r
Nosalty Logó

Vadkovászos gyökérkenyér

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
Wendy
Vadkovászos gyökérkenyér
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
260 °C
vadkovászos
  • 7% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 530 kcal
  • 7% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 2121 kcal
  • 7% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 208 kcal
  • 7% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 46% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    17.2 g

Zsír

  • Összesen
    2.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1243.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    56 mg
  • Kálcium
    25 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    38 mg
  • Foszfor
    146 mg
  • Nátrium
    975 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    107.1 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    106.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    48 micro
  • Kolin:
    15 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    102 micro
Összesen 530 kcal
  • 7% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 46% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    68.9 g

Zsír

  • Összesen
    8.4 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4973 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    224 mg
  • Kálcium
    100 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    151 mg
  • Foszfor
    582 mg
  • Nátrium
    3901 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    428.4 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

VÍZ

  • Összesen
    425.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    193 micro
  • Kolin:
    60 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    5 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    409 micro
Összesen 2121 kcal
  • 7% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 46% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    6.7 g

Zsír

  • Összesen
    0.8 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    486.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    22 mg
  • Kálcium
    10 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    57 mg
  • Nátrium
    382 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    41.9 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    41.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    40 micro
Összesen 208 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Előző este, kb. este 10 körül összeállítjuk a tésztát. Ehhez a vadkovászt teljesen feloldjuk a vízben.
  2. A lisztet egy kelesztőtálba szitáljuk, és hozzáadjuk a sót, összekeverjük.
  3. A kovászos vizet a liszthez adjuk, és egy fakanállal összedolgozzuk, hogy szépen összeálljon.
  4. A kelesztőtálban hagyjuk, és frissentartó fóliával lefedve másnapig a konyhapulton hagyjuk. (Kb. 10-11 óráig kell keleszteni.)
  5. Másnap reggel 8-9 óra felé a tésztát, ami szépen megkelt, lisztezett felületre borítjuk, és enyhén olajos/lisztes kézzel kipaskoljuk belőle a levegőt, majd téglalap alakúra formázzuk, és összehajtjuk. A tetejét középre, az alját fel rá, és oldalt be, aztán másik oldalt be.
  6. A csomagot konyharuhával letakarjuk, és 1 órán át kelesztjük.
  7. Ezután a tésztát elfelezzük, és két kis hosszúkás formára nyújtjuk, középen megcsavarjuk. Két konyharuhát belisztezünk, és a formázott kenyereket belecsomagoljuk.
  8. További 1 órát kelesztjük.
  9. A sütőt előmelegítjük 260-280 fokra (a maximumra, amit tud a sütő), beletéve a fedeles sütőedényt (hogy el ne pattanjanak, ezeket is fel kell melegíteni). A sütő aljára pléhdobozban vizet teszünk.
  10. Ha felmelegedett a sütő, óvatosan kivesszük a formákat a sütőből. Búzadarával beszórjuk az alját, és rátesszük a konyharuhából kivett kenyereket.
  11. 280 fokról visszakapcsolunk 260 fokra. Vízzel megspricceljük a kenyerek tetejét, majd a sütőedény fedelét is bespricceljük vízzel, rátesszük a fedelet a kenyerekre, és 35 percig sütjük 260 fokon.
  12. Ezt követően 190 fokra mérsékeljük a sütőt, és további 5-10 percig sütjük.
  13. Kivesszük a kenyereket, és 20 percig várunk, utána szeleteljük.
  • Sütés hőfoka: 260 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 30×20×6
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 54
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 17
  • Össznézettség: 14056
  • Feltöltés dátuma: 2013. július 05.

Ajánló

Nekem nem volt fedeles sütőtálam, ami akkora, hogy a két kenyér beleférjen, ezért egy jénait és egy mázas cserépedényt használtam úgy, hogy a kettőt egymásra tettem.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Fahéj és Torma receptjei segítségével készítettem a vadkovászt. A gyökérkenyér receptjét pedig a "Nem vagyok mesterszakács" oldalon találtam, de annyit módosítottam rajta, hogy kevesebb sót tettem bele, és a pörkölt dió is kimaradt.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek