r
Nosalty Logó

Vaníliás ferdinánd

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Mignon
Vaníliás ferdinánd
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
190 °C
  • 6% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 19% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Összesen 815 kcal
  • 6% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 19% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Összesen 3264 kcal
  • 6% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 19% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Összesen 345 kcal
  • 6% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 24% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    11.9 g

Zsír

  • Összesen
    38.1 g
  • Telített zsírsav
    23 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    206 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    562.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    32 mg
  • Kálcium
    101 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    25 mg
  • Foszfor
    166 mg
  • Nátrium
    235 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    100.3 g
  • Cukor
    41 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    47.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    328 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    28 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    60 micro
  • Kolin:
    102 mg
  • Retinol - A vitamin:
    322 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    75 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    123 micro
Összesen 815 kcal
  • 6% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 24% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    47.8 g

Zsír

  • Összesen
    152.5 g
  • Telített zsírsav
    90 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    44 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    822 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2250.2 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    128 mg
  • Kálcium
    403 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    100 mg
  • Foszfor
    664 mg
  • Nátrium
    942 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    401.2 g
  • Cukor
    162 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

VÍZ

  • Összesen
    190.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1314 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    110 micro
  • K vitamin:
    15 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    241 micro
  • Kolin:
    410 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1288 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    299 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    492 micro
Összesen 3264 kcal
  • 6% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 24% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    5 g

Zsír

  • Összesen
    16 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    86 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    236.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    42 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    70 mg
  • Nátrium
    99 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    42.1 g
  • Cukor
    17 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    20 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    138 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    12 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    25 micro
  • Kolin:
    43 mg
  • Retinol - A vitamin:
    135 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    31 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    52 micro
Összesen 345 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Elkészítés

A tésztához

  1. Fél dl langyos tejben jól elkeverjük a cukrot, hogy teljesen feloldódjon. Belemorzsoljuk az élesztőt és kb. 15 percig állni hagyjuk, hogy felfusson.
  2. A lisztet mély tálba öntjük, meglangyosítjuk a mikróban és összekeverjük a sóval. Közepébe mélyedéseket nyomunk és beleöntjük a tojások sárgáját, a felfuttatott élesztőt, 1 dl tejet és az olvasztott vajat. Elektromos kézi robotgép dagasztókarjával 6-7 perc alatt kemény kalácstésztát gyúrunk belőle.
  3. A tésztából bucit formázunk, kevés liszttel meghintett tálba helyezzük, letakarjuk és meleg, huzatmentes helyen 1 órán át kelesztjük, amíg kb. a háromszorosára kel.
  4. A töltelékhez habosra keverjük a vajat a porcukorral és a vanília kikapart magjaival. A mazsolát beáztatjuk a rumba vagy a narancslikőrbe.
  5. A megkelt tésztát lisztezett nyújtódeszkára borítjuk, átgyúrjuk és kb. 35 cm hosszú és 24 cm széles téglalapot nyújtunk belőle.
  6. Spatulával vagy kanál hátuljával a téglalap egész felületét vastagon megkenjük a cukros-vaníliás vajjal és rászórjuk a leszűrt mazsolát.
  7. A tésztából kb. 6 cm széles csíkokat vágunk vízszintesen (4 lesz belőle), majd a szélétől haladva kettőt hajtunk a csíkon, és levágjuk, így kb. 6 cm átmérőjű csigákat készítünk belőle, összesen 12 darabot (csíkonként 3-at).
  8. Kivajazunk egy 18 cm átmérőjű és legalább 6 cm mély hőálló tálat, és a csigákat állítva a tálba sorakoztatjuk. (Figyeljünk rá, hogy ne érjenek össze, mert még kelni fognak.)
  9. Letakarjuk, majd 1 órán át meleg, huzatmentes helyen újra kelesztjük.
  10. A sütőt előmelegítjük 190 fokra.
  11. Betesszük a formát a meleg sütőbe és 20 percig sütjük a tésztát. Ekkor 220 fokra emeljük a hőmérsékletet, kivesszük a tálat és a tésztát meglocsoljuk a cukorral elkevert tejszínnel.
  12. Lazán befedjük a tetejét alufóliával és visszatesszük újabb 20 percre a forró sütőbe.
  13. Még forrón kiborítjuk az edényből és langyosan tálaljuk.
  • Sütés hőfoka: 190 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 18
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Receptkönyvben: 98
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 8078
  • Feltöltés dátuma: 2012. január 17.

Ajánló

Nagyobb családnak készíthetjük rögtön dupla mennyiségből, és akkor két 18 cm átmérőjű tálban süssük meg a csigákat, mert így sok finom széle lesz a karamellizálódott csigáknak. Mi mazsola nélkül készítettük, de aki szereti, véletlenül se hagyja ki belőle! A recept Mautner Zsófia Gyere velem főzni című könyvéből származik.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Ezek a vaníliás kis csigák annyira finomak, hogy nem lehet nekik ellenállni. Kisfiammal együtt már a készítése is érdekes volt, ezért szomorkás délutánok felvidítására is bátran ajánljuk mindenkinek. Úgy tűnik, hogy sok munka van vele, de a kelesztési- és sütési idők alatt jut idő játékra (másra) is bőven. És a végeredmény azonnal mosolyt csal mindenki arcára, ez garantált!

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...