r
Nosalty Logó

Vaníliakrémes profiterol csokoládészósszal

0,0

0 ÉRTÉKELÉS0 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Lakos Benedek
Klasszikus profiterol: vaníliakrémmel töltött égetett tészta csokoládészósszal tálalva
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
nehéz

Hozzávalók

A vaníliakrémhez

Az égetett tésztához

A csokiszószhoz

A tálaláshoz

770
Kalória
11.2g
Fehérje
66.8g
Szénhidrátok
50.8g
Zsír
93g
Víz
271.4g
Koleszterin
4.8g
Rost
47.4g
Cukor
  • 5% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 23% Zsír

A vaníliakrémhez

Az égetett tésztához

A csokiszószhoz

A tálaláshoz

Összesen 770 kcal
  • 5% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 23% Zsír

A vaníliakrémhez

Az égetett tésztához

A csokiszószhoz

A tálaláshoz

Összesen 6157 kcal
  • 5% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 23% Zsír

A vaníliakrémhez

Az égetett tésztához

A csokiszószhoz

A tálaláshoz

Összesen 263 kcal
  • 5% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 42% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    11.2 g

Zsír

  • Összesen
    50.8 g
  • Telített zsírsav
    30 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    15 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    271 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    938.2 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    183 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    94 mg
  • Foszfor
    246 mg
  • Nátrium
    389 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    66.8 g
  • Cukor
    47 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

Víz

  • Összesen
    93 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    314 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    13 mg
  • D vitamin:
    51 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    36 micro
  • Kolin:
    151 mg
  • Retinol - A vitamin:
    304 micro
  • α-karotin
    10 micro
  • β-karotin
    94 micro
  • β-crypt
    33 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    251 micro
Összesen 770 kcal
  • 5% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 42% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    89.5 g

Zsír

  • Összesen
    406.3 g
  • Telített zsírsav
    238 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    122 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    18 g
  • Koleszterin
    2171 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7505.6 g
  • Cink
    15 mg
  • Szelén
    136 mg
  • Kálcium
    1464 mg
  • Vas
    42 mg
  • Magnézium
    753 mg
  • Foszfor
    1968 mg
  • Nátrium
    3115 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    534.7 g
  • Cukor
    379 mg
  • Élelmi rost
    38 mg

Víz

  • Összesen
    743.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2509 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    5 micro
  • E vitamin:
    13 mg
  • C vitamin:
    104 mg
  • D vitamin:
    408 micro
  • K vitamin:
    57 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    285 micro
  • Kolin:
    1206 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2436 micro
  • α-karotin
    83 micro
  • β-karotin
    749 micro
  • β-crypt
    264 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2004 micro
Összesen 6157 kcal
  • 5% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 42% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    3.8 g

Zsír

  • Összesen
    17.4 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    93 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    320.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    63 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    32 mg
  • Foszfor
    84 mg
  • Nátrium
    133 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    22.8 g
  • Cukor
    16 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    31.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    107 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    17 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    12 micro
  • Kolin:
    52 mg
  • Retinol - A vitamin:
    104 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    32 micro
  • β-crypt
    11 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    86 micro
Összesen 263 kcal

Elkészítés

A vaníliakrémhez

  1. A tojássárgájákat, cukrot, keményítőt és egy kevés tejet simára keverünk egy hőálló tálban. A vaníliarudat félbevágjuk, a magjait kikaparjuk, majd a magokat és az üres rudat feltesszük melegedni a tejjel.
  2. Ha a tej már meleg (de nem forró), apránként hozzácsorgatjuk a tojásos alaphoz, amit eközben habverővel folyamatosan keverünk. A meleg tejjel így hőkiegyenlítést végzünk, tehát a tojás nem csapódik majd ki a krémben.
  3. Miután hozzáadtuk az összes meleg tejet, a tojásos-tejes keveréket visszaöntjük a fazékba, majd közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett sűrű krémet főzünk belőle. Átöntjük egy tálba, a felszínére frissentartó fóliát nyomunk (hogy ne bőrösödjön), majd hűtőbe tesszük és hagyjuk teljesen kihűlni.
  4. A kihűlt krémet átkeverjük. A habtejszínből kemény habot verünk, majd óvatosan hozzáforgatjuk a krémhez. Hegyes csővéggel ellátott habzsákba töltjük, felhasználásig a hűtőben tartjuk.

Az égetett tésztához

  1. A vajat, vizet, cukrot és sót felolvasztjuk egy lábosban. Amikor a keverék habzani kezd, hozzáöntjük a lisztet, lehúzzuk a tűzről és egységes masszát keverünk. Majd visszatesszük a tűzre és addig főzzük a tésztát, spatulával folyamatosan kevergetve, míg az egységes gombóccá össze nem áll és el nem válik az edény falától.
  2. A kész tésztát egy tálba tesszük, hagyjuk 5 percet pihenni, közben pedig előre felverjük egy kancsóban a tojásokat. A pihentetett tésztát kézi mixerrel elkezdjük keverni, majd fokozatosan hozzácsorgatjuk a tojást. Először egy kis adagot adunk hozzá, majd ha ezt felvette a massza, jöhet a következő adag és így tovább. A kész massza legyen lágy, de sűrűbb, mint a nokedlitészta.
  3. A masszát egy habzsákba töltjük. Kibélelünk egy gáztepsit sütőpapírral (a sarkait kevés masszával ragasszuk a tepsihez, hogy ne mozogjon), majd közepes halmokat nyomunk rá a masszából. Hagyjunk köztük helyet, mert nőni fognak sülés közben. Ha nagyon csúcsosak lennének, vizes ujjal lesimíthatjuk a felszínüket.
  4. A kinyomott tésztahalmokat 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk és 15 percig sütjük. Majd lejjebb vesszük a sütőt 170 fokra és további 15 percig szárítjuk a profiterolokat. Legyen mindegyik szép, aranybarna és pufók.
  5. Amikor megsültek, a profiterolokat kivesszük a sütőből, és rácsra tesszük hűlni. Ha kihűltek, az aljukon kis lyukat szúrunk egy éles késsel, majd teletöltjük őket vaníliakrémmel.

A csokiszószhoz

  1. A csokoládét egy tálba törjük. A tejszínt felforraljuk egy lábasban, majd nyakon öntjük vele a csokoládét. Hagyjuk 2-3 percet pihenni, majd botmixerrel teljesen simára dolgozzuk a szószt.

A tálaláshoz

  1. A megtöltött profiterolokat egy mélyebb tálalóba vagy edénybe tesszük. Nyakon öntjük a csokoládészósszal, majd hűtőbe tesszük 1-2 órára. Tálaláskor frissen vert tejszínhabbal, reszelt narancshéjjal és csokoládéforgáccsal díszítjük.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 perc
  • Főzés ideje: 35 perc
  • Sütés ideje: 30 perc

Légies égetett tészta, házi vaníliakrém és gazdag csokiszósz: ebben a trióban tényleg nehéz lenne kivetnivalót találni. Érdemes hát nekiállni a házi profiterol elkészítésének, ami épp csak annyira macera, hogy az izgalmat okozzon a konyhában. A végeredmény pedig tényleg felejthetetlen lesz: lássuk a receptet!

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Olasz rózsafánk - haraszt

Ezek a kis „virágok” nagyon egyszerű és gyors tésztával készülnek, melynek a pikantériáját a citromhéj adja. Gyors olajban sütés után porcukorral meghintve, mézzel vagy meleg ...

Gréti

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Húsvéti vendégváró őzgerinc

Mostanában nincsenek túl jó napjaim. Arra gondoltam, hogy legalább összeállítom a húsvéti menüt, hátha ez feldob egy kicsit. Egyébként is épp itt is az ideje a tervezgetésnek, hisz ...

Zsidótojás

A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!