Vörösboros-rumos kalácscipó
- 9% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 8% Zsír
-
17g kovász30 kcal
-
55 kcal
-
11g rétesliszt39 kcal
-
25g finomliszt91 kcal
-
5g vaj36 kcal
-
5g édesítőszer0 kcal
-
1g só0 kcal
-
3g tej1 kcal
-
8g vörösbor7 kcal
-
3g rum6 kcal
-
10g tojássárgája32 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
10 kcal
-
9g tojás12 kcal
- 9% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 8% Zsír
-
100g kovász182 kcal
-
332 kcal
-
65g rétesliszt237 kcal
-
150g finomliszt546 kcal
-
30g vaj215 kcal
-
30g édesítőszer0 kcal
-
3g só0 kcal
-
15g tej8 kcal
-
50g vörösbor43 kcal
-
15g rum35 kcal
-
60g tojássárgája193 kcal
-
3g citromhéj1 kcal
-
15g vaníliás cukor58 kcal
-
55g tojás69 kcal
- 9% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 8% Zsír
-
14.5g kovász26 kcal
-
14.5g teljes kiőrlésű liszt48 kcal
-
9.4g rétesliszt34 kcal
-
21.7g finomliszt79 kcal
-
4.3g vaj31 kcal
-
4.3g édesítőszer0 kcal
-
0.4g só0 kcal
-
2.2g tej1 kcal
-
7.2g vörösbor6 kcal
-
2.2g rum5 kcal
-
8.7g tojássárgája28 kcal
-
0.4g citromhéj0 kcal
-
2.2g vaníliás cukor8 kcal
-
8g tojás10 kcal
- 9% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 31% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 8.9 g
Zsír
-
Összesen 8.2 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 149 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 469.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 25 mg
-
Kálcium 35 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 32 mg
-
Foszfor 160 mg
-
Nátrium 214 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 49.4 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 28.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 85 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 28 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 35 micro
-
Kolin: 117 mg
-
Retinol - A vitamin: 84 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 18 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 195 micro
- 9% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 31% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 53.2 g
Zsír
-
Összesen 49.2 g
-
Telített zsírsav 23 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 16 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 896 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2814.8 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 152 mg
-
Kálcium 210 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 191 mg
-
Foszfor 959 mg
-
Nátrium 1282 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 296.4 g
-
Cukor 18 mg
-
Élelmi rost 20 mg
VÍZ
-
Összesen 171.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 511 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 170 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 8 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 209 micro
-
Kolin: 702 mg
-
Retinol - A vitamin: 501 micro
-
α-karotin 23 micro
-
β-karotin 106 micro
-
β-crypt 26 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1171 micro
- 9% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 31% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 7.7 g
Zsír
-
Összesen 7.1 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 130 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 407.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 22 mg
-
Kálcium 30 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 28 mg
-
Foszfor 139 mg
-
Nátrium 186 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 42.9 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 24.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 74 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 25 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 30 micro
-
Kolin: 102 mg
-
Retinol - A vitamin: 73 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 15 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 169 micro
Hozzávalók
-
100 g teljes kiőrlésű liszt
-
65 g rétesliszt
-
150 g finomliszt
-
30 g vaj
-
3 g só
-
15 ml tej
-
15 ml rum
-
3 db tojássárgája
-
0.5 citromból nyert citromhéj
-
15 g vaníliás cukor
Elkészítés
- A kovászon és a megkenésre szánt tojáson kívül mindent keverjünk össze, és hagyjuk állni egy órát.
- Adjuk a friss, aktív kovászt a keverékhez, és alaposan dagasszuk ki a tésztát, míg egynemű, sima, nagyon lágy, de alig ragadós tésztát kapunk. Ezután letakarva hagyjuk állni 10-15 percet.
- Lisztezett deszkán kicsit gyúrjuk át, és formázzunk belőle gombócot. Lisztezzük körbe, tegyük lefedhető kelesztőtálba, és hagyjuk duplájára kelni. (2-4 óra.)
- Ha megkelt, melegítsük elő a sütőt 200 fokra. A tésztát hajtogassuk át, azaz alulról mindig felfelé húzva egy kis darab tésztát finoman nyújtsuk azt meg, amennyire lehet, majd lazán nyomjuk a gombóc tetejére. Ismételjük, míg körbe nem érünk. Ekkor fordítsuk az illesztéseket lefelé. Fél óra múlva ismételjük meg a műveletet, majd letakarva hagyjuk pihenni a tésztát tíz percig.
- Helyezzük a cipót sütőpapírral bélelt tepsire, egyengessük el a formáját, hogy szép, kerek cipó legyen. Kenjük meg alaposan a kikevert tojással, aztán hagyjuk a levegőn megszáradni a mázat. Ha száraz, kenjük át még egyszer, megint hagyjuk megszáradni.
- Ha 2. réteg máz is megszáradt, vágjuk be a cipót Y alakban, nagyon mélyen, majdnem teljesen az aljáig. Ezt a legkönnyebben ollóval tudjuk elvégezni. Szúrjuk be egy hegyes, éles olló egyik szárát a cipó közepébe, majd zárjuk rá a másik szárat. Ismételjük meg a másik két vágással is.
- Ha megvan a vágás, spricceljük le a cipót alaposan vízzel. Toljuk a cipót a sütőbe, fedjük le egy nagy, hőálló üvegtállal, és hagyjuk sülni 15-20 percig. Ha már nem emelkedik, nyílik tovább, vegyük le a hőmérsékletet 180 fokra. Folytassuk a sütést, míg a tojásmáz lakkszerűen fényesre, sötétbarnára sül. (Kb. még 20-30 perc.)
- Végül rácson, tiszta konyharuhával letakarva hagyjuk a cipót kihűlni szeletelés előtt.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 50 perc
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 11
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 470
- Feltöltés dátuma: 2016. július 31.
Ajánló
A recept egy cipóra szól, igény szerint természetesen duplázható vagy triplázható.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- konyhatechnológia:
-
- vegetáriánus:
Egy régi konyhai álom beteljesülése ez a recept. Még gyerekként akadt a kezembe egy a sok-sok főzős magazin közül, amiket édesanyám gyűjtött. Megtetszett a címlapon a vörösboros húsvéti cipó, amiről azóta sikerült kiderítenem, hogy a hagyományos osztrák Osterpinze nevű finomságon alapult. Elkészítettem, és olyan finom volt, hogy sosem felejtettem el az ízét. A magazin viszont az idők során elkallódott, én pedig online hiába kerestem hasonló receptet, hiszen a pontos nevére sem emlékeztem. Húsz évvel később az esélytelenek nyugalmával megkérdeztem itt, a Nosalty-n a Mit hogyan? rovatban, nem rémlik-e valakinek ez a címlap. Én lepődtem meg a legjobban, amikor választ, majd hamarosan szkennelt receptet kaptam. Innentől azért még mindig nem volt sima az út, hiszen mostanra nem használok élesztőt, csak kovászt, valamint amit csak lehet, teljes kiőrlésű liszttel készítek, így át is kellett alakítanom a receptet. Az első kísérlet lapos, szomorú és csúnyácska lett, de épp olyan finom volt, ahogy emlékeztem. Másodszorra pedig sikerült kijavítani a hibákat, és a megszólalásig olyan cipót sütni, mint azon a régi-régi címlapon.