Veronka néni kígyórétese szilvával töltve
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
- 3% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 6% Zsír
A tésztához
-
30g finomliszt109 kcal
-
10g sertészsír90 kcal
-
1g margarin7 kcal
-
6g tojás7 kcal
-
1g cukor4 kcal
-
20g tej11 kcal
-
0g só0 kcal
-
3g élesztő3 kcal
A tészta kenéséhez
-
2g tojássárgája6 kcal
A töltelékhez
-
140g szilva61 kcal
-
6g cukor23 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
2g zsemlemorzsa8 kcal
A tetejére
Összesen
341
kcal
- 3% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 6% Zsír
A tésztához
-
300g finomliszt1092 kcal
-
100g sertészsír902 kcal
-
10g margarin72 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
200g tej112 kcal
-
0g só0 kcal
-
30g élesztő32 kcal
A tészta kenéséhez
-
20g tojássárgája64 kcal
A töltelékhez
-
1400g szilva605 kcal
-
60g cukor232 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
20g zsemlemorzsa79 kcal
A tetejére
Összesen
3414
kcal
- 3% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 6% Zsír
A tésztához
-
12.8g finomliszt47 kcal
-
4.3g sertészsír39 kcal
-
0.4g margarin3 kcal
-
2.4g tojás3 kcal
-
0.4g cukor2 kcal
-
8.6g tej5 kcal
-
0g só0 kcal
-
1.3g élesztő1 kcal
A tészta kenéséhez
-
0.9g tojássárgája3 kcal
A töltelékhez
-
60g szilva26 kcal
-
2.6g cukor10 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0.9g zsemlemorzsa3 kcal
A tetejére
Összesen
147
kcal
- 3% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 66% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 6.1 g
Zsír
-
Összesen 13 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 49 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 198.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 14 mg
-
Kálcium 45 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 19 mg
-
Foszfor 84 mg
-
Nátrium 34 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 50.8 g
-
Cukor 24 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 135.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 46 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 13 mg
-
D vitamin: 19 micro
-
K vitamin: 10 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 45 micro
-
Kolin: 43 mg
-
Retinol - A vitamin: 23 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 258 micro
-
β-crypt 47 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 148 micro
Összesen
341
kcal
- 3% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 66% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 60.7 g
Zsír
-
Összesen 130.2 g
-
Telített zsírsav 47 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 56 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 18 g
-
Koleszterin 492 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1983.3 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 136 mg
-
Kálcium 451 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 187 mg
-
Foszfor 843 mg
-
Nátrium 345 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 508.2 g
-
Cukor 241 mg
-
Élelmi rost 30 mg
VÍZ
-
Összesen 1354.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 459 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 125 mg
-
D vitamin: 185 micro
-
K vitamin: 96 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 14 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 453 micro
-
Kolin: 426 mg
-
Retinol - A vitamin: 228 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 2579 micro
-
β-crypt 472 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1477 micro
Összesen
3414
kcal
- 3% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 66% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 2.6 g
Zsír
-
Összesen 5.6 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 21 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 84.9 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 19 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 8 mg
-
Foszfor 36 mg
-
Nátrium 15 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 21.8 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 58 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 20 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 19 micro
-
Kolin: 18 mg
-
Retinol - A vitamin: 10 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 110 micro
-
β-crypt 20 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 63 micro
Összesen
147
kcal
Hozzávalók
A tésztához
A tészta kenéséhez
-
1 db tojássárgája
A töltelékhez
-
2 kk fahéj
-
2 ek zsemlemorzsa
A tetejére
Elkészítés
A tésztához
- A 2 dltejet meglangyosítjuk, belerakunk 1 kk kristálycukrot,és megfuttatjuk benne az élesztőt.
- Egy keverőtálbanelkeverjük a lisztet a sóval, és elmorzsoljuk a liszttel a zsiradékokat (a zsírt és a margarint is). Egy mélyedést készítünk a közepében.
- Beleütjük a tojást, hozzáadjuk a megfuttatot élesztőt, akristálycukrot, és lágy tésztává gyúrjuk. Ha nem tűnik elég lágynak, akkor még egy kis tej kerülhet bele. Ha kész, két részre osztjuk.
- Előveszünk egy sütőlemezt, kizsírozzuk, és a sütőt előmelegítjük 180°C fokra /légkeverése 160°C/.
- Egy nyújtódeszkát meglisztezünk és az egyik cipóból hosszúkás téglalap alakú formát nyújtunk, a tészta vastagsága kb. 0,5 cm lesz, a hossza, mint a sütőlemez, a szélessége kb. 15-20 cm.
- A tészta szélét bevagdossuk csíkokra teljesen körben, úgy hogy a csíkok szélessége kb 1-1,5 cm a hossza kb 5-7 cm, ésa csíkok szembe essenek egymással, hogy majd a töltelék felett össze lehessen csípni. Így a tészta közepén marad egy 10-15 cm széles hely, ahová helyezhetjük a gyümölcsöket.
- A fél szilvaszemeket egyenként megforgatjuk a fahéjas kristálycukorban, rétesenként 10 szem szilva (20 félszem) jut, és ráhelyezzük a tésztacsík közepére, vágott felükkel felfelé. (Ettől a gyümölcsmennyiségtől természetesen egy kissé el lehet térni, ezt csak irányadónakszántam. Amint kész, a tetejét megszórjuk 1 ek zsemlemorzsával.
- Ezután fogjuk az első két szembehelyezkedő csíkot, és a töltelék felett kissé megcsavarva, összenyomjuk, majd a következőt is, és így tovább a tészta végéig, míg a töltelékel nem lesz takarva. A tészta két végén érdemes egy kissé zártabbra nyomni a csíkokat, hogy a töltelék ne csússzon ki.
- Amint megvagyunk, csúsztassuk rá a sütőlemezre, és ismételjük meg az egészet a másik tésztaadaggalis.
- A két "rétest" fedjük le egy tiszta ruhával, és kelesszükkb. 30 percig.
- Kelés után kenjük meg a tetejüket tojássárgájával,rakjuk be a sütőbe, és süssük 30-40 percig. A sütési idő függ a gyümölcsök víztartalmától.
- Amint megsült, kivesszük a sütőből, és megkenjük a tetejüket a kristálycukros vízzel.
- Majd ha langyosra hűlt, felszeleteljük, és tálaljuk.
- Sütés ideje: 40 perc
- Receptkönyvben: 135
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 22537
- Feltöltés dátuma: 2009. szeptember 30.
Ajánló
Finom más gyümölccsel is, pl meggy, sárgabarack is szóbajöhet, a lényeg, hogy kissé savanykás ízű legyen, és ne legyen túl érett, mert akkor veszít a látványosságából, igaz az íze akkor is finom! :) pH besorolás: erősen savasít
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
NS
17513 recept
Ezt a receptet régen egy kedves szomszédnénitől kaptuk, és ezért azóta is így hívjuk, hogy Veronka néni kígyórétese. Csak az elnevezése az, hogy rétes, ezt a formája miatt kapta, mert igazából kelt tészta. Senki ne ijedjen meg az elkészítésétől, csak leírva tűnik bonyolultnak, a valóságban könnyű, és egy fél óra alatt össze lehet állítani az egészet, mert közben nem kell keleszteni, csak a végén. Ráadásul nagyon mutatós az eredmény, és nagyon finom langyosan, frissen.