Változatok sárgadinnyelevesre
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojásmentes
NS
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 1% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 3% Zsír
A fűszeres sárgadinnyeleveshez (a képen elöl)
-
500g sárgadinnye87 kcal
-
50g cukor194 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
43g citrom7 kcal
-
325g víz0 kcal
A mentás-joghurtos sárgadinnyeleveshez (a képen balra)
A tejszínes sárgadinnyeleveshez (a képen jobbra)
-
14 kcal
-
63g habtejszín183 kcal
-
31 kcal
Összesen
703
kcal
- 1% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 3% Zsír
A fűszeres sárgadinnyeleveshez (a képen elöl)
-
2000g sárgadinnye347 kcal
-
200g cukor774 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
170g citrom26 kcal
-
1300g víz0 kcal
A mentás-joghurtos sárgadinnyeleveshez (a képen balra)
A tejszínes sárgadinnyeleveshez (a képen jobbra)
-
57 kcal
-
250g habtejszín730 kcal
-
21g mandulapehely124 kcal
Összesen
2804
kcal
- 1% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 3% Zsír
A fűszeres sárgadinnyeleveshez (a képen elöl)
-
42.7g sárgadinnye7 kcal
-
4.3g cukor17 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
3.6g citrom1 kcal
-
27.8g víz0 kcal
A mentás-joghurtos sárgadinnyeleveshez (a képen balra)
A tejszínes sárgadinnyeleveshez (a képen jobbra)
-
0.3g étkezési keményítő1 kcal
-
5.3g habtejszín16 kcal
-
0.4g mandulapehely3 kcal
Összesen
61
kcal
- 1% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 83% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 10.2 g
Zsír
-
Összesen 27.5 g
-
Telített zsírsav 16 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 89 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 756.8 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 278 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 73 mg
-
Foszfor 249 mg
-
Nátrium 148 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 111.9 g
-
Cukor 105 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 752 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 646 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 107 mg
-
D vitamin: 17 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 72 micro
-
Kolin: 57 mg
-
Retinol - A vitamin: 212 micro
-
α-karotin 41 micro
-
β-karotin 5197 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 69 micro
Összesen
703
kcal
- 1% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 83% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 40.7 g
Zsír
-
Összesen 110 g
-
Telített zsírsav 62 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 35 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 356 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3027.3 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 22 mg
-
Kálcium 1112 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 291 mg
-
Foszfor 998 mg
-
Nátrium 590 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 447.6 g
-
Cukor 421 mg
-
Élelmi rost 14 mg
VÍZ
-
Összesen 3008.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2584 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 427 mg
-
D vitamin: 70 micro
-
K vitamin: 33 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 289 micro
-
Kolin: 229 mg
-
Retinol - A vitamin: 847 micro
-
α-karotin 164 micro
-
β-karotin 20788 micro
-
β-crypt 28 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 275 micro
Összesen
2804
kcal
- 1% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 83% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 0.9 g
Zsír
-
Összesen 2.4 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 8 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 64.7 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 24 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 6 mg
-
Foszfor 21 mg
-
Nátrium 13 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 9.6 g
-
Cukor 9 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 64.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 55 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 6 micro
-
Kolin: 5 mg
-
Retinol - A vitamin: 18 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 444 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 6 micro
Összesen
61
kcal
Hozzávalók
A fűszeres sárgadinnyeleveshez (a képen elöl)
-
2 kg sárgadinnye
-
20 dkg cukor
-
1 tk fahéj
-
1 db citrom
-
1.3 l víz
A mentás-joghurtos sárgadinnyeleveshez (a képen balra)
A tejszínes sárgadinnyeleveshez (a képen jobbra)
-
1 evőkanál étkezési keményítő
-
2.5 dl habtejszín
Elkészítés
A fűszeres sárgadinnyeleveshez (a képen elöl)
- A fűszeres sárgadinnyeleveshez hosszában félbevágjuk a dinnyét, eltávolítjuk a magját, héjastól fölszeleteljük. Levágjuk a héjról a dinnyehúst, és felkockázzuk.
- Fazékba tesszük, hozzáadjuk a cukrot, a fahéjat, a hosszában félbevágott vaníliarudat a kikapart magjával együtt, valamint a felkarikázott citromot, és az egészet elkeverjük. 5-6 perc párolás után felöntjük vízzel, majd 20 percig főzzük.
- A mentás-joghurtos sárgadinnyeleveshez turmixoljuk a hideg fűszeres sárgadinnyelevest.
- Beletesszük a joghurtot, a mentaleveleket, a mézet, és ismét addig turmixoljuk, amíg krémes állagú levest nem kapunk.
- A tejszínes sárgadinnyeleveshez a fűszeres sárgadinnyelevesből a főzés utolsó perceiben kiveszünk 4-5 evőkanálnyi dinnyekockát.
- 2-3 evőkanál vízzel elkeverjük a keményítőt, hozzáadjuk a tejszínt, és a leveshez öntjük.
- Miután a leves besűrűsödött, levesszük a tűzről, kihűtjük, majd turmixoljuk.
- Jól behűtve, sárgadinnyekockával és pirított mandulaforgáccsal kínáljuk.
- Receptkönyvben: 66
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 15940
- Feltöltés dátuma: 2011. szeptember 06.
Ajánló
A leveseket jól behűtve fogyasszuk. A hozzáadott cukor mennyisége változhat a dinnye édességétől függően. Tovább ízesíthető az alapleves ánizsvirággal, kardamommal, szegfűszeggel stb.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
NS
17513 recept
Sárgadinnyéből finom hűsítő leveseket készíthetünk. Az egyszerű fűszeres sárgadinnye alaplevest tejszínnel, joghurttal és különféle fűszerekkel ízesítve változatos leveseket kapunk.