adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 0% Fehérje
- 96% Szénhidrát
- 0% Zsír
Összesen
271
kcal
- 0% Fehérje
- 96% Szénhidrát
- 0% Zsír
Összesen
1080
kcal
- 0% Fehérje
- 96% Szénhidrát
- 0% Zsír
Összesen
365
kcal
- 0% Fehérje
- 96% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 4% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 0 g
Zsír
-
Összesen 0 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 209.5 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 2 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 0 mg
-
Foszfor 1 mg
-
Nátrium 206 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 70.4 g
-
Cukor 70 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 2.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 0 micro
-
Kolin: 0 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Összesen
271
kcal
- 0% Fehérje
- 96% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 4% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 0.2 g
Zsír
-
Összesen 0 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 837.9 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 6 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 1 mg
-
Foszfor 3 mg
-
Nátrium 826 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 281.5 g
-
Cukor 281 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 10.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1 micro
-
Kolin: 1 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Összesen
1080
kcal
- 0% Fehérje
- 96% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 4% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 0.1 g
Zsír
-
Összesen 0 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 283.6 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 2 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 0 mg
-
Foszfor 1 mg
-
Nátrium 279 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 95.2 g
-
Cukor 95 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 3.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 0 micro
-
Kolin: 0 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Összesen
365
kcal
Hozzávalók
-
2.5 ek méz
-
1.5 tk szódabikarbóna
Elkészítés
- Egy nagyobb tányért vagy tálat - de a legjobb egy szilikonos sütőlap -, kissé olajozzunk meg. Erre fogjuk borítani a forró törökmézet. Ez legyen előkészítve, mert a törökméz egy két szóból elkészül.
- Kb. egy 4-6 literes fazékban elkeverjük a cukrot a mézzel, és elkezdjük melegíteni nagy lángon. Amikor elolvadt a cukor, lejjebb vesszük a lángot, és addig kevergetjük, amíg el nem kezd karamellizálódni a mézes, cukros keverék.
- Amikor szép aranyszínű, lehúzzuk a lángról, és hozzákeverjük egy két mozdulattal a szódabikarbónát. Vigyázzunk, hogy a lyukakat ne keverjük szét.
- A habzó keveréket az előkészített tányérra vagy sütőpapírra öntjük. (A fazékra ragadt törökméz könnyen eltávolítható, ha vízbe áztatjuk az edényt.)
- Egy órát hagyjuk pihenni, majd lepattintjuk a tányérról vagy sütőpapírról.
- Recés késsel megpróbálhatjuk szeletelni, de repedni fog, kisebb, nagyobb darabokra törik, de így is szép lesz. Zárjuk dobozba, ha levegőzik, könnyen elolvad.
- Receptkönyvben: 105
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 11950
- Feltöltés dátuma: 2010. november 07.
Ajánló
Gasztroajándékként is elkészíthető.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
NS
17513 recept
"Ide nézz, törökméz, fele cukor fele méz!" Ez a mondóka jutott eszembe a törökmézről, aminek fő összetevői valóban a cukor és a méz, és ami a lyukacsosságát eredményezi a szódabikarbóna. Tudom, tudom ez a bejegyzés nem a fogorvosok támogatásával jött létre, azért 25-30 évente megengedhető, körülbelül ekkor ehettem utoljára. A törökméz és a similabda igazi vásárfia volt gyermekkoromban, ha valaki a családból megfordult a pécsi vásárban, ezzel kedveskedett.