Zapiekanka, a lengyel melegszendvics
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
Rosanics Petra
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 10% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 11% Zsír
gombakrém
-
7g vaj50 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
125g csiperkegomba27 kcal
-
0g majoranna0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
13g krémsajt31 kcal
összeállítás, tálalás
-
63g sajt220 kcal
-
25g sonka35 kcal
-
10g kovászos uborka2 kcal
-
16g csiperkegomba3 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
-
8g ketchup8 kcal
-
13g bagett36 kcal
Összesen
420
kcal
- 10% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 11% Zsír
gombakrém
-
28g vaj201 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
500g csiperkegomba107 kcal
-
0g majoranna0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
50g krémsajt125 kcal
összeállítás, tálalás
-
250g sajt880 kcal
-
100g sonka138 kcal
-
40g kovászos uborka6 kcal
-
64g csiperkegomba14 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
-
30g ketchup30 kcal
-
52g bagett142 kcal
Összesen
1676
kcal
- 10% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 11% Zsír
gombakrém
-
2.3g vaj17 kcal
-
7.5g vöröshagyma3 kcal
-
41.5g csiperkegomba9 kcal
-
0g majoranna0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
4.2g krémsajt10 kcal
összeállítás, tálalás
-
20.8g sajt73 kcal
-
8.3g sonka11 kcal
-
3.3g kovászos uborka0 kcal
-
5.3g csiperkegomba1 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
-
2.5g ketchup3 kcal
-
4.3g bagett12 kcal
Összesen
139
kcal
- 10% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 73% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 26.3 g
Zsír
-
Összesen 28.3 g
-
Telített zsírsav 14 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 92 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1621.7 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 26 mg
-
Kálcium 436 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 37 mg
-
Foszfor 371 mg
-
Nátrium 747 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 15.7 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 193.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 247 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 23 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 51 micro
-
Kolin: 40 mg
-
Retinol - A vitamin: 243 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 58 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 905 micro
-
Lut-zea 21 micro
Összesen
420
kcal
- 10% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 73% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 105.1 g
Zsír
-
Összesen 113.1 g
-
Telített zsírsav 58 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 30 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 368 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6486.6 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 103 mg
-
Kálcium 1743 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 148 mg
-
Foszfor 1485 mg
-
Nátrium 2988 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 62.8 g
-
Cukor 26 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 773.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 989 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 20 mg
-
D vitamin: 91 micro
-
K vitamin: 18 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 23 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 204 micro
-
Kolin: 159 mg
-
Retinol - A vitamin: 970 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 231 micro
-
β-crypt 10 micro
-
Likopin 3619 micro
-
Lut-zea 84 micro
Összesen
1676
kcal
- 10% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 73% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.7 g
Zsír
-
Összesen 9.4 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 31 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 538.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 145 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 123 mg
-
Nátrium 248 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 5.2 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 64.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 82 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 17 micro
-
Kolin: 13 mg
-
Retinol - A vitamin: 81 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 19 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 301 micro
-
Lut-zea 7 micro
Összesen
139
kcal
-
Nosalty kipróbálta
Hozzávalók
gombakrém
-
2 ek vaj
-
1 db vöröshagyma
-
50 dkg csiperkegomba
-
majoranna ízlés szerint
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
50 g krémsajt
összeállítás, tálalás
-
25 dkg sajt
-
1 db kovászos uborka
-
2 közepes db csiperkegomba
-
petrezselyem ízlés szerint
-
2 ek ketchup
Elkészítés
gombakrém
- A vajon üvegesre pároljuk a finomra vágott hagymát, majd rádobjuk a lereszelt gombát.
- Pár perc alatt elpárologtatjuk a gomba által eresztett vizet, majd ízlés szerint megszórjuk majorannával, sóval, borssal.
- Picit még párolunk rajta, majd hozzáadjuk a krémsajtot, és alaposan elkeverjük benne.
összeállítás, tálalás
- A bagetteket félbevágjuk, és kiskanállal kicsit kiszedjük a közepüket. Nem kell túlzásba esni, csak egy kis mélyedés legyen, hogy kiegyenlítse a rápúpozott feltéteket. A kikapart belét akár a gombához is hozzámorzsolhatjuk.
- A gombás krémet egyenlően szétosztjuk a bagettek között, és bőségesen megkenjük őket.
- Végül megszórjuk szép adag sajttal - ez az alap zapiekanka, ezt lehet aztán tetszés szerint tovább turbózni.
- Én most füstölt sonkakockákat, apróra vágott uborkát (lehet kovászos és csemege is), valamint vékonyra szeletelt gombát tettem még a szendvicsekre.
- Negyed órára 180 fokos sütőbe tesszük őket pirulni.
- Azon melegében, ketchuppal és friss petrezselyemmel díszítve fogyasztjuk.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés ideje: 15 perc
- Receptkönyvben: 260
- Tegnapi nézettség: 14
- 7 napos nézettség: 72
- Össznézettség: 40145
- Feltöltés dátuma: 2020. december 03.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- maradékból:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Rosanics Petra
351 recept
A zapiekanka (vagy többes számban zapiekanki) talán a legnépszerűbb lengyel gyorskaja, amivel biztos mindenki találkozott már, aki megfordult az ország valamely nagyvárosában. Bár sok helyen lengyel pizzaként is emlegetik, valójában a nálunk is imádott, klasszikus melegszendvicshez hasonló fogásról van szó. Jellemzően bagettből készítik, amit gombás krémmel vagy szeletelt párolt gombával kennek meg, sajttal bőségesen megszórnak, tálaláskor pedig ketchuppal meglocsolnak - ugye, hogy ismerős? Ez legalábbis az alap verzió, hiszen ahogy minden szendvicset, úgy ezt is bármivel lehet turbózni. Ez is a recept egyik fő szépsége, nem is véletlen, hogy ez a kommunista időkben született gasztrohagyomány a mai napig él és virágzik.