Vadkovászos gyökérkenyér
cukormentes
laktózmentes
glutént tartalmaz
tejmentes
tojásmentes
Wendy
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
260 °C
vadkovászos
- 7% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
125g kenyérliszt bl80451 kcal
-
38g kovász68 kcal
-
88g víz0 kcal
-
3g só0 kcal
-
3g búzadara11 kcal
Összesen
530
kcal
- 7% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
500g kenyérliszt bl801805 kcal
-
150g kovász273 kcal
-
350g víz0 kcal
-
10g só0 kcal
-
12g búzadara43 kcal
Összesen
2121
kcal
- 7% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
48.9g kenyérliszt bl80177 kcal
-
14.7g kovász27 kcal
-
34.2g víz0 kcal
-
1g só0 kcal
-
1.2g búzadara4 kcal
Összesen
208
kcal
- 7% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 46% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 17.2 g
Zsír
-
Összesen 2.1 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1243.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 56 mg
-
Kálcium 25 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 38 mg
-
Foszfor 146 mg
-
Nátrium 975 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 107.1 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 106.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 48 micro
-
Kolin: 15 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 102 micro
Összesen
530
kcal
- 7% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 46% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 68.9 g
Zsír
-
Összesen 8.4 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4973 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 224 mg
-
Kálcium 100 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 151 mg
-
Foszfor 582 mg
-
Nátrium 3901 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 428.4 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 14 mg
VÍZ
-
Összesen 425.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 193 micro
-
Kolin: 60 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 5 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 409 micro
Összesen
2121
kcal
- 7% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 46% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 6.7 g
Zsír
-
Összesen 0.8 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 486.6 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 22 mg
-
Kálcium 10 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 57 mg
-
Nátrium 382 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 41.9 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 41.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 19 micro
-
Kolin: 6 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 40 micro
Összesen
208
kcal
Hozzávalók
-
50 dkg kenyérliszt bl80
-
3.5 dl víz
-
1 dkg só
Elkészítés
- Előző este, kb. este 10 körül összeállítjuk a tésztát. Ehhez a vadkovászt teljesen feloldjuk a vízben.
- A lisztet egy kelesztőtálba szitáljuk, és hozzáadjuk a sót, összekeverjük.
- A kovászos vizet a liszthez adjuk, és egy fakanállal összedolgozzuk, hogy szépen összeálljon.
- A kelesztőtálban hagyjuk, és frissentartó fóliával lefedve másnapig a konyhapulton hagyjuk. (Kb. 10-11 óráig kell keleszteni.)
- Másnap reggel 8-9 óra felé a tésztát, ami szépen megkelt, lisztezett felületre borítjuk, és enyhén olajos/lisztes kézzel kipaskoljuk belőle a levegőt, majd téglalap alakúra formázzuk, és összehajtjuk. A tetejét középre, az alját fel rá, és oldalt be, aztán másik oldalt be.
- A csomagot konyharuhával letakarjuk, és 1 órán át kelesztjük.
- Ezután a tésztát elfelezzük, és két kis hosszúkás formára nyújtjuk, középen megcsavarjuk. Két konyharuhát belisztezünk, és a formázott kenyereket belecsomagoljuk.
- További 1 órát kelesztjük.
- A sütőt előmelegítjük 260-280 fokra (a maximumra, amit tud a sütő), beletéve a fedeles sütőedényt (hogy el ne pattanjanak, ezeket is fel kell melegíteni). A sütő aljára pléhdobozban vizet teszünk.
- Ha felmelegedett a sütő, óvatosan kivesszük a formákat a sütőből. Búzadarával beszórjuk az alját, és rátesszük a konyharuhából kivett kenyereket.
- 280 fokról visszakapcsolunk 260 fokra. Vízzel megspricceljük a kenyerek tetejét, majd a sütőedény fedelét is bespricceljük vízzel, rátesszük a fedelet a kenyerekre, és 35 percig sütjük 260 fokon.
- Ezt követően 190 fokra mérsékeljük a sütőt, és további 5-10 percig sütjük.
- Kivesszük a kenyereket, és 20 percig várunk, utána szeleteljük.
- Sütés hőfoka: 260 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 30×20×6
- Sütés ideje: 40 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 54
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 34
- Össznézettség: 14155
- Feltöltés dátuma: 2013. július 05.
Ajánló
Nekem nem volt fedeles sütőtálam, ami akkora, hogy a két kenyér beleférjen, ezért egy jénait és egy mázas cserépedényt használtam úgy, hogy a kettőt egymásra tettem.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- konyhatechnológia:
-
- vegetáriánus:
-
-
Speciális étrendek:
- cukormentes ,
- tejmentes ,
- tojásmentes ,
- laktózmentes ,
- vegán
-
Speciális étrendek:
Wendy
59 recept
Fahéj és Torma receptjei segítségével készítettem a vadkovászt. A gyökérkenyér receptjét pedig a "Nem vagyok mesterszakács" oldalon találtam, de annyit módosítottam rajta, hogy kevesebb sót tettem bele, és a pörkölt dió is kimaradt.