r
Nosalty Logó

Vaníliakrémes profiterol csokoládészósszal

0,0

0 ÉRTÉKELÉS0 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Lakos Benedek
Klasszikus profiterol: vaníliakrémmel töltött égetett tészta csokoládészósszal tálalva
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
nehéz

Hozzávalók

A vaníliakrémhez

Az égetett tésztához

A csokiszószhoz

A tálaláshoz

770
Kalória
11.2g
Fehérje
66.8g
Szénhidrátok
50.8g
Zsír
93g
Víz
271.4g
Koleszterin
4.8g
Rost
47.4g
Cukor
  • 5% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 23% Zsír

A vaníliakrémhez

Az égetett tésztához

A csokiszószhoz

A tálaláshoz

Összesen 770 kcal
  • 5% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 23% Zsír

A vaníliakrémhez

Az égetett tésztához

A csokiszószhoz

A tálaláshoz

Összesen 6157 kcal
  • 5% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 23% Zsír

A vaníliakrémhez

Az égetett tésztához

A csokiszószhoz

A tálaláshoz

Összesen 263 kcal
  • 5% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 42% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    11.2 g

Zsír

  • Összesen
    50.8 g
  • Telített zsírsav
    30 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    15 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    271 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    938.2 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    183 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    94 mg
  • Foszfor
    246 mg
  • Nátrium
    389 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    66.8 g
  • Cukor
    47 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

Víz

  • Összesen
    93 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    314 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    13 mg
  • D vitamin:
    51 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    36 micro
  • Kolin:
    151 mg
  • Retinol - A vitamin:
    304 micro
  • α-karotin
    10 micro
  • β-karotin
    94 micro
  • β-crypt
    33 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    251 micro
Összesen 770 kcal
  • 5% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 42% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    89.5 g

Zsír

  • Összesen
    406.3 g
  • Telített zsírsav
    238 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    122 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    18 g
  • Koleszterin
    2171 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7505.6 g
  • Cink
    15 mg
  • Szelén
    136 mg
  • Kálcium
    1464 mg
  • Vas
    42 mg
  • Magnézium
    753 mg
  • Foszfor
    1968 mg
  • Nátrium
    3115 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    534.7 g
  • Cukor
    379 mg
  • Élelmi rost
    38 mg

Víz

  • Összesen
    743.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2509 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    5 micro
  • E vitamin:
    13 mg
  • C vitamin:
    104 mg
  • D vitamin:
    408 micro
  • K vitamin:
    57 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    285 micro
  • Kolin:
    1206 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2436 micro
  • α-karotin
    83 micro
  • β-karotin
    749 micro
  • β-crypt
    264 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2004 micro
Összesen 6157 kcal
  • 5% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 42% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    3.8 g

Zsír

  • Összesen
    17.4 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    93 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    320.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    63 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    32 mg
  • Foszfor
    84 mg
  • Nátrium
    133 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    22.8 g
  • Cukor
    16 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    31.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    107 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    17 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    12 micro
  • Kolin:
    52 mg
  • Retinol - A vitamin:
    104 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    32 micro
  • β-crypt
    11 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    86 micro
Összesen 263 kcal

Elkészítés

A vaníliakrémhez

  1. A tojássárgájákat, cukrot, keményítőt és egy kevés tejet simára keverünk egy hőálló tálban. A vaníliarudat félbevágjuk, a magjait kikaparjuk, majd a magokat és az üres rudat feltesszük melegedni a tejjel.
  2. Ha a tej már meleg (de nem forró), apránként hozzácsorgatjuk a tojásos alaphoz, amit eközben habverővel folyamatosan keverünk. A meleg tejjel így hőkiegyenlítést végzünk, tehát a tojás nem csapódik majd ki a krémben.
  3. Miután hozzáadtuk az összes meleg tejet, a tojásos-tejes keveréket visszaöntjük a fazékba, majd közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett sűrű krémet főzünk belőle. Átöntjük egy tálba, a felszínére frissentartó fóliát nyomunk (hogy ne bőrösödjön), majd hűtőbe tesszük és hagyjuk teljesen kihűlni.
  4. A kihűlt krémet átkeverjük. A habtejszínből kemény habot verünk, majd óvatosan hozzáforgatjuk a krémhez. Hegyes csővéggel ellátott habzsákba töltjük, felhasználásig a hűtőben tartjuk.

Az égetett tésztához

  1. A vajat, vizet, cukrot és sót felolvasztjuk egy lábosban. Amikor a keverék habzani kezd, hozzáöntjük a lisztet, lehúzzuk a tűzről és egységes masszát keverünk. Majd visszatesszük a tűzre és addig főzzük a tésztát, spatulával folyamatosan kevergetve, míg az egységes gombóccá össze nem áll és el nem válik az edény falától.
  2. A kész tésztát egy tálba tesszük, hagyjuk 5 percet pihenni, közben pedig előre felverjük egy kancsóban a tojásokat. A pihentetett tésztát kézi mixerrel elkezdjük keverni, majd fokozatosan hozzácsorgatjuk a tojást. Először egy kis adagot adunk hozzá, majd ha ezt felvette a massza, jöhet a következő adag és így tovább. A kész massza legyen lágy, de sűrűbb, mint a nokedlitészta.
  3. A masszát egy habzsákba töltjük. Kibélelünk egy gáztepsit sütőpapírral (a sarkait kevés masszával ragasszuk a tepsihez, hogy ne mozogjon), majd közepes halmokat nyomunk rá a masszából. Hagyjunk köztük helyet, mert nőni fognak sülés közben. Ha nagyon csúcsosak lennének, vizes ujjal lesimíthatjuk a felszínüket.
  4. A kinyomott tésztahalmokat 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk és 15 percig sütjük. Majd lejjebb vesszük a sütőt 170 fokra és további 15 percig szárítjuk a profiterolokat. Legyen mindegyik szép, aranybarna és pufók.
  5. Amikor megsültek, a profiterolokat kivesszük a sütőből, és rácsra tesszük hűlni. Ha kihűltek, az aljukon kis lyukat szúrunk egy éles késsel, majd teletöltjük őket vaníliakrémmel.

A csokiszószhoz

  1. A csokoládét egy tálba törjük. A tejszínt felforraljuk egy lábasban, majd nyakon öntjük vele a csokoládét. Hagyjuk 2-3 percet pihenni, majd botmixerrel teljesen simára dolgozzuk a szószt.

A tálaláshoz

  1. A megtöltött profiterolokat egy mélyebb tálalóba vagy edénybe tesszük. Nyakon öntjük a csokoládészósszal, majd hűtőbe tesszük 1-2 órára. Tálaláskor frissen vert tejszínhabbal, reszelt narancshéjjal és csokoládéforgáccsal díszítjük.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 perc
  • Főzés ideje: 35 perc
  • Sütés ideje: 30 perc

Légies égetett tészta, házi vaníliakrém és gazdag csokiszósz: ebben a trióban tényleg nehéz lenne kivetnivalót találni. Érdemes hát nekiállni a házi profiterol elkészítésének, ami épp csak annyira macera, hogy az izgalmat okozzon a konyhában. A végeredmény pedig tényleg felejthetetlen lesz: lássuk a receptet!

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Vegán fánk

Farsang idején bevett étel a fánk, és hogy senki ne maradjon ki belőle, most hoztunk egy vegán verziót. Sokféle fánk létezik, ez most egy egyszerű típus, amibe szúrtunk egy lyukat és ...

Hankusz Sára

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Extra szaftos rakott krumpli

Gyerekkoromban utáltam a rakott krumplit! Ki nem állhattam, hiszen olyan száraz, és valahogy egyáltalán nem csúszik. Mármint az átlagos rakott krumpli. Persze, kötelező volt mindig ...

Hentesleves

Lányom ballagására készült ez a finom, gazdag leves. Vendégeimet nézve, és a tálalóedényt üresen látva... nem is kellett megkérdeznem, mennyire találták finomnak. Ezután jöhetett a ...

Vadász-nokedli

A kedvenc német netes receptes oldalamon találtam ezt a receptet, amit egy osztrák hölgy tett fel.  Olyan igazi, téli, laktató tésztaétel.  Hogy miért vadász a címe? Mert így ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!