandi mártással
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 3% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 24% Zsír
Összesen 336 kcal
  • 3% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 24% Zsír
Összesen 1341 kcal
  • 3% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 24% Zsír
Összesen 180 kcal
  • 3% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    4.6 g

Zsír

  • Összesen
    34.5 g
  • Telített zsírsav
    20 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    243 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    204.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    50 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    113 mg
  • Nátrium
    13 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    4.1 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    103.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    347 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    33 micro
  • K vitamin:
    39 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    69 micro
  • Kolin:
    144 mg
  • Retinol - A vitamin:
    307 micro
  • α-karotin
    14 micro
  • β-karotin
    465 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    786 micro
Összesen 336 kcal
  • 3% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    18.5 g

Zsír

  • Összesen
    138 g
  • Telített zsírsav
    82 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    42 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    974 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    817.8 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    43 mg
  • Kálcium
    199 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    56 mg
  • Foszfor
    453 mg
  • Nátrium
    53 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    16.5 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    415.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1388 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    23 mg
  • D vitamin:
    131 micro
  • K vitamin:
    157 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    276 micro
  • Kolin:
    577 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1229 micro
  • α-karotin
    54 micro
  • β-karotin
    1861 micro
  • β-crypt
    20 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3143 micro
Összesen 1341 kcal
  • 3% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    2.5 g

Zsír

  • Összesen
    18.6 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    131 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    109.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    27 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    8 mg
  • Foszfor
    61 mg
  • Nátrium
    7 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    2.2 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    55.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    187 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    18 micro
  • K vitamin:
    21 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    37 micro
  • Kolin:
    78 mg
  • Retinol - A vitamin:
    165 micro
  • α-karotin
    7 micro
  • β-karotin
    250 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    422 micro
Összesen 180 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A spárga készítése:
  2. Aspárgákat tisztítjuk (az oldalsó pikkelyszerű leveleket kell eltávolítani, illetve alulról számolva kb 3 cm magasságban körben levágni a héját) majd enyhén sós-cukros forró vízben gyöngyöztetve főzzük kb. 6-8 percig, majd azonnal jéghideg vízben hűtjük (hogy megőrizze a tartását és a színét.)
  3. Papírtörlővel vagy konyharuhával teitatjuk róla a vizet,majd tálalás előtt egy serpenyőben kevés olvasztott vajon óvatosan épphogy csak átforgatjuk. (kb. 1 perc alatt)
  4. Hollandi mártás késítése:
  5. Lassú vízgőz fölött (megj.: profik vastag falú serpenyőben, alacsony hőfokon készítik) a tojássárgáját csipet sóval és ugyanannyi kanál vízzel, amennyi a tojásunk, habverővel folyamatosan addig keverünk, míg habos állományú nem lesz (kb. kétszresére megnő) majd a vízgőzről levonva, folyamatos keverés mellett vékony sugárban hozzáadjuk a vajat, kevés cayenne borsot és negyed citrom levét.
  6. Azonnal tálajuk.
  • Receptkönyvben: 305
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 125879
  • Feltöltés dátuma: 2010. május 25.

Ajánló

Ha nincs tisztított vajunk, sima olvasztott vaj is megteszi, nem követünk el vele gasztro bűntettet. :)

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A magyar tévhitek top 10-es listájában dobogós helyezést ér el a hollandi mártás vs. tejszín dilemma. Ha egy szakács a világ bármely pontján megkérdezi Jean-Pierre-t, vagy Klaust, hogyan készíti a hollandi mártást, a hozzávalók között biztosan nem említ tejszínt. Ha ugyanezt Józsitól kérdezi meg, akkor igen. Ráadásul nem is elhanyagolható mennyiségűt. Szegény Józsi nem tehet róla, mert a "Veneszen" nőtt fel. Annak okát, hogy az említett tankönyv miért ír tejszínt a hollandi mártás hozzávalói között, homály fedi. Holott Auguste Escoffier, a legendás szakács a ’’Le Guide Culinaire’’ című korszakalkotó alapszakácskönyvének - kb. 5000 receptet tartalmaz - első kiadása 1903-ban jelent meg. Mi, magyarok több évtizeddel később sem vettük át az alapvetéseket, sőt magyar fordításban sem jelent meg. A hollandi mártás a francia konyha egyik anyamártása az öt közül, voltaképpen olyan, mint egy meleg majonéz, de olaj helyett vajjal - mégpedig tisztított vajjal készül. A tisztított vaj (beurre clarifié), az indiai konyhában ghí, a marokkóiban smer. A tiszított vaj lényege, hogy elválasztjuk a vajtól a nedvességet (tejet) és is így kinyerjük a tiszta zsiradékot. Elkészíthetjük házilag is (egyáltalán nem bonyolult, bár kissé időigényes), de pl. interneten a ghít meg is lehet rendelni. Sokkal tovább eláll, mint a sima vaj és a serpenyőben nem ég oda, valamint remekül felhasználható mártásokba. Tisztított vaj késztése: a kockára vágott jó minőségű (min. 80 % zsírtartalmú) vajat nagyon kis lángon olvasszuk fel. Célszerű nagyobb mennyiséget gyártani, 10-20 deka vajjal ne fogjunk neki. Közben szűrőlapáttal szedjük le a felesleges habot, majd pár percig állni hagyjuk, és a tiszta vajat óvatosan leöntjük az edény alján leülepedett fehér, írószerű részről. A hollandi mártás elkészítése talán bonyolultnak tűnhet, pedig nem az. Gyakorlat azért kell hozzá, ne ez legyen életünk első kísérletezéseinek tárgya! :) Bővebb sztori a blogomon.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...