r
Nosalty Logó

Vasi dödölle

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
giuliettalupa
Vasi dödölle
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 3% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 409 kcal
  • 3% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 1638 kcal
  • 3% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 108 kcal
  • 3% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.8 g

Zsír

  • Összesen
    17.6 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    37 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1433.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    86 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    57 mg
  • Foszfor
    181 mg
  • Nátrium
    1095 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    56.1 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    224.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    62 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    40 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    45 micro
  • Kolin:
    37 mg
  • Retinol - A vitamin:
    61 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    15 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    25 micro
Összesen 409 kcal
  • 3% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    31.4 g

Zsír

  • Összesen
    70.4 g
  • Telített zsírsav
    29 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    26 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    148 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5733.9 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    42 mg
  • Kálcium
    346 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    229 mg
  • Foszfor
    724 mg
  • Nátrium
    4379 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    224.4 g
  • Cukor
    20 mg
  • Élelmi rost
    21 mg

VÍZ

  • Összesen
    897.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    248 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    162 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    19 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    179 micro
  • Kolin:
    149 mg
  • Retinol - A vitamin:
    242 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    59 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    98 micro
Összesen 1638 kcal
  • 3% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.1 g

Zsír

  • Összesen
    4.7 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    10 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    379.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    23 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    48 mg
  • Nátrium
    290 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    14.9 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    59.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    16 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    12 micro
  • Kolin:
    10 mg
  • Retinol - A vitamin:
    16 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    4 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    7 micro
Összesen 108 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A burgonyát megtisztítjuk, nagyobb kockákra vágjuk, és feltesszük főni annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje. A főzővizet forrás után sózzuk.
  2. Amíg fő a burgonya, a két fej hagymát apróra felkockázzuk, majd egy serpenyőben felolvasztjuk a két kanálnyi zsírt, és a hagymát üvegesre pirítjuk benne.
  3. Mikor megfőtt a burgonya, a főzővize felét leöntjük, majd a maradék lében burgonyatörővel jó alaposan áttörjük. A még forró áttört burgonyához adjuk kanalanként a lisztet, a burgonyatörővel pedig alaposan beledolgozzuk. Akkor jó, ha egy nagyon sűrű masszát kapunk.
  4. Egy gáztepsibe öntjük a hagymás zsírt, jól szétterítve. A burgonyamasszából kanálnyi galuskákat szaggatunk, amiket a tepsibe téve megforgatunk a hagymás zsírban. Akinek a keze bírja a meleget, kézzel is formázhatja a dödöllét. Egy egész tepsire való jön ki belőle.
  5. A tepsiben lévő dödöllét betesszük a sütőbe kb. 15 percre, hogy egy kicsit megpiruljon. Tálaláskor hideg, sós tejföllel locsolhatjuk meg.
  • Sütés ideje: 15 perc
  • Elkészítettem: 30 alkalommal
  • Receptkönyvben: 284
  • Tegnapi nézettség: 11
  • 7 napos nézettség: 111
  • Össznézettség: 35543
  • Feltöltés dátuma: 2020. január 20.

Ajánló

A dödölle nagyon laktató egytálétel, sós, fokhagymás tejföllel vagy zöldsalátával fogyasztható. Vadpörköltek mellé is gyakran kínálják.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Vasi dödölle
giuliettalupa 82 recept

Egyszerű vasi parasztétel, laktató fogás. Ami egykor a szegények eledele volt, ma már elegáns éttermek étlapján is megtalálható a vadpörkölt kísérőjeként. Noha önmagában is bőséges, legfinomabb fokhagymás tejföllel és egy kis zöld salátával. Az alábbi receptet még a nagymamámtól tanultam, mint ahogy azt is, hogy a dödölle "öreg" krumpliból a legfinomabb, vagyis soha ne készítsük újkrumpiból, csak régi, lisztes, főznivaló burgonyából.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...