Zöld spárga hollandi mártással
- 3% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 24% Zsír
-
125g zöldspárga18 kcal
-
15g tojássárgája48 kcal
-
6g víz0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0 kcal
-
38g vaj269 kcal
-
3g citromlé1 kcal
- 3% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 24% Zsír
-
500g zöldspárga70 kcal
-
60g tojássárgája193 kcal
-
24g víz0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0 kcal
-
150g vaj1076 kcal
-
10g citromlé2 kcal
- 3% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 24% Zsír
-
67.2g zöldspárga9 kcal
-
8.1g tojássárgája26 kcal
-
3.2g víz0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0 kcal
-
20.2g vaj145 kcal
-
1.3g citromlé0 kcal
- 3% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 24% Zsír
- 70% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 4.6 g
Zsír
-
Összesen 34.5 g
-
Telített zsírsav 20 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 243 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 204.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 50 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 113 mg
-
Nátrium 13 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 4.1 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 103.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 347 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 33 micro
-
K vitamin: 39 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 69 micro
-
Kolin: 144 mg
-
Retinol - A vitamin: 307 micro
-
α-karotin 14 micro
-
β-karotin 465 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 786 micro
- 3% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 24% Zsír
- 70% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 18.5 g
Zsír
-
Összesen 138 g
-
Telített zsírsav 82 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 42 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 974 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 817.8 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 43 mg
-
Kálcium 199 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 56 mg
-
Foszfor 453 mg
-
Nátrium 53 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 16.5 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 415.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1388 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 23 mg
-
D vitamin: 131 micro
-
K vitamin: 157 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 276 micro
-
Kolin: 577 mg
-
Retinol - A vitamin: 1229 micro
-
α-karotin 54 micro
-
β-karotin 1861 micro
-
β-crypt 20 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 3143 micro
- 3% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 24% Zsír
- 70% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 2.5 g
Zsír
-
Összesen 18.6 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 131 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 109.9 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 27 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 8 mg
-
Foszfor 61 mg
-
Nátrium 7 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 2.2 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 55.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 187 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 18 micro
-
K vitamin: 21 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 37 micro
-
Kolin: 78 mg
-
Retinol - A vitamin: 165 micro
-
α-karotin 7 micro
-
β-karotin 250 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 422 micro
Hozzávalók
-
50 dkg zöldspárga
-
3 db tojássárgája
-
3 ek víz
-
só ízlés szerint
-
cayenne paprika ízlés szerint
-
0.3 citromból nyert citromlé
Elkészítés
- A spárga készítése:
- Aspárgákat tisztítjuk (az oldalsó pikkelyszerű leveleket kell eltávolítani, illetve alulról számolva kb 3 cm magasságban körben levágni a héját) majd enyhén sós-cukros forró vízben gyöngyöztetve főzzük kb. 6-8 percig, majd azonnal jéghideg vízben hűtjük (hogy megőrizze a tartását és a színét.)
- Papírtörlővel vagy konyharuhával teitatjuk róla a vizet,majd tálalás előtt egy serpenyőben kevés olvasztott vajon óvatosan épphogy csak átforgatjuk. (kb. 1 perc alatt)
- Hollandi mártás késítése:
- Lassú vízgőz fölött (megj.: profik vastag falú serpenyőben, alacsony hőfokon készítik) a tojássárgáját csipet sóval és ugyanannyi kanál vízzel, amennyi a tojásunk, habverővel folyamatosan addig keverünk, míg habos állományú nem lesz (kb. kétszresére megnő) majd a vízgőzről levonva, folyamatos keverés mellett vékony sugárban hozzáadjuk a vajat, kevés cayenne borsot és negyed citrom levét.
- Azonnal tálajuk.
- Receptkönyvben: 305
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 125879
- Feltöltés dátuma: 2010. május 25.
Ajánló
Ha nincs tisztított vajunk, sima olvasztott vaj is megteszi, nem követünk el vele gasztro bűntettet. :)
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
A magyar tévhitek top 10-es listájában dobogós helyezést ér el a hollandi mártás vs. tejszín dilemma. Ha egy szakács a világ bármely pontján megkérdezi Jean-Pierre-t, vagy Klaust, hogyan készíti a hollandi mártást, a hozzávalók között biztosan nem említ tejszínt. Ha ugyanezt Józsitól kérdezi meg, akkor igen. Ráadásul nem is elhanyagolható mennyiségűt. Szegény Józsi nem tehet róla, mert a "Veneszen" nőtt fel. Annak okát, hogy az említett tankönyv miért ír tejszínt a hollandi mártás hozzávalói között, homály fedi. Holott Auguste Escoffier, a legendás szakács a ’’Le Guide Culinaire’’ című korszakalkotó alapszakácskönyvének - kb. 5000 receptet tartalmaz - első kiadása 1903-ban jelent meg. Mi, magyarok több évtizeddel később sem vettük át az alapvetéseket, sőt magyar fordításban sem jelent meg. A hollandi mártás a francia konyha egyik anyamártása az öt közül, voltaképpen olyan, mint egy meleg majonéz, de olaj helyett vajjal - mégpedig tisztított vajjal készül. A tisztított vaj (beurre clarifié), az indiai konyhában ghí, a marokkóiban smer. A tiszított vaj lényege, hogy elválasztjuk a vajtól a nedvességet (tejet) és is így kinyerjük a tiszta zsiradékot. Elkészíthetjük házilag is (egyáltalán nem bonyolult, bár kissé időigényes), de pl. interneten a ghít meg is lehet rendelni. Sokkal tovább eláll, mint a sima vaj és a serpenyőben nem ég oda, valamint remekül felhasználható mártásokba. Tisztított vaj késztése: a kockára vágott jó minőségű (min. 80 % zsírtartalmú) vajat nagyon kis lángon olvasszuk fel. Célszerű nagyobb mennyiséget gyártani, 10-20 deka vajjal ne fogjunk neki. Közben szűrőlapáttal szedjük le a felesleges habot, majd pár percig állni hagyjuk, és a tiszta vajat óvatosan leöntjük az edény alján leülepedett fehér, írószerű részről. A hollandi mártás elkészítése talán bonyolultnak tűnhet, pedig nem az. Gyakorlat azért kell hozzá, ne ez legyen életünk első kísérletezéseinek tárgya! :) Bővebb sztori a blogomon.