r
Nosalty Logó

Túrógombóc zabkorpával és eperöntettel

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
edan
Túrógombóc zabkorpával és eperöntettel
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 9% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A gombóchoz

Az öntethez

A morzsához

Az édes tejfölhöz

Összesen 735 kcal
  • 9% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A gombóchoz

Az öntethez

A morzsához

Az édes tejfölhöz

Összesen 2935 kcal
  • 9% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A gombóchoz

Az öntethez

A morzsához

Az édes tejfölhöz

Összesen 187 kcal
  • 9% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 63% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Cink
  • Kálcium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    33.2 g

Zsír

  • Összesen
    38.5 g
  • Telített zsírsav
    20 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    157 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1921.7 g
  • Cink
    327 mg
  • Szelén
    26 mg
  • Kálcium
    280 mg
  • Vas
    254 mg
  • Magnézium
    70 mg
  • Foszfor
    499 mg
  • Nátrium
    442 mg
  • Réz
    13 mg
  • Mangán
    11 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    65.4 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    235.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    221 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    56 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    32 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    150 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    96 micro
  • Kolin:
    99 mg
  • Retinol - A vitamin:
    217 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    47 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    164 micro
Összesen 735 kcal
  • 9% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 63% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Cink
  • Kálcium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    132.9 g

Zsír

  • Összesen
    153.9 g
  • Telített zsírsav
    82 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    32 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    629 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7686.8 g
  • Cink
    1306 mg
  • Szelén
    106 mg
  • Kálcium
    1119 mg
  • Vas
    1015 mg
  • Magnézium
    280 mg
  • Foszfor
    1998 mg
  • Nátrium
    1766 mg
  • Réz
    51 mg
  • Mangán
    45 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    261.6 g
  • Cukor
    54 mg
  • Élelmi rost
    22 mg

VÍZ

  • Összesen
    943.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    885 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    223 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    31 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    128 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    602 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    15 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    382 micro
  • Kolin:
    398 mg
  • Retinol - A vitamin:
    867 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    187 micro
  • β-crypt
    11 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    656 micro
Összesen 2935 kcal
  • 9% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 63% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Cink
  • Kálcium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.4 g

Zsír

  • Összesen
    9.7 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    40 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    483.4 g
  • Cink
    82 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    70 mg
  • Vas
    64 mg
  • Magnézium
    18 mg
  • Foszfor
    126 mg
  • Nátrium
    111 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    16.5 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    59.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    56 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    14 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    8 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    38 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    24 micro
  • Kolin:
    25 mg
  • Retinol - A vitamin:
    55 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    12 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    41 micro
Összesen 187 kcal

Hozzávalók

A gombóchoz

Az öntethez

A morzsához

Az édes tejfölhöz

Elkészítés

A gombóchoz

  1. Az eperöntethez tegyük az epret (ha fagyasztott, akkor úgy hidegen) egy lábasba, szórjuk meg a xilittel/ édesítővel, a fahéjjal és dobjuk bele a kikapart vaníliarúd héját is. Fedő alatt, takaréklángon hagyjuk forrni 15 percig, időnként keverjük meg. Ha kész, hűtsük le langyosra.
  2. A gombócokhoz keverjük össze a túrót a cukorral, sóval, a vanília kikapart belsejével, a tojásokkal és végül szórjuk bele a zabkorpát is. Hagyjuk állni legalább 30 percet.
  3. Tegyünk fel főni 2-3 liter vizet.
  4. Amíg felforr a víz, készítsük el a morzsát: a vajat/ margarint olvasszuk fel egy serpenyőben, majd szórjuk bele a morzsát és a xilitet, folyamatos kevergetés mellett pirítsuk aranyszínűre (kb. 5 perc nagyon kis lángon), majd húzzuk félre.
  5. Ha felforrt a víz, sózzuk meg és mérsékeljük alatta a tüzet (pezsegjen inkább a víz, mintsem lobogjon). A túrómasszából formáljunk gombócokat és eresszük bele a főzővízbe. Ne fedjük le, ne keverjük meg, ha úgy gondoljuk, hogy leragadt, óvatosan rázogassuk meg a lábast.
  6. Amikor feljönnek a gombócok a víz tetejére hagyjuk még 1-2 percig főni őket, majd szűrővel szedjük át a gombócokat a morzsába. Görgessük át a morzsában a gömböket és az eperöntettel, esetleg édes tejföllel tálaljuk.
  7. Az édes tejfölhöz keverjük simára a xilitet a tejföllel.
  • Elkészítettem: 4 alkalommal
  • Receptkönyvben: 175
  • Tegnapi nézettség: 7
  • 7 napos nézettség: 44
  • Össznézettség: 45715
  • Feltöltés dátuma: 2013. március 02.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Ez egy hagyományos recept egészségesebb változata. Nem mellesleg nagyon könnyű elkészíteni, még a habverőt sem kell hozzá elővenni:)

Hozzávalók

A gombóchoz

Az öntethez

A morzsához

Az édes tejfölhöz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...