r
Nosalty Logó

Vidám fondant torta

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Vidám fondant torta
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 5% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 26% Zsír

A mandulás piskóta tortalaphoz

A diós krémhez

A bevonó vajas krémhez

A pillecukros fondant bevonóhoz

Összesen 1579 kcal
  • 5% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 26% Zsír

A mandulás piskóta tortalaphoz

A diós krémhez

A bevonó vajas krémhez

A pillecukros fondant bevonóhoz

Összesen 9458 kcal
  • 5% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 26% Zsír

A mandulás piskóta tortalaphoz

A diós krémhez

A bevonó vajas krémhez

A pillecukros fondant bevonóhoz

Összesen 389 kcal
  • 5% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 26% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    18.2 g

Zsír

  • Összesen
    95 g
  • Telített zsírsav
    23 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    40 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    28 g
  • Koleszterin
    246 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    960.7 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    28 mg
  • Kálcium
    219 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    95 mg
  • Foszfor
    400 mg
  • Nátrium
    212 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    171.7 g
  • Cukor
    140 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    78.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    751 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    12 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    46 micro
  • K vitamin:
    64 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    60 micro
  • Kolin:
    197 mg
  • Retinol - A vitamin:
    714 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    436 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    290 micro
Összesen 1579 kcal
  • 5% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 26% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    109 g

Zsír

  • Összesen
    570.2 g
  • Telített zsírsav
    135 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    241 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    169 g
  • Koleszterin
    1475 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5764.3 g
  • Cink
    12 mg
  • Szelén
    169 mg
  • Kálcium
    1313 mg
  • Vas
    16 mg
  • Magnézium
    572 mg
  • Foszfor
    2401 mg
  • Nátrium
    1271 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1030.2 g
  • Cukor
    842 mg
  • Élelmi rost
    23 mg

VÍZ

  • Összesen
    470.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    4503 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    71 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    278 micro
  • K vitamin:
    383 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    361 micro
  • Kolin:
    1180 mg
  • Retinol - A vitamin:
    4285 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2615 micro
  • β-crypt
    30 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1740 micro
Összesen 9458 kcal
  • 5% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 26% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.5 g

Zsír

  • Összesen
    23.4 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    61 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    236.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    54 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    23 mg
  • Foszfor
    99 mg
  • Nátrium
    52 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    42.3 g
  • Cukor
    35 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    19.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    185 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    16 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    48 mg
  • Retinol - A vitamin:
    176 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    107 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    71 micro
Összesen 389 kcal

Hozzávalók

A mandulás piskóta tortalaphoz

A diós krémhez

A bevonó vajas krémhez

A pillecukros fondant bevonóhoz

  • 20 dkg pillecukor (fehér, kis darabokra vagdalva)
  • 35 dkg porcukor (finom)
  • 2 ek víz
  • 20 dkg margarin (szükség szerint az olvasztáshoz, az edény kikenéséhez, a gyúráshoz és a nyújtáshoz )

Elkészítés

A mandulás piskóta tortalaphoz

  1. A tészta összeállítása:
  2. A tojások fehérjét csipetnyi sóval habosra verjük, a cukrot kanalanként hozzáadva kemény habot készítünk belőle.
  3. Amikor a hab szép fényes, egyenként hozzákeverjük a tojások sárgáit, majd lassan a sütőporral és mandulával elkevert lisztet is.
  4. A masszát egy legalább 18 cm átmérőjű, alul sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk.
  5. Előmelegített sütőben sütjük ki, kb. 30-35 perc alatt, sütőtől függően.
  6. A lapot a formában hagyjuk kihűlni. A forma oldala mellett meglazítjuk vékony pengéjű késsel, és tálcára borítjuk.
  7. A diós krém készítése:
  8. A cukrot a vízzel felfőzzük, hozzáadjuk a diót, majd levesszük a tűzről, és még melegen hozzáadjuk a vajat, és a rumot.
  9. Kihűtjük, és addig keverjük, míg fehér, kemény, habos krémet kapunk.
  10. Esetleg sűríthetjük egy kiskanál liszttel. A kihűlt tortalapot vágjuk ketté, és töltsük bele a krémet. Helyezzük vissza rá a tetejét.
  11. A bevonó krém készítése:
  12. A margarint elkeverjük, fokozatosan adjuk hozzá a porcukrot, jó alaposan kikeverjük.
  13. A tejben elkeverjük a lisztet és a tojást csomómentesen, és lassú tűzön, kevergetve besűrítve krémet főzünk.
  14. Időnként megkavargatva kihűtjük, majd a margarinos masszával elegyítjük.
  15. Ezután ízesítjük tetszés szerint ezt az alapkrémet, amit torták, sütemények töltésére használhatunk.
  16. A krém állaga az ízesítés után is maradjon meg. A bevonó krémet szépen egyenletesen vigyük fel a tortára, a széleire is.
  17. Olyan krémet kell kapnunk, ami kenhető, de nem túl híg, mert akkor lecsurogna a tésztáról.
  18. A fondant készítése:
  19. A pillecukrot egy alaposan kikent, mikrózható edénybe tesszük, hozzáadunk 2 evőkanál vizet, és felolvasztjuk a mikróban.
  20. Kb. 20-30 mp-ig melegítsük, keverjük át fakanállal, amit előzőleg margarinnal bekentünk, hogy ne ragadjon rá az anyag.
  21. Ismételjük 2-3 alkalommal, míg teljesen lágyra, folyósra felolvad (kb. 2,5 perc).
  22. A porcukor ¾-ed részét először lassan, adagolva adjuk hozzá, és amikor már nem annyira meleg, kézzel gyúrjuk össze, a maradék cukorral állítva be az állagát.
  23. Ragadni fog, ezért, hogy könnyebb legyen vele dolgozni, a tetejére is szórjunk bőven porcukrot.
  24. A felületet, amelyen gyúrjuk, szintén kenjük át alaposan, majd lassacskán a széléről befelé forgatva a masszát, gyúrjuk össze. Kezünket többször jól kenegessük meg margarinnal.
  25. Mire a porcukrot felveszi, szépen összeáll, és puha, rugalmas, könnyen kezelhető, formálható massza lesz belőle, gyurma állagú, amelyet jó vékonyra ki tudunk nyújtani. (Nyújtáskor a sodrófát is érdemes bekenni margarinnal. Amennyiben a massza nem akarna összeállni, vagy túl sok cukor került volna bele, amitől szakadozik, akkor érdemes egy pici vizet adni hozzá, visszatenni pár másodpercre a mikróba, és újra átgyúrni. )
  26. Kinyújtás után óvatosan helyezzük a bevonó krémmel egyenletesen bekent tortára, mintha egy kinyújtott tésztát tennénk rá, majd simítgassuk a torta széleihez is.
  27. Díszítés során csak a fantáziánk szab határt. Én két kisebb darabot a fondantból ( ami a bevonó sorám fölöslegesen maradt ) újra átgyúrtam, ételszínezővel beszíneztem és kivágtam a kellő mintákat). Egy kis vizet kell a formákra tenni ezzel ragasztható fel a kívánt minta.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 18
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Receptkönyvben: 40
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 20373
  • Feltöltés dátuma: 2010. október 08.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Tv-ben láttam egy tortás műsort, kedvet kaptam a sütéshez, így kipróbáltam. A recepteket a tortaimado.hu oldalon találtam. Még nem vagyok egy gyakorlott tortakészítő, ez volt az első ilyen tortám :).

Hozzávalók

A mandulás piskóta tortalaphoz

A diós krémhez

A bevonó vajas krémhez

A pillecukros fondant bevonóhoz

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...