Vaníliás ferdinánd
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Mignon
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
190 °C
- 6% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 19% Zsír
A tésztához
-
38g tej21 kcal
-
1g cukor5 kcal
-
3g élesztő3 kcal
-
75g finomliszt273 kcal
-
1g só0 kcal
-
10g tojássárgája32 kcal
-
6g vaj45 kcal
-
4g vaj25 kcal
A töltelékhez
A tetejére
-
6g cukor24 kcal
-
25g habtejszín73 kcal
Összesen
815
kcal
- 6% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 19% Zsír
A tésztához
-
150g tej84 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
12g élesztő13 kcal
-
300g finomliszt1092 kcal
-
2g só0 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
-
25g vaj179 kcal
-
14g vaj100 kcal
A töltelékhez
A tetejére
-
25g cukor97 kcal
-
100g habtejszín292 kcal
Összesen
3264
kcal
- 6% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 19% Zsír
A tésztához
-
15.7g tej9 kcal
-
0.5g cukor2 kcal
-
1.3g élesztő1 kcal
-
31.5g finomliszt115 kcal
-
0.2g só0 kcal
-
4.2g tojássárgája14 kcal
-
2.6g vaj19 kcal
-
1.5g vaj11 kcal
A töltelékhez
A tetejére
-
2.6g cukor10 kcal
-
10.5g habtejszín31 kcal
Összesen
345
kcal
- 6% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 24% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 11.9 g
Zsír
-
Összesen 38.1 g
-
Telített zsírsav 23 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 206 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 562.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 32 mg
-
Kálcium 101 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 25 mg
-
Foszfor 166 mg
-
Nátrium 235 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 100.3 g
-
Cukor 41 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 47.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 328 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 28 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 60 micro
-
Kolin: 102 mg
-
Retinol - A vitamin: 322 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 75 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 123 micro
Összesen
815
kcal
- 6% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 24% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 47.8 g
Zsír
-
Összesen 152.5 g
-
Telített zsírsav 90 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 44 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 822 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2250.2 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 128 mg
-
Kálcium 403 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 100 mg
-
Foszfor 664 mg
-
Nátrium 942 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 401.2 g
-
Cukor 162 mg
-
Élelmi rost 11 mg
VÍZ
-
Összesen 190.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1314 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 110 micro
-
K vitamin: 15 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 241 micro
-
Kolin: 410 mg
-
Retinol - A vitamin: 1288 micro
-
α-karotin 15 micro
-
β-karotin 299 micro
-
β-crypt 13 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 492 micro
Összesen
3264
kcal
- 6% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 24% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 5 g
Zsír
-
Összesen 16 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 86 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 236.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 42 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 70 mg
-
Nátrium 99 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 42.1 g
-
Cukor 17 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 20 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 138 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 12 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 25 micro
-
Kolin: 43 mg
-
Retinol - A vitamin: 135 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 31 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 52 micro
Összesen
345
kcal
Hozzávalók
Elkészítés
A tésztához
- Fél dl langyos tejben jól elkeverjük a cukrot, hogy teljesen feloldódjon. Belemorzsoljuk az élesztőt és kb. 15 percig állni hagyjuk, hogy felfusson.
- A lisztet mély tálba öntjük, meglangyosítjuk a mikróban és összekeverjük a sóval. Közepébe mélyedéseket nyomunk és beleöntjük a tojások sárgáját, a felfuttatott élesztőt, 1 dl tejet és az olvasztott vajat. Elektromos kézi robotgép dagasztókarjával 6-7 perc alatt kemény kalácstésztát gyúrunk belőle.
- A tésztából bucit formázunk, kevés liszttel meghintett tálba helyezzük, letakarjuk és meleg, huzatmentes helyen 1 órán át kelesztjük, amíg kb. a háromszorosára kel.
- A töltelékhez habosra keverjük a vajat a porcukorral és a vanília kikapart magjaival. A mazsolát beáztatjuk a rumba vagy a narancslikőrbe.
- A megkelt tésztát lisztezett nyújtódeszkára borítjuk, átgyúrjuk és kb. 35 cm hosszú és 24 cm széles téglalapot nyújtunk belőle.
- Spatulával vagy kanál hátuljával a téglalap egész felületét vastagon megkenjük a cukros-vaníliás vajjal és rászórjuk a leszűrt mazsolát.
- A tésztából kb. 6 cm széles csíkokat vágunk vízszintesen (4 lesz belőle), majd a szélétől haladva kettőt hajtunk a csíkon, és levágjuk, így kb. 6 cm átmérőjű csigákat készítünk belőle, összesen 12 darabot (csíkonként 3-at).
- Kivajazunk egy 18 cm átmérőjű és legalább 6 cm mély hőálló tálat, és a csigákat állítva a tálba sorakoztatjuk. (Figyeljünk rá, hogy ne érjenek össze, mert még kelni fognak.)
- Letakarjuk, majd 1 órán át meleg, huzatmentes helyen újra kelesztjük.
- A sütőt előmelegítjük 190 fokra.
- Betesszük a formát a meleg sütőbe és 20 percig sütjük a tésztát. Ekkor 220 fokra emeljük a hőmérsékletet, kivesszük a tálat és a tésztát meglocsoljuk a cukorral elkevert tejszínnel.
- Lazán befedjük a tetejét alufóliával és visszatesszük újabb 20 percre a forró sütőbe.
- Még forrón kiborítjuk az edényből és langyosan tálaljuk.
- Sütés hőfoka: 190 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 18
- Sütés ideje: 40 perc
- Receptkönyvben: 98
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 8077
- Feltöltés dátuma: 2012. január 17.
Ajánló
Nagyobb családnak készíthetjük rögtön dupla mennyiségből, és akkor két 18 cm átmérőjű tálban süssük meg a csigákat, mert így sok finom széle lesz a karamellizálódott csigáknak. Mi mazsola nélkül készítettük, de aki szereti, véletlenül se hagyja ki belőle! A recept Mautner Zsófia Gyere velem főzni című könyvéből származik.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Mignon
212 recept
Ezek a vaníliás kis csigák annyira finomak, hogy nem lehet nekik ellenállni. Kisfiammal együtt már a készítése is érdekes volt, ezért szomorkás délutánok felvidítására is bátran ajánljuk mindenkinek. Úgy tűnik, hogy sok munka van vele, de a kelesztési- és sütési idők alatt jut idő játékra (másra) is bőven. És a végeredmény azonnal mosolyt csal mindenki arcára, ez garantált!