Török kávé
- 0% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 0% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 0% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 95% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Foszfor
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Kolin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 0 g
Zsír
-
Összesen 0 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 10.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 3 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 3 mg
-
Foszfor 0 mg
-
Nátrium 4 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 5 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 101.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 0 micro
-
Kolin: 0 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
- 0% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 95% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Foszfor
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Kolin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 0 g
Zsír
-
Összesen 0 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 10.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 3 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 3 mg
-
Foszfor 0 mg
-
Nátrium 4 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 5 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 101.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 0 micro
-
Kolin: 0 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
- 0% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 95% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Foszfor
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Kolin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 0 g
Zsír
-
Összesen 0 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 9.6 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 3 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 2 mg
-
Foszfor 0 mg
-
Nátrium 4 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 4.7 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 95.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 0 micro
-
Kolin: 0 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Hozzávalók
Elkészítés
- Tegyünk vizet a kis ibrikbe (ennek híján egy kb. 2-3 dl-es kis edénybe), majd keverjünk el a vízben 1 kanál kávéport, 1 kanál cukrot és egy csipetnyi kardamomot. A cukor elhagyható, ha nem szeretjük édesen. (Ha több főre készítjük általános szabály: ahány fő, annyi csésze víz, annyi kanál kávé és cukor.)
- Lassú tűzön melegítsük, és ha már forrna, vegyük le a tűzről. Várjunk egy fél percet, tegyük vissza ismét a tűzre. Ezt kb. 3-szor ismételjük meg. Erre azért van szükség, mert így "ázik ki" legoptimálisabban a kávé íze. Nagy lángon odaégne, megpörkölődne vagy kifutna.
- Az elkészült kávét (zaccal együtt) kitöltjük a csészébe, de kiskanalat nem adunk mellé, hiszen ha kevergetnénk, felkavarodna a zacc. Egy kicsit várunk, amíg a leülepszik, és forrón fogyasztjuk. A kávé elfogyasztása után - aki hisz benne - jósolhatunk a csésze alján lévő zaccból.
- Elkészítettem: 25 alkalommal
- Receptkönyvben: 24
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 16
- Össznézettség: 4569
- Feltöltés dátuma: 2020. április 30.
Ajánló
Aki szereti a kávét bármikor ihatja. A törökök hagyományosan akkor kínálják meg a vendéget kávéval, ha azt szeretnék, hogy még maradjon, hiszen a kávé mellett lehet a legjobban beszélgetni.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
"A jó kávé fekete, mint az ördög, forró, mint a pokol és édes, mint a szerelem" - tartja egy török szólás, és ezt bárki megerősítheti, aki megízlelte az igazi török kávét. Jómagam - bár rengeteg kávét iszom - sokáig nem is tudtam, hogy az olasz kávén túl is létezik "más", de a Balkánon járva csodálatosan finom török kávékat ittam. A szarajevói bazárban beszereztem minden kellékét a török kávé készítésének, a dzsezvát (hosszú nyelű kis rézibrik), a hozzá tartozó kis csészét és a finom porrá őrölt kávét. Azóta már otthon is tudok török kávét készíteni. A most közreadott receptet egy török kávézóban hallottam, ahol a hagyományosan készített kávét egy kis kardamommal ízesítik, amitől nagyon finoman sejtelmessé válik a kávé íze. Ebben az elvarázsolt hangulatban kávé elfogyasztása után pedig jósolhatunk a csésze alján megülő zaccból.