Vaníliakrémes profiterol csokoládészósszal
0,0
1 csillag
Soha többet!
2 csillag
Vannak gondok.
3 csillag
Hát...
4 csillag
Másodszorra lett az igazi.
5 csillag
Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
Értékelés indításához kérjük lépj be!

adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
nehéz
Hozzávalók
A vaníliakrémhez
-
500 ml tej
-
100 g cukor
-
1 db vanília
-
4 db tojássárgája
-
2 ek étkezési keményítő
-
100 ml habtejszín
Az égetett tésztához
A csokiszószhoz
-
400 g étcsokoládé
-
300 ml habtejszín
A tálaláshoz
-
100 ml habtejszín
-
50 g étcsokoládé
770
Kalória
11.2g
Fehérje
66.8g
Szénhidrátok
50.8g
Zsír
93g
Víz
271.4g
Koleszterin
4.8g
Rost
47.4g
Cukor
- 5% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 23% Zsír
A vaníliakrémhez
-
63g tej35 kcal
-
13g cukor48 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
10g tojássárgája32 kcal
-
14 kcal
-
13g habtejszín37 kcal
Az égetett tésztához
-
10g víz0 kcal
-
10g vaj72 kcal
-
10g finomliszt36 kcal
-
1g só0 kcal
-
1g cukor5 kcal
-
21g tojás26 kcal
A csokiszószhoz
-
50g étcsokoládé273 kcal
-
38g habtejszín110 kcal
A tálaláshoz
-
13g habtejszín37 kcal
-
33g narancs11 kcal
-
6g étcsokoládé34 kcal
Összesen
770
kcal
- 5% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 23% Zsír
A vaníliakrémhez
-
500g tej280 kcal
-
100g cukor387 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
80g tojássárgája258 kcal
-
114 kcal
-
100g habtejszín292 kcal
Az égetett tésztához
-
80g víz0 kcal
-
80g vaj574 kcal
-
80g finomliszt291 kcal
-
6g só0 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
165g tojás208 kcal
A csokiszószhoz
-
400g étcsokoládé2184 kcal
-
300g habtejszín876 kcal
A tálaláshoz
-
100g habtejszín292 kcal
-
260g narancs89 kcal
-
50g étcsokoládé273 kcal
Összesen
6157
kcal
- 5% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 23% Zsír
A vaníliakrémhez
-
21.4g tej12 kcal
-
4.3g cukor17 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
3.4g tojássárgája11 kcal
-
1.3g étkezési keményítő5 kcal
-
4.3g habtejszín12 kcal
Az égetett tésztához
-
3.4g víz0 kcal
-
3.4g vaj25 kcal
-
3.4g finomliszt12 kcal
-
0.3g só0 kcal
-
0.4g cukor2 kcal
-
7g tojás9 kcal
A csokiszószhoz
-
17.1g étcsokoládé93 kcal
-
12.8g habtejszín37 kcal
A tálaláshoz
-
4.3g habtejszín12 kcal
-
11.1g narancs4 kcal
-
2.1g étcsokoládé12 kcal
Összesen
263
kcal
- 5% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 23% Zsír
- 42% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 11.2 g
Zsír
-
Összesen 50.8 g
-
Telített zsírsav 30 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 15 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 271 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 938.2 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 17 mg
-
Kálcium 183 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 94 mg
-
Foszfor 246 mg
-
Nátrium 389 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 66.8 g
-
Cukor 47 mg
-
Élelmi rost 5 mg
Víz
-
Összesen 93 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 314 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 13 mg
-
D vitamin: 51 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 36 micro
-
Kolin: 151 mg
-
Retinol - A vitamin: 304 micro
-
α-karotin 10 micro
-
β-karotin 94 micro
-
β-crypt 33 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 251 micro
Összesen
770
kcal
- 5% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 23% Zsír
- 42% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 89.5 g
Zsír
-
Összesen 406.3 g
-
Telített zsírsav 238 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 122 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 18 g
-
Koleszterin 2171 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7505.6 g
-
Cink 15 mg
-
Szelén 136 mg
-
Kálcium 1464 mg
-
Vas 42 mg
-
Magnézium 753 mg
-
Foszfor 1968 mg
-
Nátrium 3115 mg
-
Réz 5 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 534.7 g
-
Cukor 379 mg
-
Élelmi rost 38 mg
Víz
-
Összesen 743.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2509 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 5 micro
-
E vitamin: 13 mg
-
C vitamin: 104 mg
-
D vitamin: 408 micro
-
K vitamin: 57 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 285 micro
-
Kolin: 1206 mg
-
Retinol - A vitamin: 2436 micro
-
α-karotin 83 micro
-
β-karotin 749 micro
-
β-crypt 264 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2004 micro
Összesen
6157
kcal
- 5% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 23% Zsír
- 42% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 3.8 g
Zsír
-
Összesen 17.4 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 93 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 320.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 63 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 32 mg
-
Foszfor 84 mg
-
Nátrium 133 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 22.8 g
-
Cukor 16 mg
-
Élelmi rost 2 mg
Víz
-
Összesen 31.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 107 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 17 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 12 micro
-
Kolin: 52 mg
-
Retinol - A vitamin: 104 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 32 micro
-
β-crypt 11 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 86 micro
Összesen
263
kcal
Elkészítés
A vaníliakrémhez
- A tojássárgájákat, cukrot, keményítőt és egy kevés tejet simára keverünk egy hőálló tálban. A vaníliarudat félbevágjuk, a magjait kikaparjuk, majd a magokat és az üres rudat feltesszük melegedni a tejjel.
- Ha a tej már meleg (de nem forró), apránként hozzácsorgatjuk a tojásos alaphoz, amit eközben habverővel folyamatosan keverünk. A meleg tejjel így hőkiegyenlítést végzünk, tehát a tojás nem csapódik majd ki a krémben.
- Miután hozzáadtuk az összes meleg tejet, a tojásos-tejes keveréket visszaöntjük a fazékba, majd közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett sűrű krémet főzünk belőle. Átöntjük egy tálba, a felszínére frissentartó fóliát nyomunk (hogy ne bőrösödjön), majd hűtőbe tesszük és hagyjuk teljesen kihűlni.
- A kihűlt krémet átkeverjük. A habtejszínből kemény habot verünk, majd óvatosan hozzáforgatjuk a krémhez. Hegyes csővéggel ellátott habzsákba töltjük, felhasználásig a hűtőben tartjuk.
Az égetett tésztához
- A vajat, vizet, cukrot és sót felolvasztjuk egy lábosban. Amikor a keverék habzani kezd, hozzáöntjük a lisztet, lehúzzuk a tűzről és egységes masszát keverünk. Majd visszatesszük a tűzre és addig főzzük a tésztát, spatulával folyamatosan kevergetve, míg az egységes gombóccá össze nem áll és el nem válik az edény falától.
- A kész tésztát egy tálba tesszük, hagyjuk 5 percet pihenni, közben pedig előre felverjük egy kancsóban a tojásokat. A pihentetett tésztát kézi mixerrel elkezdjük keverni, majd fokozatosan hozzácsorgatjuk a tojást. Először egy kis adagot adunk hozzá, majd ha ezt felvette a massza, jöhet a következő adag és így tovább. A kész massza legyen lágy, de sűrűbb, mint a nokedlitészta.
- A masszát egy habzsákba töltjük. Kibélelünk egy gáztepsit sütőpapírral (a sarkait kevés masszával ragasszuk a tepsihez, hogy ne mozogjon), majd közepes halmokat nyomunk rá a masszából. Hagyjunk köztük helyet, mert nőni fognak sülés közben. Ha nagyon csúcsosak lennének, vizes ujjal lesimíthatjuk a felszínüket.
- A kinyomott tésztahalmokat 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk és 15 percig sütjük. Majd lejjebb vesszük a sütőt 170 fokra és további 15 percig szárítjuk a profiterolokat. Legyen mindegyik szép, aranybarna és pufók.
- Amikor megsültek, a profiterolokat kivesszük a sütőből, és rácsra tesszük hűlni. Ha kihűltek, az aljukon kis lyukat szúrunk egy éles késsel, majd teletöltjük őket vaníliakrémmel.
A csokiszószhoz
- A csokoládét egy tálba törjük. A tejszínt felforraljuk egy lábasban, majd nyakon öntjük vele a csokoládét. Hagyjuk 2-3 percet pihenni, majd botmixerrel teljesen simára dolgozzuk a szószt.
A tálaláshoz
- A megtöltött profiterolokat egy mélyebb tálalóba vagy edénybe tesszük. Nyakon öntjük a csokoládészósszal, majd hűtőbe tesszük 1-2 órára. Tálaláskor frissen vert tejszínhabbal, reszelt narancshéjjal és csokoládéforgáccsal díszítjük.
Recept infó
- Előkészítés ideje: 15 perc
- Főzés ideje: 35 perc
- Sütés ideje: 30 perc
Légies égetett tészta, házi vaníliakrém és gazdag csokiszósz: ebben a trióban tényleg nehéz lenne kivetnivalót találni. Érdemes hát nekiállni a házi profiterol elkészítésének, ami épp csak annyira macera, hogy az izgalmat okozzon a konyhában. A végeredmény pedig tényleg felejthetetlen lesz: lássuk a receptet!
Elmentem a receptkönyvembe
Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok
Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Megcsináltam
Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!
1 csillag
Soha többet!
2 csillag
Vannak gondok.
3 csillag
Hát...
4 csillag
Másodszorra lett az igazi.
5 csillag
Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
Értékelés indításához kérjük lépj be!
Hozzászólások (0)
A hozzászólás íráshoz belépés szükséges!