Vidám fondant torta
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 5% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 26% Zsír
A mandulás piskóta tortalaphoz
-
55g tojás69 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
15g finomliszt55 kcal
-
1g sütőpor1 kcal
-
20g mandula118 kcal
A diós krémhez
A bevonó vajas krémhez
-
33g margarin239 kcal
-
33g porcukor129 kcal
-
9g tojás12 kcal
-
8g finomliszt30 kcal
-
33g tej19 kcal
A pillecukros fondant bevonóhoz
-
33g pillecukor106 kcal
-
58g porcukor226 kcal
-
3g víz0 kcal
-
33g margarin239 kcal
Összesen
1579
kcal
- 5% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 26% Zsír
A mandulás piskóta tortalaphoz
-
330g tojás415 kcal
-
60g cukor232 kcal
-
90g finomliszt328 kcal
-
6g sütőpor3 kcal
-
120g mandula708 kcal
A diós krémhez
A bevonó vajas krémhez
-
200g margarin1434 kcal
-
200g porcukor774 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
50g finomliszt182 kcal
-
200g tej112 kcal
A pillecukros fondant bevonóhoz
-
200g pillecukor636 kcal
-
350g porcukor1355 kcal
-
16g víz0 kcal
-
200g margarin1434 kcal
Összesen
9458
kcal
- 5% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 26% Zsír
A mandulás piskóta tortalaphoz
-
13.6g tojás17 kcal
-
2.5g cukor10 kcal
-
3.7g finomliszt13 kcal
-
0.2g sütőpor0 kcal
-
4.9g mandula29 kcal
A diós krémhez
A bevonó vajas krémhez
-
8.2g margarin59 kcal
-
8.2g porcukor32 kcal
-
2.3g tojás3 kcal
-
2.1g finomliszt7 kcal
-
8.2g tej5 kcal
A pillecukros fondant bevonóhoz
-
8.2g pillecukor26 kcal
-
14.4g porcukor56 kcal
-
0.7g víz0 kcal
-
8.2g margarin59 kcal
Összesen
389
kcal
- 5% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 26% Zsír
- 21% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 18.2 g
Zsír
-
Összesen 95 g
-
Telített zsírsav 23 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 40 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 28 g
-
Koleszterin 246 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 960.7 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 28 mg
-
Kálcium 219 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 95 mg
-
Foszfor 400 mg
-
Nátrium 212 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 171.7 g
-
Cukor 140 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 78.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 751 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 12 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 46 micro
-
K vitamin: 64 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 60 micro
-
Kolin: 197 mg
-
Retinol - A vitamin: 714 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 436 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 290 micro
Összesen
1579
kcal
- 5% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 26% Zsír
- 21% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 109 g
Zsír
-
Összesen 570.2 g
-
Telített zsírsav 135 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 241 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 169 g
-
Koleszterin 1475 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5764.3 g
-
Cink 12 mg
-
Szelén 169 mg
-
Kálcium 1313 mg
-
Vas 16 mg
-
Magnézium 572 mg
-
Foszfor 2401 mg
-
Nátrium 1271 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1030.2 g
-
Cukor 842 mg
-
Élelmi rost 23 mg
VÍZ
-
Összesen 470.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 4503 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 71 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 278 micro
-
K vitamin: 383 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 8 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 361 micro
-
Kolin: 1180 mg
-
Retinol - A vitamin: 4285 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2615 micro
-
β-crypt 30 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1740 micro
Összesen
9458
kcal
- 5% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 26% Zsír
- 21% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.5 g
Zsír
-
Összesen 23.4 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 61 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 236.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 54 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 23 mg
-
Foszfor 99 mg
-
Nátrium 52 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 42.3 g
-
Cukor 35 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 19.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 185 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 11 micro
-
K vitamin: 16 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 15 micro
-
Kolin: 48 mg
-
Retinol - A vitamin: 176 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 107 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 71 micro
Összesen
389
kcal
Hozzávalók
A mandulás piskóta tortalaphoz
-
6 db tojás
-
6 ek cukor
-
6 evőkanál finomliszt
-
0.5 csomag sütőpor
A diós krémhez
A bevonó vajas krémhez
-
20 dkg margarin
-
20 dkg porcukor
-
1 db tojás
-
5 dkg finomliszt
-
2 dl tej
A pillecukros fondant bevonóhoz
Elkészítés
A mandulás piskóta tortalaphoz
- A tészta összeállítása:
- A tojások fehérjét csipetnyi sóval habosra verjük, a cukrot kanalanként hozzáadva kemény habot készítünk belőle.
- Amikor a hab szép fényes, egyenként hozzákeverjük a tojások sárgáit, majd lassan a sütőporral és mandulával elkevert lisztet is.
- A masszát egy legalább 18 cm átmérőjű, alul sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk.
- Előmelegített sütőben sütjük ki, kb. 30-35 perc alatt, sütőtől függően.
- A lapot a formában hagyjuk kihűlni. A forma oldala mellett meglazítjuk vékony pengéjű késsel, és tálcára borítjuk.
- A diós krém készítése:
- A cukrot a vízzel felfőzzük, hozzáadjuk a diót, majd levesszük a tűzről, és még melegen hozzáadjuk a vajat, és a rumot.
- Kihűtjük, és addig keverjük, míg fehér, kemény, habos krémet kapunk.
- Esetleg sűríthetjük egy kiskanál liszttel. A kihűlt tortalapot vágjuk ketté, és töltsük bele a krémet. Helyezzük vissza rá a tetejét.
- A bevonó krém készítése:
- A margarint elkeverjük, fokozatosan adjuk hozzá a porcukrot, jó alaposan kikeverjük.
- A tejben elkeverjük a lisztet és a tojást csomómentesen, és lassú tűzön, kevergetve besűrítve krémet főzünk.
- Időnként megkavargatva kihűtjük, majd a margarinos masszával elegyítjük.
- Ezután ízesítjük tetszés szerint ezt az alapkrémet, amit torták, sütemények töltésére használhatunk.
- A krém állaga az ízesítés után is maradjon meg. A bevonó krémet szépen egyenletesen vigyük fel a tortára, a széleire is.
- Olyan krémet kell kapnunk, ami kenhető, de nem túl híg, mert akkor lecsurogna a tésztáról.
- A fondant készítése:
- A pillecukrot egy alaposan kikent, mikrózható edénybe tesszük, hozzáadunk 2 evőkanál vizet, és felolvasztjuk a mikróban.
- Kb. 20-30 mp-ig melegítsük, keverjük át fakanállal, amit előzőleg margarinnal bekentünk, hogy ne ragadjon rá az anyag.
- Ismételjük 2-3 alkalommal, míg teljesen lágyra, folyósra felolvad (kb. 2,5 perc).
- A porcukor ¾-ed részét először lassan, adagolva adjuk hozzá, és amikor már nem annyira meleg, kézzel gyúrjuk össze, a maradék cukorral állítva be az állagát.
- Ragadni fog, ezért, hogy könnyebb legyen vele dolgozni, a tetejére is szórjunk bőven porcukrot.
- A felületet, amelyen gyúrjuk, szintén kenjük át alaposan, majd lassacskán a széléről befelé forgatva a masszát, gyúrjuk össze. Kezünket többször jól kenegessük meg margarinnal.
- Mire a porcukrot felveszi, szépen összeáll, és puha, rugalmas, könnyen kezelhető, formálható massza lesz belőle, gyurma állagú, amelyet jó vékonyra ki tudunk nyújtani. (Nyújtáskor a sodrófát is érdemes bekenni margarinnal. Amennyiben a massza nem akarna összeállni, vagy túl sok cukor került volna bele, amitől szakadozik, akkor érdemes egy pici vizet adni hozzá, visszatenni pár másodpercre a mikróba, és újra átgyúrni. )
- Kinyújtás után óvatosan helyezzük a bevonó krémmel egyenletesen bekent tortára, mintha egy kinyújtott tésztát tennénk rá, majd simítgassuk a torta széleihez is.
- Díszítés során csak a fantáziánk szab határt. Én két kisebb darabot a fondantból ( ami a bevonó sorám fölöslegesen maradt ) újra átgyúrtam, ételszínezővel beszíneztem és kivágtam a kellő mintákat). Egy kis vizet kell a formákra tenni ezzel ragasztható fel a kívánt minta.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 18
- Sütés ideje: 30 perc
- Receptkönyvben: 40
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 20371
- Feltöltés dátuma: 2010. október 08.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
NS
17513 recept
Tv-ben láttam egy tortás műsort, kedvet kaptam a sütéshez, így kipróbáltam. A recepteket a tortaimado.hu oldalon találtam. Még nem vagyok egy gyakorlott tortakészítő, ez volt az első ilyen tortám :).