Vaníliás rebarbaratorta
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
vikki
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 5% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 11% Zsír
A tésztához
-
63g finomliszt228 kcal
-
31g margarin224 kcal
-
20g cukor77 kcal
-
5g tojássárgája16 kcal
-
0g só0 kcal
-
4g víz0 kcal
A krémhez
-
63g tej35 kcal
-
16g cukor63 kcal
-
10 kcal
-
10g tojássárgája32 kcal
-
6g finomliszt23 kcal
A rebarbara kompóthoz
A zseléhez
Összesen
826
kcal
- 5% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 11% Zsír
A tésztához
-
250g finomliszt910 kcal
-
125g margarin896 kcal
-
80g cukor310 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
-
0g só0 kcal
-
16g víz0 kcal
A krémhez
-
250g tej140 kcal
-
65g cukor252 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
-
25g finomliszt91 kcal
A rebarbara kompóthoz
-
400g rebarbara63 kcal
-
80g cukor310 kcal
-
20g vaníliás cukor77 kcal
A zseléhez
Összesen
3305
kcal
- 5% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 11% Zsír
A tésztához
-
17.2g finomliszt63 kcal
-
8.6g margarin62 kcal
-
5.5g cukor21 kcal
-
1.4g tojássárgája4 kcal
-
0g só0 kcal
-
1.1g víz0 kcal
A krémhez
-
17.2g tej10 kcal
-
4.5g cukor17 kcal
-
0.7g vaníliás cukor3 kcal
-
2.8g tojássárgája9 kcal
-
1.7g finomliszt6 kcal
A rebarbara kompóthoz
-
27.5g rebarbara4 kcal
-
5.5g cukor21 kcal
-
1.4g vaníliás cukor5 kcal
A zseléhez
Összesen
227
kcal
- 5% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 39% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 13 g
Zsír
-
Összesen 31.3 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 14 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 163 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 432.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 33 mg
-
Kálcium 178 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 27 mg
-
Foszfor 147 mg
-
Nátrium 45 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 123.4 g
-
Cukor 67 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 107.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 317 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 33 micro
-
K vitamin: 55 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 46 micro
-
Kolin: 139 mg
-
Retinol - A vitamin: 296 micro
-
α-karotin 6 micro
-
β-karotin 257 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 325 micro
Összesen
826
kcal
- 5% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 39% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 52.1 g
Zsír
-
Összesen 125.2 g
-
Telített zsírsav 28 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 56 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 34 g
-
Koleszterin 651 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1731.2 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 132 mg
-
Kálcium 712 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 109 mg
-
Foszfor 586 mg
-
Nátrium 179 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 493.7 g
-
Cukor 269 mg
-
Élelmi rost 14 mg
VÍZ
-
Összesen 428.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1270 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 14 mg
-
C vitamin: 28 mg
-
D vitamin: 131 micro
-
K vitamin: 220 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 185 micro
-
Kolin: 558 mg
-
Retinol - A vitamin: 1183 micro
-
α-karotin 23 micro
-
β-karotin 1029 micro
-
β-crypt 20 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1301 micro
Összesen
3305
kcal
- 5% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 39% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 3.6 g
Zsír
-
Összesen 8.6 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 45 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 119.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 49 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 8 mg
-
Foszfor 40 mg
-
Nátrium 12 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 34 g
-
Cukor 19 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 29.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 87 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 9 micro
-
K vitamin: 15 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 13 micro
-
Kolin: 38 mg
-
Retinol - A vitamin: 81 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 71 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 90 micro
Összesen
227
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
25 dkg finomliszt
-
12.5 dkg margarin
-
8 dkg cukor
-
1 db tojássárgája
-
1 csipet só
A krémhez
-
2.5 dl tej
-
6.5 dkg cukor
-
10 g vaníliás cukor
-
2 db tojássárgája
-
2.5 dkg finomliszt
A rebarbara kompóthoz
-
8 dkg cukor
-
20 g vaníliás cukor
A zseléhez
Elkészítés
A tésztához
- Először elkészítjük a tésztát: a lisztet a margarinnal és a cukorral és a sóval összemorzsoljuk, majd hozzáadjuk a tojás sárgáját és 1-2 ek hideg vizet, és az egészet sima tésztává gyúrjuk.
- Folpackba csomagoljuk, és fél órára betesszük a hűtőbe.
- Addig elkészítjük a kompótot: a rebarbarát külső héjától megtisztítjuk, felkockázzuk, és egy hőálló tálba tesszük.
- Hozzáadjuk a cukrot és a vaníliás cukrot, majd az egészet jól összeforgatjuk. Alufóliával letakarjuk, és 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük 30 percre. Ezalatt szépen megpuhul.
- Addig elkészítjük a vaníliás krémet: egy kisebb tálban a lisztet a tojássárgákkal és kb. 1 dl tejjel habverővel simára keverjük.
- A maradék 1,5 dl tejet a cukorral és a vaníliás cukorral egy lábasban elkezdjük melegíteni.
- Mikor már forr a cukros tej, folytonos kevergetés mellett hozzáadjuk a tojásos-lisztes keveréket, és az egészet sűrűre főzzük (olyan lesz, mint a puding). Levesszük a tűzről, és megvárjuk, míg teljesen kihűl (közben érdemes átkeverni néha, hogy ne bőrösödjön meg).
- Közben elkészült a kompót is: megvárjuk, míg kihűl, és leszűrjük, a levét egy tálban felfogjuk (erre még szükség lesz), és a szűrőn át minél jobban kinyomkodjuk a rebarbarából is.
- A rebarbarát ezután botmixerrel pépesítjük.
- Elővesszük a tésztát a hűtőből, és két folpack közt akkorára nyújtjuk, hogy a sütőforma peremét is be tudjuk fedni vele.
- Ezután a felső folpackot eltávolítjuk, átfordítjuk az alsóval a tésztát a papírral bélelt sütőformába (így biztosan nem szakad majd el). Beleigazítjuk a tésztát, majd eltávolítjuk a másik folpackot is.
- Ezután vágunk egy akkora sütőpapírt, ami a tészta pereméig kiér majd, és beleigazítjuk a formába. Száraz babot/rizst szórunk a formába úgy, hogy teljesen kitöltse. (Erre azért van szükség, hogy a tészta sütés közben megőrizze a formáját.)
- 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt megsül.
- Ha megsült, eltávolítjuk a papírral együtt a rizst/babot, és megvárjuk, míg kihűl a tészta.
- Ha az összes hozzávaló kihűlt, összeállítjuk a tortát: a tésztát először megkenjük a pürésített rebarbarával, majd elsimítjuk rajta a vaníliás krémet.
- Amíg elkészítjük a zselét, betesszük a tortát a hűtőbe.
- A zseléhez a leszűrt rebarbarakompót levéhez (kb. 1 dl volt nálam) hozzáadjuk a zselatint, és közepes lángon addig melegítjük, míg a zselatin teljesen el nem olvad (nincsenek benne apró szemcsék). Vigyázat, nem szabad forralni!
- Ha a zselatin elolvadt, megvárjuk, míg az egész szoba hőmérsékletűre hűl (ilyenkor még folyós).
- Elővesszük a tortát a hűtőből, és ráöntjük a zselét, egyenletesen eloszlatjuk, és visszatesszük a hűtőbe, hogy megdermedjen.
- Egy éjszakát állni hagyjuk a hűtőben, hogy az ízei összeérjenek.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 45 perc
- Receptkönyvben: 69
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 6544
- Feltöltés dátuma: 2012. június 12.
Ajánló
Aki még eddig nem próbálkozott rebarbarával, annak külön ajánlom, mert biztos vagyok benne, hogy nem fog csalódni. Nem kell megijedni a hosszú leírástól, nem bonyolult, csak nagyon részletesen leírtam a biztos siker érdekében.:) Segítségképpen további képek a blogomon.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
vikki
85 recept
Még mindig rebarbara. Ezúttal torta készült belőle, lágy vaníliás krémmel és omlós tésztával. Ez most az új kedvencem!:)