r
Nosalty Logó

Zapiekanka, a lengyel melegszendvics

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Rosanics Petra
Zapiekanka, a lengyel melegszendvics
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 10% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 11% Zsír

gombakrém

összeállítás, tálalás

Összesen 420 kcal
  • 10% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 11% Zsír

gombakrém

összeállítás, tálalás

Összesen 1676 kcal
  • 10% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 11% Zsír

gombakrém

összeállítás, tálalás

Összesen 139 kcal
  • 10% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    26.3 g

Zsír

  • Összesen
    28.3 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    92 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1621.7 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    26 mg
  • Kálcium
    436 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    37 mg
  • Foszfor
    371 mg
  • Nátrium
    747 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    15.7 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    193.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    247 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    23 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    51 micro
  • Kolin:
    40 mg
  • Retinol - A vitamin:
    243 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    58 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    905 micro
  • Lut-zea
    21 micro
Összesen 420 kcal
  • 10% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    105.1 g

Zsír

  • Összesen
    113.1 g
  • Telített zsírsav
    58 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    30 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    368 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6486.6 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    103 mg
  • Kálcium
    1743 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    148 mg
  • Foszfor
    1485 mg
  • Nátrium
    2988 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    62.8 g
  • Cukor
    26 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    773.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    989 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    20 mg
  • D vitamin:
    91 micro
  • K vitamin:
    18 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    23 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    204 micro
  • Kolin:
    159 mg
  • Retinol - A vitamin:
    970 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    231 micro
  • β-crypt
    10 micro
  • Likopin
    3619 micro
  • Lut-zea
    84 micro
Összesen 1676 kcal
  • 10% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.7 g

Zsír

  • Összesen
    9.4 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    31 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    538.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    145 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    123 mg
  • Nátrium
    248 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    5.2 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    64.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    82 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    13 mg
  • Retinol - A vitamin:
    81 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    19 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    301 micro
  • Lut-zea
    7 micro
Összesen 139 kcal
  • Nosalty kipróbálta

Hozzávalók

gombakrém

összeállítás, tálalás

Elkészítés

gombakrém

  1. A vajon üvegesre pároljuk a finomra vágott hagymát, majd rádobjuk a lereszelt gombát.
  2. Pár perc alatt elpárologtatjuk a gomba által eresztett vizet, majd ízlés szerint megszórjuk majorannával, sóval, borssal.
  3. Picit még párolunk rajta, majd hozzáadjuk a krémsajtot, és alaposan elkeverjük benne.

összeállítás, tálalás

  1. A bagetteket félbevágjuk, és kiskanállal kicsit kiszedjük a közepüket. Nem kell túlzásba esni, csak egy kis mélyedés legyen, hogy kiegyenlítse a rápúpozott feltéteket. A kikapart belét akár a gombához is hozzámorzsolhatjuk.
  2. A gombás krémet egyenlően szétosztjuk a bagettek között, és bőségesen megkenjük őket.
  3. Végül megszórjuk szép adag sajttal - ez az alap zapiekanka, ezt lehet aztán tetszés szerint tovább turbózni.
  4. Én most füstölt sonkakockákat, apróra vágott uborkát (lehet kovászos és csemege is), valamint vékonyra szeletelt gombát tettem még a szendvicsekre.
  5. Negyed órára 180 fokos sütőbe tesszük őket pirulni.
  6. Azon melegében, ketchuppal és friss petrezselyemmel díszítve fogyasztjuk.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés ideje: 15 perc
  • Receptkönyvben: 260
  • Tegnapi nézettség: 14
  • 7 napos nézettség: 72
  • Össznézettség: 40145
  • Feltöltés dátuma: 2020. december 03.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Zapiekanka, a lengyel melegszendvics
Rosanics Petra 351 recept

A zapiekanka (vagy többes számban zapiekanki) talán a legnépszerűbb lengyel gyorskaja, amivel biztos mindenki találkozott már, aki megfordult az ország valamely nagyvárosában. Bár sok helyen lengyel pizzaként is emlegetik, valójában a nálunk is imádott, klasszikus melegszendvicshez hasonló fogásról van szó. Jellemzően bagettből készítik, amit gombás krémmel vagy szeletelt párolt gombával kennek meg, sajttal bőségesen megszórnak, tálaláskor pedig ketchuppal meglocsolnak - ugye, hogy ismerős? Ez legalábbis az alap verzió, hiszen ahogy minden szendvicset, úgy ezt is bármivel lehet turbózni. Ez is a recept egyik fő szépsége, nem is véletlen, hogy ez a kommunista időkben született gasztrohagyomány a mai napig él és virágzik.

Hozzávalók

gombakrém

összeállítás, tálalás

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...