r
Nosalty Logó

Vadkovászos gyökérkenyér

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
Wendy
Vadkovászos gyökérkenyér
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
260 °C
vadkovászos
  • 7% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 530 kcal
  • 7% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 2121 kcal
  • 7% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 208 kcal
  • 7% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 46% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    17.2 g

Zsír

  • Összesen
    2.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1243.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    56 mg
  • Kálcium
    25 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    38 mg
  • Foszfor
    146 mg
  • Nátrium
    975 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    107.1 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    106.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    48 micro
  • Kolin:
    15 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    102 micro
Összesen 530 kcal
  • 7% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 46% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    68.9 g

Zsír

  • Összesen
    8.4 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4973 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    224 mg
  • Kálcium
    100 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    151 mg
  • Foszfor
    582 mg
  • Nátrium
    3901 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    428.4 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

VÍZ

  • Összesen
    425.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    193 micro
  • Kolin:
    60 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    5 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    409 micro
Összesen 2121 kcal
  • 7% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 46% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    6.7 g

Zsír

  • Összesen
    0.8 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    486.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    22 mg
  • Kálcium
    10 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    57 mg
  • Nátrium
    382 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    41.9 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    41.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    40 micro
Összesen 208 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Előző este, kb. este 10 körül összeállítjuk a tésztát. Ehhez a vadkovászt teljesen feloldjuk a vízben.
  2. A lisztet egy kelesztőtálba szitáljuk, és hozzáadjuk a sót, összekeverjük.
  3. A kovászos vizet a liszthez adjuk, és egy fakanállal összedolgozzuk, hogy szépen összeálljon.
  4. A kelesztőtálban hagyjuk, és frissentartó fóliával lefedve másnapig a konyhapulton hagyjuk. (Kb. 10-11 óráig kell keleszteni.)
  5. Másnap reggel 8-9 óra felé a tésztát, ami szépen megkelt, lisztezett felületre borítjuk, és enyhén olajos/lisztes kézzel kipaskoljuk belőle a levegőt, majd téglalap alakúra formázzuk, és összehajtjuk. A tetejét középre, az alját fel rá, és oldalt be, aztán másik oldalt be.
  6. A csomagot konyharuhával letakarjuk, és 1 órán át kelesztjük.
  7. Ezután a tésztát elfelezzük, és két kis hosszúkás formára nyújtjuk, középen megcsavarjuk. Két konyharuhát belisztezünk, és a formázott kenyereket belecsomagoljuk.
  8. További 1 órát kelesztjük.
  9. A sütőt előmelegítjük 260-280 fokra (a maximumra, amit tud a sütő), beletéve a fedeles sütőedényt (hogy el ne pattanjanak, ezeket is fel kell melegíteni). A sütő aljára pléhdobozban vizet teszünk.
  10. Ha felmelegedett a sütő, óvatosan kivesszük a formákat a sütőből. Búzadarával beszórjuk az alját, és rátesszük a konyharuhából kivett kenyereket.
  11. 280 fokról visszakapcsolunk 260 fokra. Vízzel megspricceljük a kenyerek tetejét, majd a sütőedény fedelét is bespricceljük vízzel, rátesszük a fedelet a kenyerekre, és 35 percig sütjük 260 fokon.
  12. Ezt követően 190 fokra mérsékeljük a sütőt, és további 5-10 percig sütjük.
  13. Kivesszük a kenyereket, és 20 percig várunk, utána szeleteljük.
  • Sütés hőfoka: 260 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 30×20×6
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 54
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 34
  • Össznézettség: 14155
  • Feltöltés dátuma: 2013. július 05.

Ajánló

Nekem nem volt fedeles sütőtálam, ami akkora, hogy a két kenyér beleférjen, ezért egy jénait és egy mázas cserépedényt használtam úgy, hogy a kettőt egymásra tettem.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Fahéj és Torma receptjei segítségével készítettem a vadkovászt. A gyökérkenyér receptjét pedig a "Nem vagyok mesterszakács" oldalon találtam, de annyit módosítottam rajta, hogy kevesebb sót tettem bele, és a pörkölt dió is kimaradt.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

„Ordibálhatsz, csak nem biztos, hogy ezt tolerálni fogják, és a...

Nem tervezte, hogy a szakácspályára lépjen, az újranyitást követően mégis az ő vezetésével kapott 2022-ben ismét Michelin-csillagot a Babel, amit tavaly is megtartottak. Szentesi Évával közös videósorozatuk, a Ki főzte? keretében már belekóstolt, milyen is egy kamerával farkasszemet nézni, de igazi mélyvíz volt számára a konyha után egy televíziós műsorban dolgozni. A Konyhafőnök új évadában a szintén Michelin-csillagos SALT séfjével, Tóth Szilárddal együtt csatlakozott a zsűrihez Kaszás Kornél, a Babel séfje. Vele beszélgettünk.

Szász Nóri

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...